12
  • dez
    #12
    Mondjuk lehet, hogy nem 64+néhány lesz az. Mert bár 64 bites 1-1 csatorna, 1-1 bit valószínűleg 2 vezetéket igényel, amennyiben differenciált meghajtásról beszélhetünk, ami valószínű ezeken a frekvenciákon. Akkor az 128 + egyéb vezérlőjelek. (Ha jól emlékszem, DDRx ramnál az adatvezetékeken mennek a címek is.) De 4x128 még mindig csak 512 láb. Itt meg majdnem 2000 van.
  • dez
    #11
    "a Torrenza projektben meghatározott feladatokat hajthatja majd végre. Ez a Cell chipekkel történő kombinálást hivatott elősegíteni, ami elsősorban a szuperszámítógépek szegmensében jöhet jól a cég számára."

    Egyébként erről is érdekes jövő időben írni, mivel hogy az ezen alapuló IBM Roadrunner szuperszámítógép (>1 PetaFLOPS, Top500-as lista új 1. helyezettje egy időre) bemutatása a múlt hónapban volt. link
  • dez
    #10
    Hát, pedig azt a 150+W-ot valahogy oda is kell vezetni a procihoz... Ahhoz tényleg kevés ilyen 100-200 vékonyka láb.

    A memória felé meg asszem ilyen 64+néhány vezeték megy/csatorna. Az NB felé megy egy HT link megy, ami egy soros-párhuzamos busz, néhány vezetékkel.
  • Sanyix
    #9
    Te vagy tévedésben. miért kéne többszáz tápellátás? Egyébként meg az amds lapokon gönyörűen látszik ahogy a vezetőcsíkok szétterjednek a memóriák felé... másik fele meg a northbridge felé.
  • dez
    #8
    BTW, egy fontos részlet kimaradt a cikkből: a Socket G34 4 DDR3 csatornát támogat (regisztered és sima is). A Nehalem ilyet nem is tud.

    És hogy kicsit tisztább legyen a kép (legalábbis nekem nem jött le a cikkből): a Sao Paolo és a Magny-Cours már ezzel a Socket G34 platformra jön (tehát a 4. HT link hozzáférhetősége megvan) -- miközben a Shanghai a jelenlegi foglalatokat (is) támogatja.
  • dez
    #7
    "A negyedik HyperTransport link megjelenése találgatásokra ad okot. Tekintettel arra, hogy egy négymagos chipben mindegyik mag három linket használ a társaival való kapcsolattartásra, a negyedik (egyes vélemények szerint) a Torrenza projektben meghatározott feladatokat hajthatja majd végre."

    Ez így nem igazán helyes. Lapkán belül a magok nem HT-n tartják a kapcsolatot, hanem annál még jóval gyorsabb Crossbar Switchen keresztül. (Ezért előnyös a monolitikus x magos chip.) A HT vezérlők a magok mellé integrált NB részei.

    A 4 HT link alapvetően két dolog miatt érdekes:
    1. A jelenlegi foglalat csak 3 HT linket kezel. Kérdés, hogy akkor így mi értelme van a 4.-nek. Esetleg MCM (multi-chip-module, több lapka egy tokban) kialakításban kerülhet a proci mellé valami, pl. egy GPU.
    2. A 4 HT linkkel az eddigieknél ütősebb szerverek építhetők: max. 8 proci helyett 16, vagy az a 8 kevesebb csomóponton keresztül érheti el a többit, illetve a többihez kapcsolódó memóriabankokat. De mindehhez az kell, hogy a külvilág hozzáférjen a 4. HT linkhez, amihez új foglalat kell.

    Persze a Torrenza is egy lehetőség, de az megoldható lenne 3 HT linkkel is (az egyik proci helyére kerülhet egyéb, HT-támogatású "cucc").
  • shabba
    #6
    A lábak száma véleményem szerint akkor csökkenhetne drasztikusan ha réz alapú csatlakozás helyett meg tudnák oldani az optikai alapú csatlakozást, ami azért még odébb lesz. Ha optikai szálon össze lehetne kapcsolni a tokozáson belüli és tokozáson kívüli részegységeket akkor egyetlen szállal is igen nagy adatátviteli sebességeket lehetne produkálni WDM technológiával.

    Az Intel és még sok más cél szilicium alapú lézer fejlesztései pont e területre irányulnak már hosszú ideje. Persze első lépcsőfokban még csak szervereknél a nodeok közötti nagysebességű adatkapcsolat kialakítása lesz a cél. Aztán második lépcsőfoknak jöhet az előbb említett tokozáson belüli és kívüli komponensek optikai összeköttetése. A harmadik végső fázis pedig amikor már tokozáson belüli részegységek közötti összekapcsolódás kialakítása is optikai alapú lesz.
  • Power
    #5
    Te valami nagyon nagy tévedésben vagy.
    A lábak nagyrészére nem memória miatt van szükség, hanem a tápellátást miatt.
  • shabba
    #4
    A központi memóriát azt nem fogják ráintegrálni a cpu-ra, így aztán a memória vezérlők és hozzájuk szükséges lábak még sokáig megmaradnak. A memória ami bekerül a cpu mellé közös tokozásba, majd később 3D stackinggel még közelebb a cpuhoz inkább csak egy L4 cacheként fogható föl. A mellett még szükség van a központi memóriára is.

    A tokozáson belüli memória mérete elég korlátozott lesz, max 512MB-nyi, persze ez a mostani L3 cachekhez képest sok, de a rendszermemóriához képest meg kevés.

    Itt egy elég szemléletes ábra Intel Terascale projectéből, amiben leíják azt a 3 lépcsőfokot ahogy az Intel a dram memória tokozáson belülre hozását gondolja.

  • kvp
    #3
    Abban a pillanatban ahogy vegre bevezetik a soros memoria interface-eket el fog tunni a labak jo resze. Egy pcie16-os csatolonak csak 64 tu kell. Ha kb. 10% a tap-fold lab, akkor is legalabb 24 pcie16-os csatornat lehetne egy ilyen soklabu cpura rakni. Ha kap 4 pcie64-es memoriavezerlot (=ddr4), akkor meg mindig marad 2 pcie64, vagy 4 pcie32, vagy 8 pcie16-os kimenete. Ennek ma meg kb. a fele/negyede is eleg lenne.

    Ha a memoriat es/vagy a gpu-t is raintegraljak a cpu-ra, akkor pedig csak par pcie16-os vagy kisebb kimenete lesz, ami meg a 486-osokhoz kepest is jelentektelen szamu labat igenyel. Bar akkor memoriaboviteshez kenytelen lesz mindenki cpu-t cserelni. Elvileg a legkisebb meg teljes erteku pc-hez eleg kb. 16 lab. (tap/fold/pcie1) Ekkor ezen a buszon kapcsolodna minden kulso periferia, meg a ram is es alaplapi chipset-nek csak egy pcie router chip kellene.
  • Woland88
    #2
    Az igaz, hogy a mag egyre kisebb, de már enm egy van belőle, hanem több. 4-8-12. És ha még figyelembe vesszük azt is, hogy ezek a cpu-k már beépített DDR3-as memória kezelést tartalmaznak, akkor érthető a méretnövekedés.
  • Sanyix
    #1
    dejó régen úgy volt, hogy azért volt nagy a processzor egészben, mert nagy volt a mag. Aztán kicsi lett a mag, de még is nagy volt a proci a nagy foglalat miatt aminek a közepén egy szép üres lyuk volt. Aztán összenyomták végre, hogy kicsi legyen az egész a lyukat eltűntetve. Most meg arra felé haladunk, hogy bár a mag egyre kisebb, de olyan kva sok lába van a prociknak, hogy azért kell növelni az egész méretét, hogy elférjenek a lábak.