Gyurkity Péter

Részletek az AMD terveiről és hibrid rendszereiről

Az AMD sajnálja, hogy nem vetélytársa módszerét alkalmazták a négymagos chipek bevezetésénél. A cég a hibrid rendszereken dolgozik, amelyekben különböző gyorsítóval egészítik ki a központi processzorokat.

Mario Rivas, a processzorgyártó vezetésének tagja a Register magazinnak nyilatkozva számolt be a cégnél uralkodó véleményről és ejtett el néhány szót a tervekről. Elmondása szerint utólag belátják, hogy az Intel megoldása - két ikermagos processzor gyors összeforrasztása és piacra dobása - jobb döntésnek bizonyult, mivel ezzel időben alaposan megelőzték a kisebbik gyártót. Erre az ikermagosok megjelenése óta nem volt példa, nem csoda, hogy az AMD előretörése vesztett lendületéből.

"Ha visszamehetnék az időben, azon lennék, hogy mi is azonnal két ikermagos összedobásával nyissunk, mivel a piac egyértelműen felszívja ezeket" - monda Rivas, amivel elismerte az Intel lépésének nagy előnyét. Bár a Clovertown kódnéven megjelent Xeon szerverchipeket egyértelműen nem a mainstream szegmensbe szánják, a kereslet mégis megfelelőnek bizonyult, így az AMD most már bánja, hogy ragaszkodott a natív, "valódi" négymagosok megjelenéséhez. Annyit azonban megtudhattunk az interjúból, hogy a Barcelona utódai - a Shanghai és Montreal négymagos, illetve nyolcmagos processzorok - is ugyanabba a foglalatba illeszkednek majd, a cégnél legalábbis mindent megtesznek a kompatibilitás megőrzéséért.

A CeBIT alatt a készülő hibrid rendszerekről is elejtettek néhány szót. Az integrált grafikus vezérlővel érkező Fusion chipeken kívül itt több egyéb fejlesztésen is dolgoznak a mérnökök, a Torrenza kódnevű platform tehát meglehetősen széles választékkal jelentkezik majd. Itt nemcsak a már említett hibrid chipekre számíthatunk, hanem két foglalattal érkező alaplapokra, amelyeken speciális gyorsítók kapnak helyet a CPU mellett, PCI Express foglalaton át csatlakoztatható egyéb finomságokra, valamint olyan egyedi megoldásokra, mint amilyen Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium készülő szuperszámítógépe, amely az Opteron és Cell chipek erejét ötvözi.

A Torrenza első képviselői jövőre jelennek meg, elsősorban nem asztali rendszerek képében, hanem beágyazott megoldásokhoz, illetve szerverekhez. Az ATI grafikus vezérlőinek felhasználásával azonban idővel jöhetnek majd az izmosabb asztali fejlesztések is, ahol a processzor helyettesíti majd a különálló vagy alaplapra integrált megszokott grafikus chipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #17
    Használj olyan tömörítőprogramot, ami kihasználja a 2 magot (pl 7-zip, s ez még ingyenes is).
  • BlackRose #16
    Én kihasználom, a többire meg f... a f... :)
    Persze nekem játék nincs a gépeimen... de az más téma :)

    "The Promise and Perils of the Coming Multicore REVOLUTION and its Impact":

    http://www.ctwatch.org/quarterly/pdf/download.php?file=ctwatchquarterly-10.pdf
  • dez #15
    Csak azt nem értem, mit szenvednek a tömörítők a vinyóval annyit, amikor (ha jól számolom) jóval lassabb a művelet, mint egy sima másolás.
  • dez #14
    Hát, oké, bár ez a cikk nem épp tükör-fordítás, hanem több másik cikk összefoglalója, némileg saját értelmezésben. Éppen emiatt nem egyezik meg teljesen a forrással.
  • saba30 #13
    Érdekes, ezt már én is megfigyeltem. Néha bekapcsolom a teljesítménynaplóban a fizikai lemez figyelést, hát elég hamar ugrik maxra. Kell a sok memo...., meg a fene tudja még mi ....
  • Sliders #12
    Dez a kedves cikk író csak fordít egy külföldi szájtról... ha ott ez nincs feltüntetve akkor nem irja le, mert csak egy hírt fordít le, ez van :) ezért nem szakmai lap az sg.
  • dez #11
    "Itt nemcsak a már említett hibrid chipekre számíthatunk, hanem két foglalattal érkező alaplapokra, amelyeken speciális gyorsítók kapnak helyet a CPU mellett"

    Annyira sajnálom, hogy a kedves cikkíró továbbra sem érti meg, hogy nem csak külön foglalatban lehet itt "speciális gyorsító", és hogy a Fusionban az a bizonyos integrált GPU egyátalán nem csak videokártyák pótlására használható, hanem általános célú matematikai számítások gyorsítására is, ergo ilyenkor egy foglalatban van a CPU és a "speciális gyorsító"(-nak használt GPU). Ha ezt esetleg nem hinné el a kedves cikkíró, nézze meg ezt az oldalt: gpgpu.org, vagy nézzen utána ezeknek: CUDA (Nvidia), CTM (AMD).
  • dez #10
    Még néhány játék is kihasználja (ha bekapcsolják). Meg egy csomó egyéb program.
  • dez #9
    Dehogy kell.
  • valaé valaé ná #8
    Majd a Vista megoldja ezt a problémát is...