Gyurkity Péter

IBM: jön a 4 GHz-es nyolcmagos Power7

A Nagy Kék a friss hírek szerint az évtized végén készíti el a Power6 utódját, amelynek órajele alacsonyabb, ám teljesítménye nagyobb lesz. Saját megoldásukban csaknem 39 ezer ilyen processzort használnának fel.

A Register belső használatra szánt anyagra hivatkozik, amikor a Power7 chipek 2010-es megjelenéséről ír. Értesülésük szerint ugyanis az IBM 2010-re készül majd el az új fejlesztéssel, amely már 45 nanométeren érkezik, órajele valamivel alacsonyabb lesz az 5 GHz-es szintet is elérő Power6-nál, ám a teljesítményre nem lesz majd panasz. Az egyes rendszerekben 16 magtól kezdve egészen 39 ezerig elmehetnek majd a brutális erőre vágyó vásárlók.

Alapesetben a nyolcmagos, magonként négy szálat (thread) támogató processzorokból kettő kerül majd egy modulra, vagyis minimum 16 magra támaszkodhatnak majd a partnerek. Az IBM saját adatai szerint minden egyes mag 32 gigaflops teljesítményt nyújt, ez tehát a minimalista megoldás esetében 256 gigaflopsot jelentene chipenként, 512 gigaflopsot egy modulon. Akik ennél összetettebb változatra vágynak, azoknak jön a 2U rendszerek egyike, négy ilyen modullal, vagyis 64 maggal, 2 teraflops teljesítménnyel és legfeljebb 128 GB memóriával. A szuperszámítógépek kategóriájában már a fenti U2-boxokat kombináló, egészen 1024 magig merészkedő fejlesztések indulnak, 32 teraflops teljesítménnyel és maximum 2 TB memóriával.

Ezzel egy időben fény derült arra, hogy a "Blue Waters" névre keresztelt rendszer, amely az Illinois Egyetemen áll majd munkába 2011-ben, 10 petaflopot nyújt majd gazdáinak. Ennek elérése érdekében egészen pontosan 38900 Power7 chip erejét kombinálják majd, amelyet 620 TB memória és 5 PB/s-os busz egészít ki. A háttértárolók kombinált mérete 26 PB lesz, a kizárólag archiválásra szánt kiegészítő megoldás viszont további 1 exabyte kapacitást nyújtana. A komplett rendszer 100 rackből áll majd össze, feladatai között pedig nyilván ott szerepel a vetélytársak lesöprése a pályáról.

Amennyiben beigazolódik a hír, az IBM kitűnő megoldást kínál majd az egyszerűbb szerverektől kezdve a komolyabb megoldásokon át az egészen brutális szuperszámítógépekig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gaboca76 #19
    Hol marad az intel? Szépen csöndben lekörözi a nagy kék nem értem az intel-nél balfaszok ülnek.Van egy összeesküvés elméletem.. Hogy direkt nem adnak bele minden erőforrást a fejlesztésbe IBM már lassan 5 Ghz et ostromolja akkor intel mért tököl 3,2-3,7 GHzen? És mért megy olyan jól IBMnek? Talán azét van így mert az intel túlsók mindenről akar túl sok bőrt lehúzni?!?!?
  • jozing #18
    a szerverk procik nem szuperálnak úgy otthoni gépekben, mint szerverekben. plusz drágák ahhoz, hogy otthon hazsnáld őket a gétéá négy alatt.
  • dez #17
    Állítólag szándékos volt.
  • Gabesz84 #16
    0
  • akela572 #15
    ezen hány FPS-el megy a Crysis ?
  • Doktor Kotász #14
    Egyébként az Applenek botrányos volt az áttérése a PPC-ről az x86-ra.
    Persze a váltás után kellett a Power6-t kihozni. :-(
  • dez #13
    Mint írtam, a Power procik egy ideje jellemzően több die-os MCM-ben is elérhetők. Így ebből a 8 mag/die-osból is kapásból lesz 2-die-os 16 magos. Később akár több die-os is (tokméret lényegtelen).

    Persze, az Intel is bevezetheti a 4 szálat/mag, csak éppen annyival is nagyobb lesz az eleve nagy Nehalem uarch. mag, így kevesebb fér egy die-ra, stb. Vagy eggyel kisebb csíkszélességen nem annyival több.

    Mellesleg a magonként 32 GFLOPS sem semmi. Az SSE5/6 vajon hol van?

    Arról is voltak hírek, hogy az IBM sokkal inkább a 32nm-re koncentrál, mint sem a 45-re.
  • shabba #12
    Itt senki nem desktop procikról beszél, elvégre a Power7 is egy szerver proci. Ha belegondolsz most 4 magos szerver procijai vannak AMD-nek és Intelnek. Intelnél ősszel jön a 6 magos, AMD-nél jővő ősszel jön a 6 mag, Intelnél akkor a 8. 2010/11-re mind AMD, mind Intel fronton már 12-16 magos szerverek várhatók. A Nehalemben valóban 2 szálas SMT van, de semmi nem zárja ki hogy pl. a Sandy Bridgeben már 4 szálas legyen. Persze 2010/11-re az AMD és az Intel is már 32nm-en fog procit gyártani, nem 45nm-en. A Larrabee 2010/11-re már nagy valószínűséggel szintén a második 32nm-es generációjánál fog tartani, úgy cirka 48 maggal. A Fusionról még nem ismertek ilyen jellegű információk.
  • dez #11
    Egyébkén a Power6-ból most is van 8-magos: 4x2 mag egy tokban, MCM rendszerben -- mint pl. az Intel 4-magos Core2-je, ami 2x2 mag ugyancsak MCM-ben (multi chip module = több die egy tokban). (Csak mondjuk a Power6 nem éppen őskori FSB buszt használ a komunikációra a die-ok és a külvilág között. :P)
  • dez #10
    "Jelenleg a leggyorsabb power magos processzor 10Ghz-es, viszont csak 1 magos es nem eri meg gyartani."

    Nem tudom, itt mire gondolsz, de a leggyorsabb kereskedelni forgalomban lévő Pewer chip a [email protected] dual-core. (Laborban 6GHz.)