19
  • Gaboca76
    Hol marad az intel? Szépen csöndben lekörözi a nagy kék nem értem az intel-nél balfaszok ülnek.Van egy összeesküvés elméletem.. Hogy direkt nem adnak bele minden erőforrást a fejlesztésbe IBM már lassan 5 Ghz et ostromolja akkor intel mért tököl 3,2-3,7 GHzen? És mért megy olyan jól IBMnek? Talán azét van így mert az intel túlsók mindenről akar túl sok bőrt lehúzni?!?!?
  • jozing
    a szerverk procik nem szuperálnak úgy otthoni gépekben, mint szerverekben. plusz drágák ahhoz, hogy otthon hazsnáld őket a gétéá négy alatt.
  • dez
    Állítólag szándékos volt.
  • Gabesz84
    0
  • akela572
    ezen hány FPS-el megy a Crysis ?
  • Doktor Kotász
    Egyébként az Applenek botrányos volt az áttérése a PPC-ről az x86-ra.
    Persze a váltás után kellett a Power6-t kihozni. :-(
  • dez
    Mint írtam, a Power procik egy ideje jellemzően több die-os MCM-ben is elérhetők. Így ebből a 8 mag/die-osból is kapásból lesz 2-die-os 16 magos. Később akár több die-os is (tokméret lényegtelen).

Persze, az Intel is bevezetheti a 4 szálat/mag, csak éppen annyival is nagyobb lesz az eleve nagy Nehalem uarch. mag, így kevesebb fér egy die-ra, stb. Vagy eggyel kisebb csíkszélességen nem annyival több.

Mellesleg a magonként 32 GFLOPS sem semmi. Az SSE5/6 vajon hol van?

Arról is voltak hírek, hogy az IBM sokkal inkább a 32nm-re koncentrál, mint sem a 45-re.
  • shabba
    Itt senki nem desktop procikról beszél, elvégre a Power7 is egy szerver proci. Ha belegondolsz most 4 magos szerver procijai vannak AMD-nek és Intelnek. Intelnél ősszel jön a 6 magos, AMD-nél jővő ősszel jön a 6 mag, Intelnél akkor a 8. 2010/11-re mind AMD, mind Intel fronton már 12-16 magos szerverek várhatók. A Nehalemben valóban 2 szálas SMT van, de semmi nem zárja ki hogy pl. a Sandy Bridgeben már 4 szálas legyen. Persze 2010/11-re az AMD és az Intel is már 32nm-en fog procit gyártani, nem 45nm-en. A Larrabee 2010/11-re már nagy valószínűséggel szintén a második 32nm-es generációjánál fog tartani, úgy cirka 48 maggal. A Fusionról még nem ismertek ilyen jellegű információk.
  • dez
    Egyébkén a Power6-ból most is van 8-magos: 4x2 mag egy tokban, MCM rendszerben -- mint pl. az Intel 4-magos Core2-je, ami 2x2 mag ugyancsak MCM-ben (multi chip module = több die egy tokban). (Csak mondjuk a Power6 nem éppen őskori FSB buszt használ a komunikációra a die-ok és a külvilág között. :P)
  • dez
    "Jelenleg a leggyorsabb power magos processzor 10Ghz-es, viszont csak 1 magos es nem eri meg gyartani."

Nem tudom, itt mire gondolsz, de a leggyorsabb kereskedelni forgalomban lévő Pewer chip a [email protected] dual-core. (Laborban 6GHz.)
  • dez
    16384, meg 65536 mag egy die-on? Hiszem, ha látom. De szerintem te sem láttál ilyet, csak valamit félreértettél. (Nem először. ;) )
  • dez
    Az asztali vonalra az IBM magasról tesz. Nem véletlenül adták el a PC-s vonalukat a Lenovonak. Az igazi pénz a szerverekben, ipari munkaállomásokban és szuperszámítógépekben van.

A Powerek nem az x86-osokkal vannak egy súlycsoportban, hanem az olyan procikkal, mint pl. a Niagara (főleg ez a Power7).
  • dez
    Lehet, hogy lesz addigra desktop 8-magos, de szerintem nem magonként 4-szálas... A Nehalem magonként 2-szálas, cserébe jó nagyok azok a magok, 45nm-en egyelőre örülnek, hogy 4 mag összejön egy die-on. Az AMD meg inkább a több kisebb, 1-szálas mag vonalat követi. (Ne felejtsd el, hogy a Powerek ízig-vérig RISC procik, és bár mikrokódvégrehajtásban most már x86-osok is, azonban először át kell fordítania a procinak az eredeti x86 gépi kódot mikrokódra, ami belekerül pár tranyóba.)

Ha már a Fusiont és a Larrabee-t emlegeted, ne feledkezz meg a Cellről sem, amiből 2010/11 körül 2 PPE + 16 SPE-s lesz.
  • kvp
    Jelenleg a leggyorsabb power magos processzor 10Ghz-es, viszont csak 1 magos es nem eri meg gyartani. A legtobb magot tartalmazo chip amit eddig szemelyesen lattam 16384 magos volt. (ilyet hasznal az amerikai raketavedelmi rendszer is celkovetesre, eredetileg egyetemi fejlesztes volt) Letezik belole 65536 magos valtozat is. A legolcsobb 8 magos cpu a 32 bites parallax propeller mikrovezerlo (10 euro).
  • Sanyix
    dehogy lesz többszöröse... már nem a 90-es években vagyunk.
  • coolbboy83
    A berendezések 90 % -át ami félvezető iparban van az IBM fejleszti ki !! Én voltam már félvezető gyárban.
    Ezeket a szerkentyűket használja az Intel és az AMD is!!
    Ha majd az IBM kezébe kerül az AMD, amire lehet hogy előbb utóbb sor kerül a több millios tartozásaik miatt (IBM felé) akkor majd érdekes dolgok lesznek.....ű

Asztali piac?? az IBM leginkább az új technológiák kifejlesztésével és licenszeivel foglalkozik.
    A szerverek más tészta.
  • Ravkin
    és az aszali piacon holvan az ibm.... nah ne legyünk má hülyék
  • shabba
    2010/11-re mire ez hozzáférhető lesz az AMD és Intel is készíteni fog hasonló képességű procikat. Sőt bizonyos területeken akár nagyobb teljesítményűt is, a Fusion vagy Larrabee chipekkel. De az általános célú processzorok teljesítménye is addigra többszöröse lesz a mostaniaknak.
  • coolbboy83
    holvan ettől az intel...........meg amd..