Gyurkity Péter

4,7 GHz-en fut az IBM Power6 chipje

Az Oracle mulasztása révén derült fény arra, hogy az IBM új fejlesztését alapos tesztelésnek vetették alá a cégnél. Az új processzor 4,7 GHz-en fut, amelynek köszönhetően növekedik a szerverek teljesítménye.

Az érdekes eredményeket a Register tette közzé, miután egyik szemfüles olvasójuk észrevette a dokumentumot az Oracle oldalán. Bár a szóban forgó összegzést azóta eltávolították, sikerült egy másolatot készíteni, így az anyag továbbra is elérhető. A legfontosabb információ, hogy a chip 4,7 GHz-en fut, vagyis a Nagy Kék beváltotta ígéretét, miszerint 5 GHz körüli órajelet is elérhetnek, amely később tovább növekedhet.

A cikk szerint a Power6 chip 4 MB másodszintű, illetve 32 MB harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. A tesztben felhasznált IBM p570 szerver 2100 felhasználó egyidejű kiszolgálásakor 0.625 másodperces átlagos válaszidőt produkált, ami igencsak jó eredmény, hiszen ugyanez a 2,2 GHz-es Power5+ chip esetén 2000 felhasználóval 0.983 másodperc volt. Az Oracle 11i esetében tehát jelentős a gyorsulás, ami egyben azt is jelzi, hogy a Power család legújabb tagjának megjelenése alapos gyorsulást eredményez majd. Ugyan a 4.7 GHz-es chip elkészültét a cég hivatalosan is megerősítette, de azt még nem lehet tudni, hogy a Power6-ra épülő szerverek mikor jelennek majd meg.


Az IBM eredetileg még 2006-ban szerette volna piacra dobni a fejlesztést, amire már akkor szükség lett volna, hogy ellensúlyozzák a Sun és HP új szervereinek felbukkanását. Az akkori beszámolókban arról szólt a fáma, hogy a sebességnövekedést új technológiák - feszített szilícium, 65 nanométeres csíkszélesség stb. - révén sikerülhet elérni, a magasabb órajel pedig alapos gyorsulást eredményez, és ezzel ráadásul szembemennek az iparági trenddel, amely inkább a processzormagok számának növelését tűzi ki célul.

A januárban megrendezett ISSCC-konferencián már arról számoltak be a cég illetékesei, hogy a Cell és a Power6 az órajel-verseny folytatását jelzik. Utóbbinál 4-5 GHz közötti órajelet ígértek, ami idővel akár a 6 GHz-et is elérheti, miközben a fogyasztás végig 100 watt alatt marad. Ezt a rekordot a Cell második generációja is megdöntheti, ám ennek megjelenése még odébb van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    éppen az iróniádra reagált.. elég szarul fejezed ki magad. :S
  • Sanyix #14
    Na látod ennyi eszed van, nem veszed észre amikor valaki ironizál. Tudod mi az az irónia? Gondolom nem. Egyébként onnan tudom hogy olvasok ilyesmikről, és ezt még az elég sötét ps3 fanboyok is tudják, és bevallják... te még ezt sem :D
  • Dzson #13
    Ezt meg melyik haverod mondta? Pláne ahoz képest, hogy az előbb még azt sem tudtad, hogy a PS3-ban az van. :)))) Furák vagytok ti X betűsek.
  • Sanyix #12
    Minőségi szűrésen kiesett, szerverekbe nem megfelelő cell proci. És? :D
  • Dzson #11
    Szerinted mi a PS3 CPU-ja...?
  • whitehawk #10
    A POWER5!=G5.
    A G5 avagy PowerPC970 egy POWER4 derivatív. Ami szintén nem keverendő a G4-gyel. A G4 az nem IBM gyártmány volt, és valóban van ilyen feltételezés, hogy a váltás azért is következett be, mert a G5 nem tudta leváltani hordozható gépeknél a G4-et. Egyébként régebben volt itt egy benchmarkos cikk, ott a 933mhz-s g4 verte a 2ghz-s p4-et. Ezt csak azért, hogy nem a mhz-k uralják a világot. Talán amúgy az utolsó powermac az 2x2magos 2,7ghz-s G5 volt ami azért ma se kutya, csak k*** drága, akár egy sun vagy sgi munkaállomás (vagy IBM, HP stb..)
  • IstvánTM #9
    Ja nem árt előtte elolvasni a cikket.. :D
  • IstvánTM #8
    Hol fogják ezeket használni? Server-ek?
  • Sanyix #7
    Az én egyik gépemben meg 1000W-os magnetron van.
  • Dzson #6
    Az én egyik itthoni gépemben egy Cell proci van. Igaz még csak 3,2GHz-s...