Berta Sándor

Titkosszolgálati vezető lett a SWIFT-botrány tanácsadója

John "Mike" McConnell, az amerikai titkosszolgálatok frissen kinevezett főkoordinátora tíz esztendőn keresztül volt tagja a SWIFT-botrányban érintett Booz Allen Hamilton informatikai tanácsadó cég vezetésének.

A vállalatnál az egykori admirális szakterülete többek között a banki és a pénzügyi hálózatok biztonsága volt. McConnell nagy megtiszteltetésnek nevezte a hírszerzések vezetésének feladatát, és elmondta, hogy úgy érzi soha nem hagyta el a hírszerző köröket, még akkor sem, amikor a Booz Allen Hamilton informatikai tanácsadó cég munkatársa lett. John "Mike" McConnell munkája többek között a tizenhat amerikai katonai titkosszolgálat munkájának koordinálása lesz. A vezetői poszt nem lehet ismeretlen az admirális számára, hiszen korábban már volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) igazgatója.

Elemzők azonnal megállapították, hogy George Bush amerikai elnök keresve sem találhatott volna jobb embert a technológiai cégek világát és a titkosszolgálati bürokráciát egyaránt ötvöző posztra. McConnell 1996-ban mondott le az NSA igazgatói tisztéről. A szakember polgári karrierjét az amerikai elnök "Kritikus infrastruktúrák védelme" programjának konzultánsaként kezdte, majd a Booz Allen Hamilton alelnöke lett és így főleg informatikai szolgáltatásokat adott el az amerikai kormány, a fegyveres erők és a titkosszolgálatok számára. Az admirális fő szakterülete a bankok és más pénzintézmények hálózataiban fellelhető gyenge pontok felderítése és ezek felszámolása volt. Erre az időszakra esett az úgynevezett SWIFT-botrány kirobbanása is.

Mint ismeretes, tavaly júniusban, Bush elnök magyarországi látogatása után derült ki, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az amerikai kormány betekintett a világ jelentős pénzintézeteinek számítógépes rendszerébe. A titkos program keretében a hivatalos indoklás szerint az amerikai hatóságok az al-Kaida és más nemzetközi terrorszervezetek folyószámlái után kutattak.

Miután az információk kiszivárogtak, az amerikai pénzügyminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy a munkatársaik a Belgiumban található Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (System Swift) rendszerébe hatoltak be az információk megszerzéséhez. Ebben az adatbázisban tárolják a világ több mint 200 országában található mintegy 7800 bank és hitelintézet összes folyószámlájának adatait.

A SWIFT vezetői a Booz Allen Hamilton céget bízták meg annak biztosításával, hogy csak valóban fontos információk kerüljenek az amerikai kormányhoz. Vagyis kecskékre bízták a káposztát, hiszen McConnell mellett a Booz Allen Hamilton vezetői között volt még James Woolsey alelnök, a CIA egykori első embere, valamint négy további egykori magas rangú amerikai titkosszolgálati szakember is. Vagyis mindezek után joggal merült fel a kérdés, hogy McConnell melyik oldal számára is kamatoztatta a banki és pénzügyi hálózatok biztonságával kapcsolatos szakértelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neerpelt #4
    Úgy néz ki mint egy rossz Pitbull. Jajj, csak emiatt a hozzászólásom miatt nehogy "terroristának" nézzenek
  • halgatyó #3
    Hát igen. Az ilyen embernek látszó tárgyak keze nyoma érezhető az egész világon egyre inkább.
    A "terrorizmust" (amit ők annak neveznek ki) szintén az ilyenek tevékenysége okozza. Aztán meg nagy mellénnyel küzdenek ellene. Fuj, és még nagyon finom voltam.
  • dondore #2
    ez a brutal maffia...
  • Cat #1
    megkapta a jutalmát, egy zsíros közalkalmazotti állást, ahonnan csak felfelé lehet bukni.