Gyurkity Péter

A videóhívásokra koncentrál a Skype 4

A Skype 4 a kezelőfelület átrendezésével, egységesítésével és a videóhívások minőségének javításával igyekszik megnyerni a felhasználókat - vegyes eredménnyel, sokan elvetik az ötletet és annak megvalósítását.

A népszerű alkalmazás negyedik verziójának első előzetese szerdán vált elérhetővé a cég saját internetes oldalán. Ezt immár bárki letöltheti, bár bétáról lévén szó, nyilván fokozott óvatossággal kell eljárnunk. A változásokat mindazonáltal már most közelebbről szemügyre vehetjük, testileg és lelkileg felkészítve magunkat a végleges változatra. A fogadtatás enyhén szólva vegyes.

A fontosabb újdonságokról beszámoló blogbejegyzésben több videót is láthatunk, amelyek a kezelőfelület átalakítására és a hívások minőségének javítására helyezik a hangsúlyt, hiszen ez a két legfontosabb változás a korábbi verziókhoz képest. A telepítés után ezt rögtön észre is vesszük, hiszen a Skype a teljes asztalt elfoglalja. A fejlesztők így oldották meg, hogy minden egyes funkció ugyanazon ablakon belül jelenjen meg, legyen szó a híváslista kezeléséről, extra opciók kiválasztásáról, vagy a hívásokról. A videó szintén itt jelenik meg, az azonnali üzenetküldés és a chat ablak pedig ugyanúgy beolvadt a főablakba.


A videó minőségén a bejegyzés szerint sokat javítottak, így élesebb képet kapunk - ez nyilván a felhasznált sávszélességen is meglátszik majd. Amennyiben konferenciahívást bonyolítunk le, minden egyes kapcsolat képe ugyanazon ablakon belül jelenik meg, az egyes folyamatokat pedig átrendezhetjük, ahogy a saját kimenő videó kicsinyke megjelenítését is elmozdíthatjuk eredeti pozíciójából. Új módon történik az elmulasztott hívások kezelése, az újonnan jelentkező felhasználók hozzáadását pedig szintén igyekeztek leegyszerűsíteni.

A felhasználók egyelőre nehezen barátkoznak meg az újítással. Sokan egyszerűen elvetik azt, kiemelve, hogy számukra nem szimpatikus a teljes asztalt elfoglaló kommunikációs szoftver gondolata, míg mások szépnek és intuitívnak találják a kezelőfelületet. A fejlesztők ígéretet tettek arra, hogy a végleges 4.0-ban lehetőség lesz majd az ablak átméretezésére, ám a megszokott kicsinyke változatot nem nyerhetjük vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #22
    Skype drága, voip*-al csomó pénzt spóroltam (most épp voipbuster, de van még van 10 cég a csoportban, voipstunt, voipcheap, voipdiscount, stb.) Régen szar volt a hangminőségük, addig skype-oltam, de mostanra már a hangproblémák meggyógyultak :). A skype pedig bevezette a kapcsolási díjat...
  • rigidus #21
    Letoltottem, most ezt hasznalom.

    Ja, es vegre normalisan megcsinaltak a feluletet. Nincs tobb "ablak nyilik ablakbol ablakba".
  • Balumann #20
    Mondjátok már meg, mi a probléma a teljes képernyővel? Beszélgetés közben sem, meg egyébként sem kell, hogy fennt legyen, lerakod a tálcára, sőt az óra mellé és kész. Webkameránál sem nézed a másikat addig amíg mást csinálsz :D
    Teljes képernyővel csak egyszerűbben átláthatóvá válik minden.
    Ha Skype mellett megnyitsz egy böngészőt például, akkor is ugyan úgy háttérbe rakja, akármekkora az ablak!! :D

    A sima chat MSN-en sokkal jobb szerintem, jobban átláható és beállítható. Ráadásul mostmár lehet offline embernek is üzenetet küldeni, ami akkor is megérkezik hozzá, ha a küldő nincs már bejelentkezve.

    Csak azt nem fogom megértnei, miért nem csinálják már meg rendesen, hogy a hang időnként ne olyan lenne mintha ufoval beszélgetnék, és ne legyen lassú a kapcsolat. Gondolom ez azért van, mivel szerveren keresztül működik (webkamera, hangcsevegés, fájlküldés is).
  • DjDano #19
    Ez a fórum is ékes bizonyíték, hogy a magyarok ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz.... maradi népség D:
  • balage187 #18
    En eddig is mindig csak a 2.5-os verziojat raktam fel a Skypenak, most frissitettem, de eddig meg nem lattam sok ujitast. Azert remelem, hogy ez a teljes kepernyos szar csak egy lehetoseg, mert oszinten szolva, aki nem hasznal pl. webkamerat (vagy nem mindig) annak teljesen felesleges egy sok helyet elfoglalo program.
    Winamp-nal en is classicet hasznalok. Kiprobaltam mar a modernt, de ott is csak sok felesleges, nekem nem kello ujitast veltem felfedezni. :P Ilyesmi kene a Skypehoz is: classic ablakmeret/elrendezes, meg modern. Bar a cikk szerint ilyen nem lesz.
  • hdo #17
    Ekkora balfaszokat. A legújabb Winampnak se tűröm meg hogy azzal az agyalágyult Bento skinjével elfoglalja a 19 colos monitorom nagy részét, hát egy skype-nak meg végképp nem fogom. Winampnak még van megoldás, classic skin, de új skype-ban ilyenről nem tudok, szóval marad a régi!
  • mflex #16
    Én felraktam ezt a 4-es béta verziót és azt hiszem (nem csak hiszem) fent is marad!
    A videó képminősége nagyon sokat javult! A hang (zavaró sistergés sustorgás) szinte teljesen eltűnt,mivel minden nap használom, ezért már kezdtem megszokni ezeket a "hibákat" ,éppen ezért tudok viszonyítani.

    Ami tetszik benne még, hogy ha 5 külön emberrel beszélek, akkor nem 5 ablak nyílik meg, hanem egy ablakban lerendezhetem ezt, csak az illetőre kell kattintani és semmilyen hibát nem produkált eddig.

    Szóval nekem bejön nagyon..MSN---del...
  • BandiG #15
    Szerintem az msn nem lenne rossz, ha mindig tudna kapcsolodni a hangbeszelgetesekhez, nem valtana at Dath Vader modba idonkent es lenne teljes funkcionalitasu kliense minden surun hasznalt oprendszerre. Sztem a skype a hianyossagaival egyutt is egyre jobban terjed, es ennek az egyik oka az, hogy nagyon jol megceloztak a mobilipart is. Es pc-n is probalkozik a fejlodessel...
  • PíszLávJuniti #14
    A Ventrillo még egész használható.
  • PíszLávJuniti #13
    Sajnos igaz.
    A kis egyszerű jól működő programok a fejlesztések után: túlnőtt, lassú, használhatatlan monstrumok lesznek.