Berta Sándor

Kína az olimpia és a cenzúra kereszttüzében

A XXIX. Nyári Olimpiai Játékokat augusztus 8. és augusztus 24. között rendezik Pekingben. Az eseményre azonban nem csak a sportolók és a szurkolók, de a biztonsági szakemberek és a kínai hivatalnokok is gőzerővel készülnek.

Az elmúlt hetekben és a következő napokban is számos sportágban rendeznek olimpiai válogatóversenyeket. Kínában szintén készülődnek a helyi szakemberek, de egy másik versenyszámban: a megfigyelésben. Az olimpiák biztonsági részéről általában kevés szó esik. Ez mindenképpen jó, hiszen az 1972-es müncheni olimpián bekövetkezett tragikus események óta senki sem szeretne hasonló rettegést átélni.

A pekingi olimpia legnagyobb beszállítói között mindenképpen helyet követel magának az Ericsson és a Nokia Siemens Networks. A két konszern szállítja ugyanis a cenzúrához és a vezetékes, illetve a mobiltelefonok ellenőrzéséhez használt rendszereket. Így lesz lehetséges a sportolók, a delegációk tagjai és az újságírók megfigyelése a nap 24 órájában a nyári játékok alatt.

Az Ericssonnak jelenleg az ázsiai országban már öt tucat vegyesvállalata, képviselete és kutatóközpontja működik. Emellett a konszern beszállítója a 350 millió előfizetővel büszkélkedő China Mobile óriáscégnek. Az Ericsson éppen idén április végén kötött szerződést 1,5 milliárd dollár értékű távközlési készülékek és rendszerek szállításáról a China Mobile és a China Unicom, a második legnagyobb kínai távközlési szolgáltató vezetőivel. Persze a Siemens sem panaszkodhat, hiszen több évtizede jelen vannak a kínai piacon. Az Ericsson mögött a Nokia Siemens a második legnagyobb külföldi távközlési cég az ázsiai országban. Peking nem kivétel, hiszen az Ericsson már a 2004-es athéni olimpián is szállított ellenőrzési rendszereket a szervezőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziipp #4
    Sok dolog beárnyékolja ezt az olimpiát. Arról nem is beszélve, hogy a kínaiak dupla adag doppinggal fognak majd nyomulni. :X
  • waterman #3
    "a sportolók, a delegációk tagjai és az újságírók megfigyelése a nap 24 órájában a nyári játékok alatt"

    - már csak azért is furcsa, mert 1972-ben egy palesztin terroristacsoport miatt volt durva a helyzet. nem pedig mert két versenyző egymásnak esett..
  • Darth Sith #2
    teljes mértékben egyet értek!
  • Molnibalage #1
    "A két konszern szállítja ugyanis a cenzúrához és a vezetékes, illetve a mobiltelefonok ellenőrzéséhez használt rendszereket. Így lesz lehetséges a sportolók, a delegációk tagjai és az újságírók megfigyelése a nap 24 órájában a nyári játékok alatt."

    Anyád azt bazdmeg. Kurávra olimpiai hangulat. Ha én lennék egy sportoló akkor lehallgatnak, meg cenzúráznák a mailjeimet, meg hasolnók. Fel nem foghatom, hogy miért kaphatta meg egy ilyet tetű vezetéssel megáldott ország. Egy ideig reménykedtem, hogy ettől talán majd változik ez-az. Nem ez lett, sőt! Persze senki sem szent a világon, de ennél találhattak volna jobb helyszínt is. A 2012-es Londoni döntés sem tetszett. Párizs is pont olyan jó lett volna, sőt még jobb mert az időzónák miatt tovább van világos --> hangulatosabb versenyek. Mellesleg '48-ben volt Londonban utoljára (és volt még korábban is), Párizsban meg '24-ben. Szeintem totál korrupt az egész rendszer.