Berta Sándor

Fájlcserélő perek - nem bizonyíték az IP-cím

Precedens értékű ítéletet hozott május 21-én a frankenthali bíróság, a határozatot azonban csak most hozták nyilvánosságra. A testület az Az. 6 O 156/08 számú ítéletében úgy határozott, hogy egy dinamikus IP-cím nem használható fel bizonyítékként egy fájlcserélő ellen indítandó kártérítési perben.

Egy számítógépes játékokat gyártó cég kezdeményezett eljárást egy fájlcserélő személy ellen. A ravensburgi ügyészség megalapozottnak látta a vádakat, ezért az idei év elején a vádemelés mellett döntött és kérte a Deutsche Telekomtól a fájlcserélő IP-címének kiadását. A per azonban nem indulhat meg, mivel a frankenthali bíróság most úgy döntött: alkotmányossági aggályok merültek fel az ügyben, a bizonyítékokhoz az illető jogainak megsértésével jutott hozzá a vállalat.

A testület az indoklásban a márciusi alkotmánybírósági ítéletre hivatkozik, amely kimondta, hogy a távközlési forgalmi adatok (és az IP-cím ide tartozik) csak súlyos bűncselekmények esetén adhatók ki. A fájlcserélés pedig egyelőre még nem számít ilyennek. A határozat nagy vitát váltott ki a jogászok és a szerzői jogvédők körében. Azonban mivel nem jogerős, ezért a szakmai szervezetek és a felperes cég jogi képviselői még bizakodnak.

Korábban az váltott ki nagy visszhangot, amikor idén március végén Ralf Meyer, a wuppertali ügyészség főügyésze bejelentette: nem emeltek vádat a fájlcserélők ellen, mivel a nyomozásokba fektetett energia, illetve a kiszabott büntetések aránytalanul nagyok lennének az okozott kárhoz képest. Ráadásul túl sok erejüket kötik le ezek az ügyek és az adófizetőknek nagyon sok pénzébe kerülnek. Beosztottja kijelentései miatt azóta feljelentették a film- és a zeneipari szervezetek Helmut Schoßt, a wuppertali ügyészség vezetőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #9
    Még jó hogy NAT-olt privát a osztályu ipcímet kapok a kábelnet szolgáltatótól
    kivülröl az összes előfizető 1 ipcímnek látszik.
  • HUmanEmber41st #8
    Menjenek baromkodni, meg szipolyozni amerikába ezek a nyomorult halivúdi köcsögök, szivassák csak a kedves honfitársaikat. Nagyon ki kellene tiltani Európából őket, és hozni egy rendeletet, h + általánydíj fejében mindenki azt tölt amit akar.
    Vagy próbáljanak meg rendes filmeket csinálni és olyan zenészeket foglalkoztatni, akik ismerik a kottát+ igényes (akár önálló versként is elmondható) dalszövegeket képesek írni. Addig mehetnek a p*csába.
  • Charybdis #7
    Ez meg a másik, hogy túl sok idejébe kerül a bíróságoknak ez a hülyéskedés, amikor komoly bűncselekményeket sem tudnak megoldani.
  • NwLGL #6
  • atlagember #5
    Amerikában külön iparággá nőtte ki magát a védjegyek és más szerzői jogok mások általi felhasználása miatti pereskedés. Baromi jól megélnek cégek abból, hogy nem csinálnak semmit, csak levédenek valami általános dolgot, majd a fű alatt arra várnak, hogy azt valaki felhasználja és akkor lecsapnak rá. Az egész csak baromi jó üzlet az ügyvédeknek. Mi adófizetők meg fizessük a bíróságok fenntartásának költségeit az ilyenek miatt. Remélem európában normális irányba fognak menni a dolgok, és sok ehhez hasonló ítélet születik még.
  • arrakistor #4
    én pedig ezt csak azzal tudom kiegészíteni, hogy : MUHHAHHHAHHAHHHAHAHAHHHHHAAAAA
  • Molnibalage #3
    A cikk ikonja meg mintha a CiV-ből lenne vagy valamelyik kiegjéből. Ejnye. :)
  • Sanyix #2
    mehöhehööhöhöhö kategória
  • Polemius #1
    Erre csak azt tudom mondani: nyehehehe