Berta Sándor

Távközlési adattárolás lesz Nagy-Britanniában is

A brit kormány egy lépéssel még tovább menne a telekommunikációs forgalmi adatok tárolásában. A nyilvántartást ugyanis bizonyos esetekben megnyitnák a rendőrség és a titkosszolgálatok előtt.

Amennyiben valóra válnak a brit belügyminisztérium elképzelései, úgy a szigetországban a távközlési információkat nem a telefontársaságok és az internetszolgáltatók tárolnák, hanem azok egy központi adatbázisba kerülnének. A tervek szerint a telekommunikációs cégeknek minden rendelkezésükre álló forgalmi adatot - vonatkozzanak azok vezetékes vagy mobil hívásokra, SMS-ekre, VoIP-beszélgetésekre, e-mailekre vagy internetezésre - át kellene adniuk a kormánynak. Mindez nem kis feladat, lévén, hogy Nagy-Britanniában tavaly 57 milliárd SMS-t küldtek az emberek és a szolgáltatók naponta 3 milliárd e-mailt továbbítottak.

A központ létrehozását az emberek megváltozott kommunikációs szokásaival indokolta a belügyminisztérium szóvivője. Jonathan Bamford, az Egyesült Királyság adatvédelmi megbízottjának helyettese ugyanakkor azonnal bírálta a terveket: "Ezzel a lépéssel kicsit túl messzire mennénk és komoly fenntartásaink vannak. Nem tudunk ugyanis olyan okot, amely miatt a brit államnak meg kellene őriznie minden állampolgára telefonos és internetes forgalmi adatait. Komolyan kétségbe vonjuk, hogy egy ilyen intézkedés jogos és valóban szükséges. Már korábban is felhívtuk arra a figyelmet, hogy jó úton haladunk egy megfigyelési társadalom felé. Ekkora mennyiségű információ tárolása mindig kockázatos, ráadásul minél több adatot gyűjtenek össze és őriznek meg, annál nagyobb problémák lehetnek abból, hogy ha ezek elvesznek vagy ellopják őket."

Utóbbi aggodalmak egyébként különösen az elmúlt fél év szigetországi adateltűnési botrányainak tükrében teljesen jogosnak mondhatók. A másik oldal viszont azzal érvel, hogy így jelentősen könnyebbé és gyorsabbá válhatna az információcsere, ami különösen a súlyos bűncselekmények felderítésénél lehetne hasznos. Az adatokat egyébként a tervezet szerint legalább egy éven át tárolnák és azokba - a megfelelő bírói engedélyek birtokában - a rendőrség és a titkosszolgálatok is betekinthetnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #57
    ha TOR-t használsz SOHA a BÜDÖS ÉLETBE ki sem derül hogy te azt használtál, vagy hogy ki használta vagy hogy egyáltalán.
  • arrakistor #56
    "Pl. franciaországban ha jól tudom az állampolgároknak NINCS JOGA olyan titkosítást használni amit az állam bácsi nem tud megfejteni X időn belül.
    Na ez az amire kíváncsi lennék. Hogy most akkor mi lesz, ha kiderül hogy titkosítottál egy adatot akkor bírságot kapsz érte? :-)"

    vastagon] szórnak az állambácsi p*fájába bele itt is és franciaorrszágban is bele a Nikolász Sárközi sábeszdeklis méteresorrú p*fájába is...
  • rigidus #55
    Te normalis vagy?
  • arrakistor #54
    egy hithű cionista fity*ás disznóevő NEOhasziddal.
  • arrakistor #53
    "2. Mi zarja ki, hogy a a gepedre telepitett trojai nem csinal mast mint csupan a legfrissebb SSL kulcsokkal update-eli a tavoli monitorozo allomast?"

    Az zárja ki, hogy a gépemre nincsen trójai telepítve.
  • arrakistor #52
    ...okos HITHŰ gój programozók...
  • rigidus #51
    LOL, te kivel beszelgetsz?
  • arrakistor #50
    dhága bahátom ! .... látom te sosem nyuxol bele, hogy ezt elbuktad.. több millió peer-ből és több-százezer TOR-exitből álló rendszerről van szó, amelyen én még SOSEM kaptam ugyanazt az IP címet kétszer egymás után tíz-perces időintervallum után.. nos egy ekkora rendszer ÖSSZES gépét hogyan és miért is tudná BÁRKI felügyelni?????????????????????????????? fogd már fel végre hogy ezt a rendszert pont a te és a hozzád hasonló csökönyös , csökevényes, kamukázós, nagyorrúak miatt hozták létre okos programozók, és semmi esélyetek ez ellen bármit is tenni. PONT.
  • rigidus #49
    > a TOR decentralizált hálózat és hiába jön akármekkora orrú titkosszolgálatos anonimity cég amikor hozzá legfeljebb a packetjeim egyharmada fut be kódolva-szétszabdalva

    Plane ha a sajat zombi networkje alkotja a peer-eket is.

    > olvasd már el a TOR működését és meg fogod érteni, hogy egy lúzer vagy a titkosszolgálatos haverjaiddal együtt !!

    A megallapitasaidat batran tartsad meg magadnak.
  • arrakistor #48
    még mielőtt jössz azzal hogy minden node-nak is külön-külön trójai van a gépére telepítve és a legfelsőbb legnagyobb orrmányú titkosszolgálat globálisan mindenről tud, válaszom erre az hogy hacsak egy ember a láncban linuxot használ (hiszen erről is natívban fut a TORszerver) akkor már lehetetlen visszafejteni a végső adatot (egyetlen packetrészlet, vagy kulcsrészlet hiányában is a dekódolás meghíusul)