Berta Sándor

A rendőrségi adatok átadását bírálja az EU-adatbiztos

Az európai adatvédelmi biztos a most nyilvánosságra hozott éves jelentésében elsősorban a rendőrségi adatbázisok tartalmának kiadását kritizálta.

A dokumentumot a napokban tették elérhetővé az interneten. A szakembert leginkább az úgynevezett Prümi Szerződés gyakorlati megvalósításának körülményei zavarják és kijelentette, hogy a DNS- és egyéb minták átadása már csak azért sem lehetséges, mert ehhez jelenleg az Európai Unióban hiányzik mindenfajta adatvédelmi jogi háttér.

Hustinx leginkább Wolfgang Schäuble német belügyminisztert, illetve tevékenységét támadta. Az adatvédelmi biztos hozzátette: nem ellenzi a génadatbázisok tartalmának a szervezett bűnözés elleni harcban való felhasználását, ehhez azonban világos, jól átlátható szabályok kellenek.

"Elgondolkoztatónak tartom, hogy Németország az Európai Tanács soros elnökeként arra használta az időt, hogy valami olyasmit vigyen keresztül, amit így, ebben a formában nem lett volna szabad elfogadtatni" - hangsúlyozta Hustinx. A szakember ugyanakkor elégedett volt a Spring 2007 kezdeményezés eddigi eredményeivel és üdvözölte azt a folyamatot, amelynek célja, hogy minden európai uniós intézményben és kutatóintézetben legyen külön adatvédelmi megbízott, még ha az előzetes célkitűzések nem is valósultak meg teljesen.

A rendőrségi adatok átadásával kapcsolatos vita azután robbant ki, hogy idén március közepén Wolfgang Schäuble német belügy- és Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter megállapodott Michael Chertoff amerikai belbiztonsági és Michael Bernard Mukasey igazságügyi miniszterrel a német rendőrségi adatbázisok megnyitásáról. Ezután derült ki, hogy várhatóan Ausztria is átadja rendőrségi adatait az USA-nak.

Érdekesség, hogy az Európai Parlament képviselői tavaly ugyan elfogadták a Prümi Szerződéssel kapcsolatos állásfoglalást, de nemmel szavaztak a rendőrségi adatok harmadik félnek való kiadásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!