Berta Sándor

Hongkong: fiatalokkal a letöltők ellen

Új módszerrel próbálkoznak a hongkongi vámhatóságok: 9 és 25 év közötti fiatalokat alkalmaznak "cserkészekként", akiknek egyetlen feladata az illegális másolatokat letöltők felderítése.

Aki Hongkongban zeneszámokat vagy filmeket tölt le, könnyen a hatóságokkal együttműködő "cserkészek" látókörébe kerülhet, akik ugyan egyenruhát viselnek, de nem biztos, hogy elmúltak 18 évesek. Chan Nai-ming 38 éves, munkanélküli. Egy helyi bíróság 3 hónap börtönre ítélte a Daredevil, a Miss Undercover és a Red Planet című filmek letöltéséért. Aki elfogta, Tam Yiu-keung, 48 éves, a hongkongi vámhivatal szerzői jogsértési részlegének vezetője. Chan Nai-ming elítélése után Hongkongban azonnal 80 százalékkal csökkent a letöltésre kínált illegális másolatok száma.

Az új ötlet is Tamtól származik: ne csak az bűnhődjön, aki tartalmakat kínál letöltésre, hanem az is, aki letölti azokat. "Az internet túl nagy ahhoz, hogy mi magunk ellenőrizhessük. Miért ne alkalmazhatnánk erre a célra fiatalokat? Ők úgy is gyakorlatilag az egész napjukat a világhálón töltik" - gondolta a szakember. Az elhatározást tett követte és ma már 200 000 (!) egyenruhába bújtatott, a kibervilágot ellenőrző 9 és 25 év közötti kiscserkész végez felderítőmunkát. A cserkész név valóban illő, ugyanis a fiatalok mind a hongkongi cserkészek, a helyi lánybrigádok, a Civil Aid Service kadétcsapatainak (CAS) és más egyenruhát viselő ifjúsági szervezetek tagjai.

Kitty, Cherry és Leo mindannyian CAS-kadétok. A 15 éves Kitty beírja a böngésző címsorába a www.btzonehk.com címet, majd rábukkan egy felhasználóra, aki a Mayday tajvani fiúcsapat néhány zeneszámát töltötte le. Leo felírja az adataikat, amiket később beírnak a www.iprpa.org nevű oldal adatbázisába. A honlapot a vámhatóság és a szerzői jogvédők közösen hozták létre. Az előre elkészített nyomtatványba bekerül az elkövető neve és a letöltött zeneszámok címe. Egy kattintás az egérrel, és a feljelentés már útra is kelt. Ilyen az újkori rabló és pandúr.

Leo egyébként 17 éves és minden este 10-15 percet dolgozik. "Rendőrnek érzem magam, aki gonosz embereket üldöz. Az osztálytársaim viszont árulónak tartanak, sőt vannak, akik egyenesen kémnek neveznek" - mondta. A vámosok minden információt azonnal továbbítanak a nemzetközi film- és zeneiparnak, amely rövid diőn belül megindítja a kártérítési pereket. Jelenleg a metropoliszban 100 ilyen eljárás van folyamatban és számos rendszergazda kapott felszólító leveleket.

"A levelek 60 százaléka sikeres, ugyanis a kifogásolt tartalmak azonnal eltűnnek az oldalakról és a fórumokról. A többi 40 százalék többsége vagy téves riasztás vagy már azelőtt levették a másolt filmet vagy dalt az oldalakról, hogy a feljelentés célba ért volna" - összegezte tapasztalatait Tam felügyelő.

Emily Lau, a helyi Frontier nevű csoport képviselője, a hongkongi parlament tagja szerint azonban a módszer problematikus. A gyerekeket ugyanis nem szabad(na) rendőrként bevetni, különösen nem Kínában, ahol a kiskorúak megtanulták a kulturális forradalom idején, hogy még a közvetlen rokonaikat és barátaikat is be kell árulniuk. Tam felügyelő szerint azonban ez nonszensz és egyszerűen egy összeesküvés-elméletről van szó. A módszert inkább ki kellene terjeszteni világszerte, hiszen a probléma is az egész világot érinti és cserkészek, illetve más csoportok is vannak szinte minden országban.

Mindenesetre így már az a jövőkép, hogy az unokájának a születés- vagy névnapjára kedveskedni akaró, és ezért egyetlen zeneszámot letöltő nagymamát majd éppen a saját büszke cserkész unokája jelenti fel, így már közel sem tűnik annyira utópisztikusnak...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • unknown nick #49
    Van hasznos (pl. kultúrális) és haszontalan szellemi termék. Amiről szerintem nem feltétlen a mi feladatunk eldönteni, hogy mi az. Viszont tény, hogy a ma keletkező média anyagok és az általa megmozgatott iszonyatos tőke (globális mértékben szemlélve), szélsőségesen koncentrálódva brutálisan haszontalan pazarlást gerjeszt. Akármilyen jog és ideológia mögé van rejtve, egy bújtatott erőltetett luxuscikk, ami nem épül vissza hasznosan ciklikusan sehovasem. Elképesztő hamis ideológiákat, téveszméket, szubkultúrákat teremt. Bizonyos értelemben a társadalom már idiótának néz, ha nem követed a trendeket, ezért kénytelen vagy tölteni vagy megvenni, ami által tápolod a rendszert. Azokat akik tkp. abból élnek, hogy hülyítenek.
  • nickwearby #48
    Affene, lehet, hogy amiről vitázunk egy nagy kamu?
  • JTBM #47
    A cikkből csak az nem derül ki, hogy hogyan kapják el a letöltőket...

    Egy kisgyerek a netről hogyan lenne képes megnézni, hogy én 2 saját és 1 céges tűzfal + x darab router és switch mögött mit is csinálok???

    Aki erre képes lenne az egy jobb hacker, aki meg nem igazán akar a rendőrséggel kapcsolatba lépni, bármilyen ügyben...

    Eddig sikerült elkapni egyetlen szerencsétlent, aki valószínűleg nyilvános helyen töltött le pár filmet és a háta mögött leste egy kicserkész...
  • nickwearby #46
    "Nem!? Nézz inkább utána. Salvador Dali, stb. És lehet a felbontás nem tökéletes, az érzés átjön, ha a monitorod elé ülsz, mint akkor, ha a falad elé állsz."

    Nem akarlak megsérteni, de szerintem te még nem láttál élőben festményt.
    Nem mind olyan, hogy nem lehet fotózni, de pl. volt 1-2 éve az Ernst Múzeumban Mexikói modernek kiállítás, vagy a Kiscelliben Gyarmati Tihamér.

    Hát ha azután nézel akár reprodukciót,
    ami fényévekkel jobb, mint a monitor,
    szarnak fogod mondani és lekaparod az arcod, hogy miért nem mentél el inkább még egyszer élőben megnézni.

    ---
    a témához visszatérve meg a repro-fotók letöltése "kicsit" messze van a cikk témájától...
    Elnézést az offért.
  • okosan gyerekek #45
    "És a festőt is fölösleges idekeverni, egyelőre nem tartunk ott, hogy festményt le lehessen tölteni...."

    Nem!? Nézz inkább utána. Salvador Dali, stb. És lehet a felbontás nem tökéletes, az érzés átjön, ha a monitorod elé ülsz, mint akkor, ha a falad elé állsz. Szóval azért mert klasszikusan nem mossák ezzel is az emberek agyát, attól még ez is létezik. Da Vinci utolsó vacsoráját gigászi felbontásban t'od megtekinteni. (És ne nagyon érveljünk azzal, hogy nem lehet letölteni, mert aki akarja az letudja)

    "És miért nem? Mindenki más a nyugdíjig dolgozik,
    ráadásul az életét használja el,
    ezzel szemben egy alkotótevékenységből élő az agyát, a fantáziáját, ami elvileg kimeríthetetlen és nem kopik el, nem úgy, mint a kőműves ízületei és tüdeje."

    Nem kopik a teste!? Jah, csak az élete rá megy, ha tényleg csinálja és ő nem kap megfelelő tiszteletet a társadalomtól, ő él csórón és nem szobafestő. Másfelől:D
    Ne vicceljünk máár...
    Nem egy olyan alkotói tevékenységet tudok felemlíteni, ami igenis szépen lassan berozsdásítja a tested, graffiti, vagy épp az önmegvalósító extrém sportok.

    "Ne keverjük az alkotói tevékenységet a klasszikus munkával."

    Mi számít klasszikusnak!? Az, amiről majd kétszáz év múlva azt mondják!? Grat...
    A legtöbb "klasszikus"-t a korában nem fogják fel, nem értik meg, nem tartják semmire. Gondolod, hogy ez csak a múltban volt így!?

    A művész (elvileg) a saját önkifejezésére használja a művészetet. Ha azért csinálja, hogy megéljen belőle, akkor az alapfelfogással van gond, mert ha jól és szívből csinálja amit csinál, az meg fogja hozni az eredményét. Érdekes módon a Tankcsapda frontembere így fogalmaz: "Nem érdekel hányan töltik le illegálisan a dalainkat, ami igazán számít az az, hogy hány emberhez jut el a dalaink üzenete" - szerintem ez mindenképp példaértékű.

    Csak magam idézném... szerinted hány mai alkotót tartanak művész számban, aki nem a múlt módszereire rakosgat lassan téglákat?! Nem sokat. Aki nagyon elrugaszkodik, arról nem tudják, hogy hol van, mi az, m'ért úgy, csak elnéznek mellette. Ezek miből fognak megélni szerinted!? Én is t'ok ilyen gyönyörűségeket mondani, nem nagy dolog, főleg egy olyan szájából, aki homlokegyenest mást játszik már, mint aminek indult és akinek a lemezei 3500 forintnál debütálnak (javíts, ha tévednék) Nem érekli!? Jaaaj hagyjuk már, akkor m'ért ne osztja meg ő maga, ezt te sem gondolod komolyan. És nem arról van szó, hogy ebből megélni, ne ebből indulj ki, de akit én zseniálisnak tartok, azt nem szeretném segédmunkásként, vagy valami popszarságba átfolyni, hogy fenntudja magát tartani. ÉS IGEN IS NE DOLGOZZON, HANEM KONCENTRÁLJON AZ ALKOTÁSAIRA. NEKI EZ A MUNKÁJA.

    (hobbiból, nem azért hogy könnyű munkával meggazdagodjak) akkor felteszem a netre, letöltik párszázezren, nekem ennyi elég a boldogsághoz :)

    M'ért kéne másodlagos legyen, ha tényleg olyan jó vagy, m'ért kell mással szarakodnod!? Amikor megnézel egy Da Vincit, vagy egy Van Goghot, nem háborodsz fel, hogy AZ AZ EMBER CSÓRÓÓ VOLT!? M'ÉÉÉÉÉRT???? MIRE!? M'ért nem a sok, a világból semmi fel nem fogó a csóró, m'ért az, aki a dolgok mögé lát, aki téged is felvilágosíthat, ha vevő vagy rá!? Vagy tényleg az a lényeg, hogy mik vagyunk itt fizikai valónkban!? Milyen a ház meg a kocsi!? Inkább ezek az embernek kellene gazdangnak lenniük, nem a sok ostoba gyarlónak, aki a másik fején átlépve "emelkedni" (mert ez kurv@ra csak semmi, csak stagnálás) ezek az emberek meg előrébb vinnék az emberiséget szellemileg, m'ért nem éllhetnek meg ebből!? M'ért nem tarjuk őket így föl, ha ők is korrektek!? És kimondta, hogy ne írd magadnak ki mp3-ba a zenéid!? Elavult... Micsoda érvek... Felháborító, nincs kurv@ 6 perced, amíg ki RIP-peled a zenéd!? Az alkotónak persze legyen és szívől, meg ne pénzért, sőőőt igen is takarodjon dolgozni még mellette... Na hagyjuk már...
    Amúgy tisztelem az összevágásaid, egy oldalon állunk, de amit te csinálsz az nem művészet, az csak egy populárisabb módja a tényekre történő reflektálásnak. Sok ember szemét kinyitotta, úgy vélem és ezért én is köszönettel tartozom, ha te ebben vagy jó, akkor ezzel foglalkozz, ha úgy érzed, hogy ebben nagyon benne van az életed és kizár mást vagy tudnád nagyobb tempóval is csinálni, akkor go! Én úgy vélem, akkor foglalkozz ezzel. De ahogy mondtad, nálad ez hobbi. Másoknak, amit csinálnak az életük. Annak az értelme. Mérlegeld a kettőt.
  • okosan gyerekek #44
    Artis jus ba$$za meg magát. Röviden és tömören, lehúzza az előadókat és az alkotások célközönségét is. De épp ezért emlegettem popon kívül tevékenykedőeket, akik saját maguk, vagy artis jus-on kívül adják ki az anyagaikat, lásd a Night Childot. Másfelől, nem minden előadó engedhet meg egy koncertet és nem minden előadó tud koncertet adni, jó pár speciális eset jut eszembe, pl egy banda, aminek két tagja van, minden hangszert ők ketten vesznek föl és a hangsávokat egymásra helyezve alkotják meg a teljes dalaikat. Vagy. Az általad említett pötyögés. Valóban a zenének az az értéke, hogy valakinek ügyesek az ujjai, jól tudja mozgatni őket, vagy jó a ritmus érzéke az adott muzsikát játszó előadó(k)nak!? Mert szerintem a zenei és nem a fizikai zsenialitás emel ki valakit a többi közül. M'ért több az a zene, amit te játszol és nem amit a te ötleted alapján játszanak mások!? Mitől jobb ez zenekar, aki elmondhatja, ezt mi játszottuk föl! Én t'om kezelni ezt az eszközt. Húú. Igen és!? És akkor mi a sz@r van!? Gratulálok, én meg elképesztően tudok rajzolni, de nem voltak rajzolható ötleteim, az érzéseim inkább verbálisan jönnek át jobban, ezért azt hagytam és írok. A két gombra annyit, hogy ha értenél a produceri munkához, akkor tudnád azt, hogy a profik és, akik megtehetik, elképzelik a zenéjüket, kottázzák, vagy szlengesen ki midizik, aztán feljátszatják olyanokkal, akik tudják kezelni a hangszereket. ampleöket alkotva, amik sohasem hangosabbak, mint azt eredetileg akarták, sohasem erősebb, gyorsabb, gyakorlatilag a tökéletesnek vélt hang másolatai. Tudsz ennél jobbat!? Mert egy szó, nincs olyan zongorista a Földön, aki kétszer egyforma erősséggel le tud ütni egy billentyűt, nem még kettőt. A sampleök másolása pedig ezt lehetővé teszi, mindig ugyan úgy szól, ahogy azt elképzelték. Ez m'ért nem érték? Ezek mind szellemi tulajdont képeznek és nem holmi képesség fitogtatást bújtatnak, ha így értékeled, akkor rossz a definíciód a zenei, vagy egyéb alkotói zsenialitásra.Itt a zenészek, olyanok, mint egy író kezében a toll. Persze ő az, aki ott hagyja a papíron azt, amit olvasol, de vaj' tényleg a pennát és nem az elmét illeti a dicsőség!?
  • zola2000 #43
    Ezt megyarországon is meg lehetne csinálni, 18 év feletti fiatalokkal, ha pl jutalmat adnának ha megtalálnának valakiket. "Szerencsére" itt még az smsweb oldalak is mennek...
  • Gerygrey #42
    Ne keverjük az alkotói tevékenységet a klasszikus munkával.

    A szobafestő kifesti a szobámat úgy, hogy nekem tetsszen, az én elvárásaimnak megfelelően, amiért én fizetek. Egy általam igényelt szolgáltatást nyújt.

    A művész (elvileg) a saját önkifejezésére használja a művészetet. Ha azért csinálja, hogy megéljen belőle, akkor az alapfelfogással van gond, mert ha jól és szívből csinálja amit csinál, az meg fogja hozni az eredményét. Érdekes módon a Tankcsapda frontembere így fogalmaz: "Nem érdekel hányan töltik le illegálisan a dalainkat, ami igazán számít az az, hogy hány emberhez jut el a dalaink üzenete" - szerintem ez mindenképp példaértékű.

    Aki eljár koncertezni, az meg tud élni belőle. Aki meg a sültgalambot várja évtizedekig, csak mert mondjuk egy évet ráfordított egy zenei album elkészítésére, az meg megérdemli a sorsát. Én is dolgozom, ha meg létrehozok valamit (hobbiból, nem azért hogy könnyű munkával meggazdagodjak) akkor felteszem a netre, letöltik párszázezren, nekem ennyi elég a boldogsághoz :)
  • nickwearby #41
    "Az alkotó PÉNZE VAN BENNE"

    Ez lenne az ideális eset, de többnyire a támogatók és a reklámipar pénze van benne.

    A szobafestős hasonlatod nem ide való.

    "hiszen ezért nem kell még egyszer dolgoznia"

    És miért nem? Mindenki más a nyugdíjig dolgozik,
    ráadásul az életét használja el,
    ezzel szemben egy alkotótevékenységből élő az agyát, a fantáziáját, ami elvileg kimeríthetetlen és nem kopik el, nem úgy, mint a kőműves ízületei és tüdeje.

    Igenis dolgozzon tovább, hozzon létre folyamatosan alkotást, ha több pénzt akar.

    És a festőt is fölösleges idekeverni, egyelőre nem tartunk ott, hogy festményt le lehessen tölteni....

    És azt sem értem, hogy miért húztad fel magad az agymosás szón.
    Nem téged minősítettelek, hanem azokat, akik elhitetik velünk , hogy letölteni bűn.
    Csak azért nyomtam be a válasz gombot, mert tartalmilag a te hsz-edhez kapcsolódott, amit írtam.
  • okosan gyerekek #40
    Az én fejem maximum én mosom át olykor, mert magam felé is szkeptikus vagyok és tudom azt, hogy szinte minden alkotói tevékenység, ha mást anyagi vonzattal nem is, de idővel mindenképp elszámol és ez a mi országunkban főleg nem kevés pénz. Pár ecset, ceruza, festék, egy hangszer, próbaterem stúdió és a filmiparról ne is nagyon beszéljünk, az szinte csak az elit, vagy az elképesztően tehetségesek önmegvalósítási formája. Egyszerűen nem is értem, hogy m'ért nem éled ezt meg lopásnak. Az alkotó PÉNZE VAN BENNE. Ha nem korrekt, tőlem se várjon semmit, de ha korrekt az elvárása, nem fogom meglopni, ha neked jó a lelkiismeretednek azt mondani, hogy ez nem lopás és, hogy akik ezt gondolják azok mind manipuláció alatt állnak. Megnyugtatlak, nem kell értünk aggódnod, viszont rávilágítanék arra, hogy mi volna, ha szoba festő lennél. Megkéne venned az anyagot és dolgozz ingyen. Ez szerinted korrekt!? Azért, mert ezt klasszikusan a munka sorába soroljuk, ellenben az alkotói tevékenységgel, amit egyszer csinálnak meg, meg mondhatjuk magunknak, hogy nem kérte senki, még is megcsinálta, meg ha már kész van, akkor nem mindegy, hogy másolom, hiszen ezért nem kell még egyszer dolgoznia... Hát kurv@ra nem! Mert akkor talán rádöbben, hogy nem tudja magát fenntartani és már kérdem én mi a szarért kellene két munkája legyen valakinek!? Azt megfizetjük, ha a szobánk kék, de ha ott van rajta egy kép, amin 50-szer több munka van, az meg nem ér semmit, mert azt let'od tölteni, nélküled is megfestette, nem is az eredeti kell neked, csak maga a kép, hogy ékesítse a falad, és ki t'od nyomtatni, ami nem kerül fáradalmába a festőnek ugye!? Hisz már kész van, akkor nem mindegy!? Hát nem! Mert talán többet nem fest, ha nem fizeted meg, nem lesz több! EZT FOGD föl lásd a másik oldalt is! Ne legyél ilyen részre hajló, én azt hiszem ha nem is vagyok teljesen pártatlan, elég korrektül megvédtem mindenkinek az álláspontját és felléptem mind a két oldal szemét húzásaival szemben. Szóval nem az én agyam mosta át a média, hanem a tiéd nem kellően letisztult ahhoz, hogy felfogd, ez bizonyos esetben igenis lopás, szemét, inkorrekt dolog. Ha nem ismered el, akkor részre hajló vagy és te alszol, nem én, pont.