Berta Sándor

Képlopás elleni portál

A Photopatrol nevű szolgáltatás létrehozói szerint a jövőben jelentősen megnehezítheti a fotókat, illusztrációkat lopók dolgát. A tulajdonjogot vízjellel tennék egyértelművé.

Az új funkciókat mindazok a fényképészek, grafikusok, fotóügynökségek, weboldal- és márkanév-tulajdonosok vehetik igénybe, akik okkal-joggal attól tartanak, hogy az általuk készített vagy megjelentetett tartalmakat valaki vagy valakik ellopják és a saját nevük alatt értékesítik. A képlopások nyomon követése meglehetősen nehéz és bonyolult feladat. Ennek oka elsősorban az internet kiterjedésében keresendő, ugyanis gyakorlatilag lehetetlen volt minden portált, blogot és fórumot ellenőrizni. Mindez azonban a Fraunhofer Intézet Biztonságos Információstechnológiai Intézetének (SIT) munkatársai által kifejlesztett és a vízjel-technológián alapuló megoldásnak köszönhetően hamarosan a múlté lesz.

"Az interneten hozzáférhető és megjelentetett képek tulajdonjogának ellenőrzése, meghatározása korábban nagyon nehéz volt. Jó példa erre, hogy csak egy fájlnév alapján nagyon ritka volt egy szerzői jogilag védett fotó felkutatása. Az általunk kifejlesztett vízjel-technológia ilyen szempontból jelentősen megkönnyíti a helyzetet. Az eljárás során egy láthatatlan, minőségromlást nem okozó vízjelet helyeznek el a JPEG, TIFF vagy BMP formátumú felvételeken. A Photopatrol adatbázisa alapján ezek után már könnyen és gyorsan megállapítható, hogy ki készítette a képet és ki a tulajdonosa. Mindehhez csupán arra van szükség, hogy az amatőr vagy profi művész előzetesen regisztráltassa magát a portálon." - szögezte le Michael Kip, a SIT szóvivője.

"Az adatbázisnak köszönhetően természetesen lehetőség van arra is, hogy ha valaki meg akar vásárolni egy képet, akkor közvetlenül a jogtulajdonossal lépjen kapcsolatba. Ehhez az illetőnek csak annyit kell tennie, hogy felkeresi a Copyrightinfo nevű honlapot, ahol látható, hogy melyik vízjelű fotónak ki a tulajdonosa" - tette hozzá Sven Friedrichs, a szolgáltatást üzemeltető hamburgi CSG Copyright Services cég ügyvezető igazgatója.

A CSG egy saját fejlesztésű képkeresőt alkalmaz a jogtalanul használt felvételek felkutatására. A program kimutatja, hogy egy adott fotó hány oldalon lelhető fel. A szolgáltatás azonban fizetős: a Professional csomag maximum 400 védett illusztráció nyomon követésére képes, ára évente 125 euró, míg az Agency legfeljebb 2500 képre terjeszthető ki és 500 eurót kóstál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjasfhasdfasd #37
    Tényleg érdekel :) Valahol már írtam, hogy szoktam fotózni.
    A legtöbb esetben, amikor komoly ügy lett egy ilyen képlopásból, ki szokott derülni. Általában nem szoktak komoly átalakytást végezni egy ilyen képen.
    Valahol már írtam, hogy volt flickr-en ebből balhé, hogy valakinek a képeit ebay-en árulta valaki. De kiderült, eleinte nem akart a flickr foglalkozni vele, de később aztán kezükbe vették az ügyet. Mondjuk az igaz, hogy előfordulhat, hogy észre sem vesszük, hogy a mi fotónkat, képünket nézegetjük... De asszem ez egész valószínűteln, hogy megtaláljuk valahol a képünket illegálisan felhasználva. A legfőbb feladat szerintem a kép megtalálása lenne, nem a megjelölése. (szvsz)
  • Zoleeca #36
    Na úgy látom érdekel a téma :)

    Igen többféle vízjelezés van, tegnap én is keresgettem egy csomót és a gond az, hogy szinte mindenhol a "hagyományos" vízjelezéshez hasonló dolgot emlegetik, ami tulajdonképpen egy elég feltünő logó készítése a képre (amit szerintem bármely komolyabb képszerkesztő tud, és ugye nem védi az egész képet meg csúnya is).

    Talán az "invisible" szó segítségével lehet pontosabban keresni.

    A gond az, hogy amikor próbáltam a tényleges programokat keresni, a legtöbb a "sima" vízjelhez értett - ha működött egyáltalán. Kicsit ideges is lettem, mikor a leírásban úgy emlegetik ezt a technikát mint ami hű de kafán megvédi majd a képet, meg ilyenek.

    Egy Matlab kódot is találtam, ami talán már tényleg az invisible vízjelet készíti el, de még nem voltam elég elvetemült, hogy szenvedjek vele egy sort.

    De nem adom fel :)

    "mert a kép eredetiségét a legtöbb esteben a szerző úgyis tudja bizonyítani"

    Itt nem tudom mire gondolsz, mert szerintem pont ez az amit nehéz bizonyítani. Felrakod egy képed a netre, valaki lenyúlja, aztán elkezd vádaskodni, hogy te elloptad. Te nem tudod bizonyítani, hogy neked volt meg előbb. Viszont ha benne van a te "beregisztrált" vízjeled az ő által felhasznált (lopott) képben akkor hipp-hopp kiderül a turpisság.


  • kjasfhasdfasd #35
    Egyre inkább bizonytalan vagyok, nem biztos. Többféle vízjelezés is van. Ha képpontokat manipulálják, a jpg tömörítés szerintem nagy eséllyel kellően nagy rombolást tud csinálni. De ez sem biztos:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_watermarking

    De hiába a vízjelezés, mert meg is kell találni a lopott képet és azon még a vízjelet is. És így már nemsok értelme van, mert a kép eredetiségét a legtöbb esteben a szerző úgyis tudja bizonyítani. Ennek akkor lenne értelme, ha követhető lenne a kép, de akkor meg nem nézné senki :D
  • Robi000001 #34
    Képet EPS-ben?
    Nem, csoda, hogy 1 GB volt...
    (most próbáltam ki, 200k-s JPEGből a Corel 11M-s EPS-t készít... nem csoda, a fájlt szövegszerkesztővel megnyitva valahogy így néz ki: ...e8e7e7e7e7e7e7e8e8e8e8e8e8e8e8e6...)
  • fade2black #33
    3. Emékszel a régi jó vízjelre?
    Ha JPGvel etömöríted, blurozod, unsharp maskozod vagy tudomiségn attol eltünik?
  • pasi29uk #32
    Ha mar a kepeknel ill a vizjelnel tartunk nemi erdekesseg:
    a legujabb ill nehany regebbi CLC printer vagyis szines (Laser) fenymasolo es nyomtato van, hogy ki sem nyomtatja az ilyen kepet. Persze nem az a kategoria amit a sarki PC boltban arulnak... Rosszabb esetben hibakodot ir ki a kijelzore es hivhatod a szakszervizet, hogy en nem akartam 20k bankjeyget masolni-nyomtatni :D
    Sajat eset: vett a ceg ahol dolgoztam egy kepet (megtetszett a megrendelonek ragaszkodott hozza) fel eves korlatlan felhasznalassal a netrol. Profi minosegu, tobb mint 1Gigas EPS-t kaptam... Elkeszult a plakat, nyomda legyartotta stb. Majd szolt egy haver, hogy ne verjem mar magam arra a kepre, amikor XY bulin ugyan az a kep volt a hatterben. Egeszben az volt az erdekes, hogy a csavo aki csinalta a plakatot nem vette meg a kepet, hanem letoltotte valahonnan. Ezt onnan tudom, hogy a keszito beperelte miutan szovatettem a dolgot. Ja a srac volt felhaborodva, es en vagyok a szemet.
  • kjasfhasdfasd #31
    ok
  • Zoleeca #30
    1. Ez igaz, bár én kriptográfiából "tanultam".
    2. Egy megfelelő algoritmussal állítható elő a képből.
    3. Erről nem merem biztosast állítani hogy "ez ellen is véd".
    4. Igazad van, mentegetőzhetnék, hogy szar napom volt de hát ez még nem lenne ok. Felhúztam magam kicsit, nem kellett volna.

    Ha gondoljátok keresek "forrást", de amit tuti meg tudok szerezni az szerintem angol lesz.

    Mégegyszer bocs, nem szoktam leugatni embereket, csak mivel a főnökömön nem élhetem ki magam... :)
  • Csaba42 #29
    "A matek póérettségiddel pedig nem dicekednék,[...]"
    Szerintem itt nagyon félreértettél valamit, vagy csak én maradtam le valamiről?
  • kjasfhasdfasd #28
    Megtalálni, hogy valaki a tiéd használja, az nehéz....