Berta Sándor

3,5 év börtönt kapott egy kínai aktivista

Hu Jia 34 éves kínai polgárjogi aktivistát a pekingi népbíróság egyelőre csak első fokon marasztalta el, de az ítélet semmi jóval nem kecsegtet. Bűne, hogy bírálta a kormányt egy honlapon.

A testület a kiberdisszidenst "az államhatalom aláásására való felhívásban" találta bűnösnek. Li Fanping ügyvéd a rendőrség által lezárt bírósági épületben újságíróknak elmondta, hogy hosszabb, 5 éves börtönbüntetéssel számolt. A polgárjogi aktivistát - aki többek között a HIV-fertőzöttek ügyeinek képviseletével vált világszerte ismertté - tavaly decemberben tartóztatták le a kínai hatóságok. Az őrizetbe vétele óriási közfelháborodást váltott ki, a vád elsősorban külföldön szerkesztett, egy kínai nyelvű internetes honlapon megjelent írások tartalmán alapult.

Hu Jiára azért orroltak meg a kínai szervek, mert egy tavaly novemberi európai parlamenti meghallgatáson, amelyet az interneten is nyomon lehetett követni, nyíltan bírálta a Pekingi Olimpiai Játékokat. Emellett bírálta a Kínai Kommunista Pártot és évek óta a demokratikus jogok, a vallásszabadság és Tibet önrendelkezése mellett emelt szót. Hu Jia mellett kiállt többek között Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke is, aki az aktivista azonnali szabadon bocsátását követelte. A szakemberek szerint ennek az ügynek és a hasonló akcióknak a célja egyértelműen az olimpia előtti politikai tisztogatás. A kínai hatóságok ugyanis így akarják elkerülni, hogy a nyári játékok miatt nagyobb sajtóvisszhangot kapó ország problémái és az emberi jogok helyzete még inkább a reflektorfénybe kerüljenek.

Az Amnesty International nevű civil szervezet éppen a napokban hozta nyilvánosságra legújabb jelentését, amelyben a Kína emberjogi helyzetet "szégyenletesnek" minősítette. Barbara Lochbihler, az AI főtitkára bejelentette, hogy a kínai kormány korábban hivatalos ígéretet tett az emberi jogi helyzet javítására, azonban ebből semmi nem valósult meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyan hivatalosan nem foglalkozik politikai kérdésekkel, Kevin Gosper, a NOB alelnöke azonban közölte, hogy mindent meg fognak tenni, hogy a helyszínre érkező 30 000 újságíró, televíziós és rádiós tudósító és riporter szabadon dolgozhasson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #17
    Engem nem lep meg, hogy megint a masok haza tajan "tisztogat" a nyugati media, holott mi (EU/USA) sem vagyunk jobbak a deakne vasznanal. Ha nyilvanosan kijelenti valaki, hogy nem hiszi el, hogy voltak Auschwitz-ban gazkamrak akkor 3.5 ev bortonnel jutalmazzak.

    En pedig ezennel kijelentem, hogy nem volt II. Vilaghaboru sem. Lehet jonni sittelni.
  • remark #16
    Nem érted.
    Ezt nézd: 'A testület a kiberdisszidenst "az államhatalom aláásására való felhívásban" találta bűnösnek.'
    A demokratikusnak nevezett országokban ehhez hasonlóan azokat, akik képesek az államhatalom (jobban mondva az államot irányító csoportok hatalmának) aláásására, a Kínaihoz hasonló módon egyszerűen kivonják a forgalomból.
    Nem azért nem zárnak börtönbe téged, mert a kormány kritizálása nálunk a szólásszabadság miatt engedélyezett és elfogadott, hanem azért, mert teljesen hatástalan az amit csinálsz.
    Azokat nálunk (és nyugaton és az USA-ban) is lekapcsolják akik ténylegesen képesek az elit számára kellemetlen változások előidézésére.
    Itt is, és ott is a "maffia" uralkodik. Nekünk (úgy általában az európaiaknak) kizárólag azért van jobb dolgunk, mert jelenleg még erős a nyugati befolyás a világban (és most szépen fogalmaztam meg a jelenleg még jellemzően nyugatiak által folytatott neokolonizációt).
  • jefferson83 #15
    Ezzel azt akarom mondani, hogy a törvény szövege és a gyakorlat nem feltétlenül fedi egymást.
  • jefferson83 #14
    Azért nem teljesen így van, ennyi errővel egy pár oldal üzemeltetője (nem kell őket most reklámoznom) itt hazánkban rég a hűvösön csücsülne (közösség elleni izgatás...stb). Itthon meg szokták várni még ténylegesen cselekszel (persze ha 50 emberrel elindulsz a parlament felé jóhogy bevisznek), a szádat jártathatod.
  • Csaba42 #13
    De nem elég tisztelni és ismerni a törvényt, hanem be is kell tartani. :)

    Egyébként Kínában ez az elfogadott, hiába verik a nyálukat egyesek, hogy ez undorító. Nekünk persze, hogy az, de ne felejtse el senki, hogy ott teljesen más a kultúra; s a történelmet szinte teljes egészében átszőtte a hatalmi rendszer tisztelete, pl. a császáré. Aki pedig anno nyíltan császár-ellenes volt, azt ugyanúgy bebörtönözték, ha rögvest ki nem végezték. De ilyen intézkedés nem csak keleten volt, hanem nálunk is, néhány király korában. Mára a feje tetejére állt a világ nálunk, ami abból a szempontból rossz, hogy egyes emberek úgy érzik, nekik mindent szabad, vandálkodni, autókat gyújtogatni, rendőrt verni, kővel dobálni, de ha visszakapja mindezt, akkor persze vérig van sértve.

    A kínai nép ugyan kierőszakolhatná a rendszerváltást (nem hiszem, hogy törvényes úton végbemehetne ez), de ez már az ő dolguk.

    "Rossz világ lesz, ha majd a kínai elvtársak monnyák meg, hogy ki a "terrorista" és ki nem."
    Miért, Amerikában nem így megy ez? Rákattintasz egy linkre (tök mindegy, milyen körítéssel szerepelt a link, pl. "Anyám nyaralásának legújabb fotói." egy levélben), s már büdös pedofil állat vagy, ha nem közveszélyes, terrorista fenyegetés (mert teszem azt, kidobsz egy monitort az kertes házad ablakán). Az a baj, hogy sosem scírájában próbálják meg elfojtani a problémákat. Bizonyára nagy pénzeket akasztanak le az illetékesek a "terrorizmus elleni harcban".
  • NEXUS6 #12
    Normális vagyok, és nem csak tisztelem a törvényt, de remélem ismerem is.;)
    A szólásszabadság ugyanis addig kiterjed ugyan, hogy bíráld a politikusokat, de arra már nem, hogy asszondjad például, hogy: most pedig nekünk egy jó kis diktatúra kell, és már meg is kezdtem magamnak megszervezni a spanjaimat. Mert abban a pillanat már be is vittek és komolyan elkezdenek veled elbeszélgetni.

    A fiatalember valószínűleg nem azt mondta, hogy ejnye bejnye ez a Csaocöming nem képviselte elég hatékonyan a fiatalok érdekeit, és ez nem érvényesül elég markánsan a KKP XX. kongresszusán meghatározott 25. ötéves tervben, és hogy helyette valaki más kéne.
    Azt mondta, hogy Kínában új politikai rendszer kell, és ilyet mondani nem csak Kínában törvény ellenes.

  • arty #11
    Normális vagy?

    Szerintem a kormány (de egyébként a teljes parlament) egy nagy kalap szar. Borzalmas emberek, lopnak, csalnak, hazudnak. Gyakorlatilag az országot az elmult 18 évben tönkretették.

    Szerinted ezért engem börtönbe vetnek 3.5évre ? Nem. Mert nálunk szólásszabadság van, igy ha leirom a véleményemet bizonyos keretek közt, az nem bűncselekmény. Kínában a fenti sorokért 'elvisznek'.

    Ha arra gondolsz, hogy nem lehet autokat felgyujtani mert bevisznek, akkor igazad van, ez rendőrállam és itt is ugyan az van, mint kinában. Ha tényleg ezt képzeled, javasolnám, h pár honapig ne nézd a hírtévét ;)
  • NEXUS6 #10
    Egyrészt igaz. Rossz világ lesz, ha majd a kínai elvtársak monnyák meg, hogy ki a "terrorista" és ki nem. Másrészt próbáljon valaki most nálunk a törvényes rend ellen uszítani, hát kevesebbel nem biztos hogy megússza.
  • FoodLFG #9
    Hát, az..
  • Wittgen #8
    Lassan mi is így járunk. Igaz, még csak ott tartunk, ha valaki nyíltan bírál képviselőt, politikust, vagy a mindenkori kormányt azt beperlik rágalmazásért, stb., de nemsokára eljön az idő, mikor már bilincsben vezetik el azt, aki csak a szemöldökét húzza össze, hogy ezzel fejezze ki nemtetszését.