Berta Sándor

Kínában van a legtöbb internetező

Az internet létrejötte óta először haladta meg - még ha csak néhány millióval is - a kínai felhasználók száma az Egyesült Államokban internetezők táborát.

A BDA China pekingi technológiai tanácsadó cég sajtóközleménye szerint idén február végén 220 millió kínai állampolgár szörfölt a világhálón. Ezzel szemben az Egyesült Államokban "csupán" 217 millióan voltak online. A vállalat előrejelzése alapján a kínai felhasználók száma az idei esztendő végére elérheti a 280 millió főt. A China Internet Network Information Center (CNNIC) nevű kínai kormányhivatal adatai szerint 2007 végén az országban 210 millióan szörföltek a világhálón. Ez az előző évekhez képest 53,3 százalékos növekedésnek felel meg. A Nielsen/NetRatings piackutató cég adatai alapján az USA-ban ugyanebben az időszakban 216 millió ember volt online.

Sok helyi lakosnak az internet egy teljesen új világot és egy újfajta véleménynyilvánítási fórumot jelent, ahol elmondhatják azokat a gondolataikat is, amelyeket a valós világban nem biztos, hogy vállalnának. A kínai kormány azonban óvatos és nem véletlenül sürgette Hu Jintao kínai elnök tavaly az "internet megtisztítását".

Liu Bin, a BDA elemzője úgy vélte: biztosan kijelenthető, hogy Kína ezen a területen már megelőzte az USA-t. A szakember hozzátette, hogy ez az eredmény elsősorban az országban folyamatosan érezhető gazdasági növekedésnek, és ezzel párhuzamosan a szélessávú internethozzáférések növekvő számának köszönhető. "A mostani helyzet az erős kínai gazdaságnak, a szélessávú hálózatot növelő masszív befektetéseknek, az online játékok, az azonnali üzenetküldő szolgáltatások, valamint az internetes zenei és videópiaccal kapcsolatos növekvő felhasználói érdeklődésnek köszönhető.

Összesen körülbelül 560 millió szerződött ügyfelével Kínában volt a világ legnagyobb távközlési előfizetői bázisa. Ez a tábor nő most az internetezőkkel" - szögezte le Duncan Clark, a BDA elnöke is. A cég felmérésből kiderült, hogy tavaly év végén az ázsiai államban 50,4 millió online játékost és 289 millió azonnali üzenetküldőket használó személyt tartottak nyilván. A BDA elemzői arra számítanak, hogy Kína lehet - Japánnal és Dél-Koreával közösen - az új ázsiai Kalifornia, ahol megtalálhatók az innovatív megoldások és ahol a helyi cégek segíthetnek meghatározni a globális folyamatokat, illetve befolyásolhatják a jövőbeni fogyasztói szokásokat.

A növekedést még az sem akadályozta, hogy az ország hatóságai idén január 31-től kivétel nélkül cenzúrázzák a videomegosztó oldalakat, valamint hogy Kína szintén az idei év elejétől betiltotta az internetes szerencsejátékokat, beleértve a lottószelvények online árusítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #18
    "aztán majd tartja a markát az én unokámnak, és nekem őmiatta nem lesz rendes nyugdíjam" - az előbb lemaradt: ha neked nem lesz, akkor neki sem, hiába tartja a markát...
  • willcox #17
    "aztán majd tartja a markát az én unokámnak, és nekem őmiatta nem lesz rendes nyugdíjam" - rosszul fogod fel. Fogd fel úgy, hogy amíg dolgozott, addig ő, saját maga fizette előre a maga nyugdíját előre. Vagyis felfogható úgy is a nyugdíjjárulék, mint egy olyan bankbetét, amit az ember havonta fizet be a saját számlájára. Persze a gyakorlatban ez nem így működik, de ez csak felfogás kérdése, hogy bosszankodsz-e vagy nem.
    Vannak olyan országok is, ahol nincs nyugdíj (csupán az állami szektor egy részének van). Az sokkal durvább rendszer.
  • bvalek2 #16
    Az átlag kínainak nem rízsföldön ázik a lába. És annak is, akinek ott ázik, magasabb a várható élettartama, mint az átlagmagyarnak. Sokat szidják a kínaiakat, hogy állítólag embertelen rendszert tartanak fenn, de ha tovább élnek mint mi, akkor jobban is az életkörülményeik mint nekünk. Szerintem a kettő összefügg.

    Hát igen, egyik másik országban az átlag gyerekszám mélyen 1 alatt van, pl. olaszoknál. Ez azt jelenti, hogy sok embernek nemhogy egykéje nem lesz, de egyáltalán nem is lesz családja. Csak elszórja a pénzt amit az élete során keres, aztán majd tartja a markát az én unokámnak, és nekem őmiatta nem lesz rendes nyugdíjam.
  • xizor #15
    Hihetlen mennyi offot és baromságot össze tudtok hordani, de nembaj.Egyébként az ázsiaiakat olyan egyszerű megkülömbeztetni mind irásjelben,nyelvben, arcban stb. mint akármelyik másik embercsoportot.Csak kell 1 kis tapasztalat.Egyébként a "kék szemű szőke svéd" egy stereotípia, a svédek és skandinávoknál kb 70%-a két részre oszlik, a világ szemű világ hajú, és a sötét hajú sötét szemű emberekre.Nagyon sok barna hajú és szemű ember van, akik igazi "bennszülöttek"
  • DjDano #14
    "gen ez igy van sajnos de a romak es a nigggerek is es ezeknek a 90% bunozo es a tarsadalmon eloskodik es hatalmas segelyeket kapnak"

    Szerintem te összetévesztetted a SG-t a Kuruc.infoval.... Az ilyen primitiv rasszista gondolatoknak itt nincs helye szerintem. Arról nem is beszélve, hogy mekkora csúsztatás és hazugság az állításod.
  • willcox #13
    Mit szólsz azokhoz a magyarokhoz, akik külföldre helyezték át a székhelyüket (pl. Szlovákiába)? Azok sem itt adóznak! És akkor még az offshore cégekről nem is beszéltem, amit a milliárdos "urak" használtak előszeretettel?
    A keleti emberek vallásából adódik többek között az, hogy sokkal szerényebbek, tisztelettudóbbak, szorgalmasabbak, mint a fehér emberek.
    A nálunk élő kínaiak nem is akarnak nálunk beilleszkedni, de ez nem is baj. Zárt közösséget alkotnak általában mindenhol a világon (kínai negyedek). Az egymás közötti ügyes-bajos dolgaikat lerendezik ők maguk. Arra a társadalomra, ahol éppen élnek, nem jelentenek különösebb veszélyt (bűnözési szempontból).
  • acdc #12
    "Hihetetlenek ezek a kínaiak... csak szaporodnak és szaporodnak... és elárasztják az egész Földet"

    Igen ez igy van sajnos de a romak es a nigggerek is es ezeknek a 90% bunozo es a tarsadalmon eloskodik es hatalmas segelyeket kapnak ,az azsiaiak meg szorgalmasak ott valoban az olcso munkaero az igazi gond.

    De az angolok mar vedekeznek a nem eu-s oknak a bevandorlasan most szigoritottak eleg rendesen.Megnyitottak a keleti munkaeropiacot es bezarjak az azsiait kicserelik a feketeket feherre okosan cselesen mert ugye anglia az egyetlen hely ahol semmilyen diszkriminacio nincs es ez miatt visszaelnek a feketek veluk es tobb joguk van , mint nalunk a romaknak.Ha valami gond van pl a melohelyen akkor egybol mondjak mer en fekete vagyok?De ugye ruhellik itt is oket es tesznek is ellene.
    Magyarorszagon persze semmi nem torteni iletva az hogy a magyarnak meg nehezebb lesz a sora foleg ha orban ur kerul hatalomra.meg tobb segely meg tobb diszkriminacio mivel jogilag mar mi vagyunk kisebbsegbe.
  • ziipp #11
    Azért ez túlzás szerintem. A kínai piaccal rengeteg magyar boltot kényszerítettek bezárásra, vagy olcsó és silány kínai termék árulására. Adót fizetni sem nagyon szeretnek - oké, rendben, ki szeret? - de ha már az állam beengedi őket, akkor legalább valami haszon legyen rajtuk. De persze Kína felé befizetik az adókat. Keveredni sem nagyon keverednek a magyarokkal, sőt kifejezetten elzárkóznak. És ami a legrosszabb, hogy némelyik még magyarul sem tud. "O'cso, jo, o'cso, jo" ennyit tudnak. Persze nekem is vannak kínai piacos cuccaim, mert lehet jó dolgokat találni - sőt az Ázsia center kifejezetten igényes. De összeségében nem gondolom, hogy jó, ha korlátlanul bejöhetnek hozzánk.
  • Match #10
    Volt egy időszak a munkámban amikor hetekig csak kínai-japán-koreai lapokat kellett nézegetnem (ráadásul tartalmat kellett összehasonlítani...pedig egyik nyelvet sem vágom :)).

    Legegyszerűbben én így tudtam felismerni:
    - sok derékszögű vonalcsatlakozás + karikák -> koreai
    - kevés vonallal felvázolt ábrák -> japán
    - átláthatalan 20 vonal/karakteres ábrák -> kínai

    Ok, nem egy definíció, de az esetek majdnem teljes egészében bejött :)
    Természetesen biztos lehetne írni olyan mondatot kínaiul, amit japánnak néznék (a koreai sztem nagyon egyedi, nem tudom elképzelni hogy összekeverném).

    Az emberek felismerésébe nem tudok segíteni...pedig azokat is egész jól felismerem (persze kevésbé mint az írást).
  • BlackRose #9
    ... és a legtöbb NEM Internetező is :)