Berta Sándor

Kína blokkolja a tibeti YouTube-videókat

Ismét nem hozzáférhető a népszerű videomegosztó portál az ázsiai államban. Az ok: a kínai hatóságok nem szeretnék, ha videók jelennének meg a tibeti eseményekről.

Tibetben és főleg annak fővárosában, Lhászában néhány napja törtek ki zavargások, amelyeket a helyi kínai csapatok kíméletlenül, tankok segítségével vertek le. A zavargások a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi seregszemle ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából Tibetbe eljutni. Hivatalos források szerint a halottak száma tíz, más források alapján viszont eléri a százat. A tibeti fővárosban kijárási tilalmat vezettek be, ennek ellenére a lázongás átterjedt a környező tartományokra, a településekre és a közeli kolostorokra. A Tibetan Center for Human Rights and Democracy tudósítása szerint a razziákban több száz helyi lakost vettek őrizetbe.


Kína azonban nem csak a valós életben lépett fel drákói szigorral, hanem az interneten is. Miután körülbelül egy tucat videó jelent meg a YouTube-on, a kínai hatóságok a Danwei.org nevű honlap szerint azonnal, már szombaton blokádot vezettek be a honlap ellen. A helyi oldalakon egyébként semmilyen, a zavargásokat mutató felvétel nem látható, vagyis ezúttal is működött a cenzúra.

A YouTube-ot meglátogató kínai felhasználók többnyire csak üres oldalakkal találkoztak. Ennek ellenére néhány fotó és videó, utóbbiak főleg a YouTube-on és a Phayul.com-on, azóta már bejárta a világot, elsősorban a civil és az emberi jogi szervezeteknek (Amnesty International stb.), valamint a bloggereknek és a civil tudósítóknak köszönhetően. A riporterré átalakuló turisták és helyiek a pillanatképeket és a filmeket legtöbbször mobiltelefonjaikkal készítették, így azok nem túl jó minőségűek, de mégis hű képet adnak az eseményekről.


A blokád és a növekvő kínai ellenőrzés ellenére a civil szervezetek és a bloggerek igyekeznek további szemtanúkat találni, majd a beszámolóikat lefordítani, hogy így adhassanak tájékoztatást a világhálón a tibeti zavargásokról. A pekingi hatóságok nem akadályozzák, hogy kínai internetezők a lhászai tüntetők meggyilkolására buzdító felhívásokat tegyenek közzé a legnépszerűbb hazai hírportálon.

A bécsi Der Standard cikkében kifejti, hogy ha Kína túl keményen jár el az ügyben, azzal az olimpia bojkottját kockáztatja. Az olasz Corriere della Sera szerint a pekingi kormánynak el kell döntenie, hogy enged-e a nemzetközi nyomásnak, vagy összevérzi az ötkarikás lobogót. A zürichi Tages-Anzeiger még szigorúbban fogalmaz: "Ha Rogge még most is a hallgatást választja, akkor a NOB elveszti minden szavahihetőségét." A dalai láma ugyanakkor nem szólított fel az olimpia bojkottjára. "A kínai népnek szüksége van arra, hogy büszkének érezhesse magát. Kína megérdemli, hogy otthont adhat az olimpiai játékoknak. Emlékeztetni kell Pekinget arra, hogy megfelelő vendéglátónak kell lennie" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DJ Boss #26
    Ájj, elő lehet hozni belőlem a -t. Ne tessék Irakhoz hasonlítani (bár azt is elítélem). Itt 50 éves meszállásról van szó.
    Ha rajtam múlna, és lenne 3 kívánságom, egyik Kína népességének kb. hatodolása lenne. Több más kívánságom is teljesülne ennek köszönhetően. :)
    Eddig lehetett az USAra fújni, mint félelmetes világhatalom, de én egy ideje a töpörödött kis ördögöktől tartok. Jut belőlük hozzánk is, hogy a fene vinné el mindet.
  • Amergin #25
    És mielőtt még elfelejtem:
    "Mit hőbörögnek?"
    "A demokratikus államrend ellen felheccelt dühöngő csőcseléket meg kell fékezni, ha szükséges akkor lőni kell."
    "A be nem jelentett tüntetéseket a rendőrségnek fel kell oszlatnia."

    - mintha ezeket valahonnan már hallottam volna mostanában...

    Azért tört ki lázadás mert:
    1. Idegenek uralkodnak az országukban.
    2. Nemzetüket egy világhatalom lassú pusztulásra ítélte.
    3. Már nincs mit veszíteniük.

    Magyarország is jól áll ezek megvalósulása terén bár a 3-as még nem teljesült egészen, de az is jól halad. -sajnoshálistennek.
  • Amergin #24
    Ez van!
    A politika az erő diadala az igazságosság felett.
    Vagy ha jobban tetszik a számító érdek győzelme az erkölcs felett.
    A Pénzt tettük meg istenünknek és minden konfliktus Kínával anyagilag hátrányos lenne.
    Maximum a politikusaink részéről lesz egy kis szájkarate, de remélhetőleg ezt sem viszik túlzásba.
    Még szerencse, hogy a ilyen politikusok őrködnek a jólétünk fölött, akik mindíg a mi érdekeinket védik ugye.
    Ennyi.

    Amúgy pedig Kína jól tudja, hogy a nagyhatalmaknak kussolniuk kell, mert akkor hogy magyarázza meg Oroszország a Kaukázust, USA Irakot?
    Izrael meg a palesztinokkal kapcsolatban az etnikai tisztogatást, a koncentrációs-táborokat, a népirtást és az apartheidet?
    Jobb ezeket nem fírtatni...
  • nickwearby #23
    Ne magadból indulj ki,
    attól, hogy te még nem hallottál róla más igen.
    Kb. 2 éve volt hasonló témájú riport a 3 országos tv csatorna valamelyikén.
    Abban arról ment a duma, hogy az USA-nak szép nagy államadóssága van Kína irányába,
    az össz államadósságnak több mint fele....
    Szóval tényleg elég komolyan függ az amerikai gazgaság a kínaitól.
  • rolika #22
    itt VOLTAK?
    kis naiv... :)
  • Pluskast #21
    Nem tudom de én zsigerből utálom a komcsikat akármilyen államban is legyenek. Nállunk is itt voltak évtizedekig semmi jó nem is let belölle. Az meg már eleve eliélendő - akár így kívülről nézed vagy sem - hogy fegyvertelen tüntetők közé lőnek éles lőszerrel.... Szvsz lehet nekem mondani, hogy kína ilyen meg olyan fejlett akkor is csak egy diktatúra.
  • Darth Sith #20
    ez vajon miért nem hangoztatják annyira a kampányok során? h pl vmelyik elnök jelölt megpróbálná ezt csökkenteni stb..? Ilyen és egyéb gazdasági problémákat miért nem hangoztatnak?
  • magyarvok #19
    Hát persze, így megy ez, kis naiv :)
  • floatr #18
    Az USA dollárpiaca gyakorlatilag kína kezében van, magyarán Kína pénzügyileg túszul ejtette az USA-t.
  • rolika #17
    olimpia teljes bojkottja.
    gazdasági kapcsolatok megszakítása (értsd: senki nem rendel tőlük semmi gyártást).
    ennyi lenne.
    az elsőtől -talán- észbekapnának, a másodiktól megbukna a diktatúra.
    tiszta szégyen, milyen elnéző a világ kínával, csak azért, mert sz.rér'-h.gyér' lehet velük termeltetni.