Berta Sándor

Az interneten is folyik a harc Tibetért

A valós eseményekkel párhuzamosan a virtuális világban is megkezdődött a harc Tibet felszabadításáért. Ez a szinte észrevehetetlen háború fórumokon, levelezőlistákon és weboldalakon zajlik.

A tibeti események nem néhány nappal ezelőtt, hanem már januárban elkezdődtek. A Trendmicro számítástechnikai biztonsági cég ugyanis már az év elején számos olyan, a száműzetésben élő tibetiek elleni célzott online támadásra hívta fel a figyelmet, amelyek kapcsolatba hozhatók a mostani történésekkel. A múlt héten egy másik számítástechnikai biztonsági vállalat, az F-Secure is jelezte, hogy az eddigieknél jóval nagyobb és összehangoltabb támadáshullám indult online fórumok, levelezőlisták és kínai kiberdisszidensek ellen. A Trendmicro és az F-Secure szakembereinek jelentését alátámasztja, hogy fenyegető, szidalmazó telefonokkal, és e-mailben küldött számítógép-vírusokkal bombázták azokat a Tibet-barát csoportokat, amelyek a tartomány elleni kínai elnyomásról adnak hírt.

A januári akciók során az elkövetők még csak Microsoft Word dokumentumokat használtak, a márciusi támadásokban viszont a Word, az Excel és a Powerpoint dokumentumok mellett már előfordultak PDF-, EXE- és CHM-fájlok is. A fájlcímek egymásra szinte a megtévesztésig hasonlítanak, így nehéz megállapítani, mely esetben van szó egy valódi felhívásról és mely esetben egy vírust tartalmazó mellékletről. A szövegekből azonban minden esetben kitűnik, hogy nem csak hevenyészett tákolmányok, hanem nagyon is profi munkák, amelyek célja a címzettek meggyőzése.

A kártevő településére legfeljebb csak az hívja fel a figyelmet, hogy a fájlok megnyitásakor a program kicsit remeg, vagyis a betöltődése nem mintaszerű. Ennek azonban sokan minden bizonnyal nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. A legnagyobb problémát a szakemberek szerint az jelenti, hogy a kártevők az úgynevezett Zero-Day-Exploit réseket használják ki, így gyakran még egy rendszeresen frissített biztonsági szoftver sem képes felfedezni a kártevőket.

A tibeti események első jeleit az online világ akkor érzékelte, amikor a múlt héten Kína több-kevesebb sikerrel blokkolta a Tibetről szóló YouTube-videókat. Később a népszerű videomegosztó portál bekerült a nem kívánatos nyugati weboldalak közé, amelyektől az úgynevezett Aranypajzs, más néven a Kínai Nagy Tűzfal "védi meg" a világ legnagyobb online közösségét. Az Amnesty International elemzése szerint egyébként Kínában tartják fogva a legtöbb bloggert. A zömüket felforgatással vagy az állambiztonság veszélyeztetésével vádolják. A bebörtönzött online szabadgondolkodók, kiber-disszidensek nagy száma miatt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet néhány nappal ezelőtt Kínát az "internet ellenségének" bélyegzett 15 ország közé sorolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • USAMEN POWER #30
    Hallod nagyon igazad van Végre egyre több olyan embert látok akiknek nem adták be a "mézes madzagot"
  • USAMEN POWER #29
    Na mi van átmegyünk pisi - kaki óvodás feelingbe ? (Te hülye vagy ! Te is hülye vagy ! De te még hülyébb ! Te annál is hülyébb !... ) és még sorolhatnám. Van egy olyan mondás:"aki másnak vermet ás maga esik bele" hát te beleestél ! A firkantásodból kitűnik hogy végig se olvastad a vitánkat elejétől a végéig, csak hajtott az utolsó szó dicsősége, hogy te mondhasd utoljára a másiknak hogy hülye. De figyelj ez a fórum nem arról szól hogy ki tudja a másikat legjobban oltogatni, és ebből ki jön ki győztesen. Vagy igazat adsz a másiknak vagy nem, és ehez hozzáfűzöd a saját véleményed. De mielött véleményt alkotsz yo lenne ha végig olvasnád az előzményeket elejétől a végéig, nehogy végül te járjál rosszul. A "bőbeszédü" hozzászólásod csak a dicsőséget sugalja, de az értelem és a műveltség valahogy kimaradt belőle. Azt szokták mondani hogy az ember sokszor bölcsebb marad hogyha hallgat. Szerintem fogadd meg.
  • okosan gyerekek #28
    Csatlakozom!
  • okosan gyerekek #27
    Jobb!?:D Szerintem nem. Amíg pisztolyt tartanak a fejemhez, hogy nekem itt kuss van, addig én tudom, hogy elnyomott vagyok, mindössze egy kortynyi józan paraszti ésszel. De ha felépítek ide egy demokratikus köntösbe bújtatott diktatúrát, ahol persze azt mondasz amit akarsz, csak senki nem figyel rád. Ez egy jól kiszámított taktika, az igazi hangokat kell torzítani, azokat, amikre figyelnek is az eberek... ott nincs sajtó szabadság... ott az van, amit a kormány, meg a Feri diktál... lásd állami TV-ék, a két nagyobb kereskedelmi, és kész. Náluk a pénz, ők beszélnek a legnagyobb kihangosítón... Szerinted ér ez itt most valami, hogy én kimondhatom, amit gondolok!? Ki a franc fogja hallani.. látni... te!? meg még tíz!? és!? mit érek vele? mit érsz vele? mit értünk vele? Ez így nem szabadság... hogy én suttoghatok, ő meg kihangosítón hazudozik... A legszebb, hogy a legtöbben épp úgy gondolják, ahogy te... azt mondok, amit akarok, azt mondanak, amit akarnak... emiatt szabadnak érzik magukat, így nincs teljes társadalmi szolidaritás, és közös harc a szabadságért (nem feltétlen kell véres összecsapásokra gondolni). Ha mindenkinek világos volna, hogy átb@sszák, hogy stagnálunk, sőőt, lecsúsztunk, akkor nem itt lennénk, de amíg altatják az embereket, és nem terrorizálják nyíltan, addig ezt nem fogják átlátni, mert itt senki sem akar keresztül látni a mindennapi "apró" problémáin, így ezek azt csinálnak, amit akarnak. De ennek ellenére, aki ezektől a hazaárulóktól nem határolódik el, az ugyanolyan bűnös, mint ők.

    Kedves Butuska!

    Azt hiszem a neved helyén való, szóval, azért annyira nem mélyedek el, de azé' ez a kijelentés egy kicsit előre rohant volt.

    "Elítélem mit Kína Tibetben művel de azt be kéne látni hogy ez ez a konfliktus nem napjainkban alakult ki. A középkor folyamán Kína többször próbálta elfoglalni Tibetet s hogy ennek mi lehetet az oka az itt magyarországról/"nyugatról"nem lehet átlátni"

    És!? Jah!? Azé' me' x száz éve ezt csinálják, már meg is tehetik!? Tibet egy autonóm nép, saját hazájuk volt, te is elismerted: "elfoglalni", téged nagyon mélyen elaltattak! Elfoglalni, még nem is a visszafoglalni szót használtad! Ébredj már föl! Azt hiszem épp a világ legmélyebb béke kúltúrájával bíró nemzetértől beszélünk, egy olyan nemzetről, akinek a nyugalom, a belső megnyugvás, életcéljuk. De a békéhez szabadság is szükségeltetik, nem úgy van az. Átmegyek hozzád kirabollak, aztán azt mondom: Bruszáám! Jer Kebelemre! Hát az anyád az! Elnyomsz, megfosztasz, korlátolsz, aztán éljünk békében. Ez csak egy vicckönyv néhány kósza hasábja ugye!? Ugye ez nem a te valóságod?! Ugye!? Mert ez ijesztő, ha nem vicc. Ébredj föl mielőtt szólnál. Ne szövögesd itt a káosz elméletedet! Ha valami ellenvetésed van, akkor mond el, hogy mit tudsz több száz évre visszanyúlóan, ami miatt ezt érdemli Tibet és annak béke szerető nemzete. Ha nem tudsz semmit, akkor játszd el a bölcs szerepét. Ha jogos volna Kína követelése, talán merné engedni a tibeti sajtón keresztül szólni őket is. Szerinted m'ért kell, hogy kussoljanak!? HMM!? Ha ekkora káosz elméleteket össze tudsz szövögetni, akkor egy kis összeesküvés elmélet sem eshet nehezedre. Nem lehet, hogy az igazságot akarják elhallgattatni!? HMMM... Micsoda összeesküvés ugye!? 2006 október 23-áróé szóló hivatalos rendőri jelentést is azért titkosították 80 évre, mert nem voltak ludasok ugye!? Meg az is összeesküvés elmélet, hogy VÉÉÉÉLETLENÜL leesett mindenkinek az azonosítója ugye?! ...ébredj... csak ébredj...
  • who am I 7 #26
    "Gondolkozz már el magadon mielött másokat minősítesz" "te elmeháborodott."

    Amiket te írkálsz eddig, abból inkább az tűnik ki, hogy te vagy az elmeháborodott.Nyugodtan, kézen fogva sétálhattok a dunába dzsekkbauerrel.
  • ziipp #25
    "Kossuth szelleme már végképp kihalt..."
    Hát, azért ő sem volt egy szent... pl. tudjuk róla, hogy sikkasztott.

    Egyébként a cikk jó példa arra, hogy milyen nyomást tud kifejteni egy informatikailag fejlett nagy hatalom.

    GO GO TIBETI FARKASOK! Ehr, ez nem a csöves-magyar amerikai foci topik, bocs.
  • Epikurosz #24
    Tibet azért fontos nekünk, mert ha a világon bárhol működik az elnyomás, az igazságtalanság, a parazitizmus, a kizsákmányolás, az felbátorít másokat is, precedenst teremt, hogy Veled is ugyanazt tegyék.
    Az országok között rengeteg az összefüggés, ez tagadhatatlan. Mindamellett, olyan ez is, mint a környezetvédelem: Gondolkodj globálisan, és cselekedj lokálisan!
  • USAMEN POWER #23
    Gondolkozz már el magadon mielött másokat minősítesz. Amit leírtál az mind rád illik te elmeháborodott. Talán vannak még emberek a világon akik nem kapták be a mézesmadzagot, és nem dőlnek bele a kereskedelmi tv - k trágyalevébe.
    Ebben az esetben JL666 és Jack nem tartoznak a hipnotizáltak közé, de te 100 hogy igen. Teljesen igazat adok nekik, de nem akarom egyik politikai oldalt se éltetni.
  • xizor #22
    Én meg magamat minősítettem mert nemolvastam el rendesen a kövi kommentet
  • xizor #21
    Brühühü.Tökéletes leírást írtál magadról és értelmi szintedről, hiszen sikeresen nemismerted fel mi az a irónia.