• kvp
    #5
    Az egyseges aramellato es halozati rendszerrel sok gond lehet. Az egyik a keszulekek eletromos zaja, ami a tapvezetekeken nem jelent kulonosebb gondot, de ha ugyanazon a kabelen megy az informacio is, akkor a jel/zaj viszony mar fontossa valik. Alapvetoen egyseges halozatnak ott van az ethernet es a normal valtoaramu halozat. Ezt a kettot kell csak biztositani. Idealis esetben a taphalozat csak a lakasba befele kepes energiat vinni, az ethernetes halozat pedig nem szallit jelentos mennyisegu aramot. (meg power over ethernet eseten sem) Ha a lakast szeparalni akarjuk, akkor a halozatrol pl. a kabelmodem aramtalanitasaval lehet levalasztani, ami egyben elvagja a voip-os telefon es digitalis tv kapcsolatat is. Az analog tv jel csak egy iranyba (befele) mozoghat. A tapellatas levalsztasara pedig ott van a biztositektabla vagy lokalisan a kapcsolos elosztok, de izolaciora jo egy folyamatos uzemu szunetmentes aramforras is, ezek meg az esetlegesen elofordulo analog telefonvonalakat is kezelik. Innentol ha a megfelelo helyeken meg van szakitva az aramkor semmilyen jel nem mehet ki a vezetekes keszulekekbol. Radios rendszerek eseten ott van a flight mode lehetosege, ami a repulofedelzeti hasznalat erdekeben levalasztja a keszuleket a halozatrol, aramtalanitva a radios aramkoroket. A beepitett radios lehallgatokkal nem sokat lehet tenni. Kiveve, hogy magunk ellenorizzuk a keszulekeket lehallgato aramkorok utan kutatva.

    A helyzet az, hogy ha kezdenek elterjedni az intelligens keszulekek, akkor eloszor el fognak terjedni a tamadasok (pl. mikrosutos lakasrobbantasok, gyerekmusorrol maguktol felnott musorra atkapcsolo tv-k, stb.), ezek hatasara gyakoriva valnak az otthoni tuzfalak, majd nehany ember teljesen levalasztja a keszulekeit a globalis halozatol. Ceges kornyezetben mar most kezd elterjedni az a szemlelet, hogy munkra szolgalo gepet nem szabad az internettel osszekotni meg tuzfalakon keresztul sem. (ha megis kell az internet, akkor erre erdemesebb egy dedikalt gepet berakni a munkara hasznalt melle)

    "dolgoznának inkább a műanyag alapú optikai szálon, hogy ne kelljen réz kábelt húzni mindenkihez. na azt támogatnám."

    Ez mar letezik, a legtobb 'olcso' optika mar ilyen. Ennek ellenere a rezszal bizonyos feladatokra jobb. Igaz, hogy nem tud akkora sebesseget, viszont sokkal olcsobb es meghibasodas eseten sokkal konyebben szerelheto es javithato, arrol nem is beszelve, hogy eleve strapabirobb mint a legrugalmasabb muanyagalapu uvegszal.