Hunter

Áttörés lehet a nagy magasságú szélessáv

Nagyságrendekkel válhat gyorsabbá és olcsóbbá a szélessávú kommunikáció az úgynevezett nagy magasságú platformoknak (HAP) köszönhetően, melyek a szolgáltatók által nehezen elérhető területeket is könnyedén lefedhetik vezetéknélküli és optikai kommunikációval.

A forradalminak tartott CAPANINA-projektről több mint két éve számoltunk be először. A Yorki Egyetem által vezetett hároméves tervezet azóta már a célegyenesbe érkezett, októberben az egyetemen tartandó HAP-hét keretében végre bemutatkozhatnak az elért vívmányok.

A CAPANINA egy európai-japán konzorcium égisze alatt fut, ballonokat, léghajókat és ember nélküli, napenergiával működő repülőgépeket használ az átjátszáshoz, míg a projektet az EU "Széles sávot mindenkinek" elnevezésű FP6 programja finanszírozza. A HAP-rendszerrel biztosítható adatátvitel sebessége a modemes alkalmazásokhoz képest kétezerszeresére, az ADSL-hez képest százszorosára nőhet.

"Hatalmas lehetőségek rejlenek a rendszerben, a kommunikációtól kezdve a katasztrófakezelésen át, egészen a nemzetvédelmi és környezetvédelmi megfigyelési alkalmazásokig, valamint az elmaradottabb területek szélessávval való ellátásáig" - mondta a CAPANINA-projekt vezető tudományos tisztviselője, Dr. David Grace.

Az utolsó kísérletet Arizonában fogják elvégezni egy amerikai építésű robotrepülőgéppel, pár nappal az október 23. és 27. között megrendezésre kerülő HAP-hét kezdete előtt. A CAPANINA bemutatóit követően egy szimpózium keretében ismertetik a lehetséges HAP-okat az iparág döntéshozói és a telekommunikációs szolgáltatói számára.

A hetet az európai kutatók munkáinak bemutatója, a HAPCOS zárja, ami a HAP-ok vezetéknélküli és optikai kommunikációjára, valamint a HAP járművek fejlesztésére összpontosul. A szervezők így próbálják meg felhívni a telekommunikációs és légi eszközöket gyártó cégek, valamint a közvélemény figyelmét a technikára és a benne rejlő lehetőségekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marlosh #60
    Szerintem mellekes,hogy sikerul-e nekik vagy sem kiepiteni (persze hatalmas attores lenne)
    A kulcsszo a kozossegi osszefogas!Nem kell annak csucstechnologianak lennie (bar persze nem art:))

    Mas:
    En sem sztarolom ezt a muholdas netet,de arrol volt szo,hogy milyen alternativ lehetosegek vannak meg es ha nincs mas es nagyon kell.....kozossegben,telepulesben kell gondolkodni es nem egyenben........Amugy telefonvezetek kell hozza es azert az mar nagyon-nagyon sok helyen van am:) Esetlegesen tanyakon is,bizony)
  • shabba #59
    Erről ide már leírtam az észrevételeimet, nem akarom duplikálni:
    http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=348285

    Érdekes ez a Bólyi project, egyben egyedi is a maga nevében, szóval nem lehet ezzel általánosítani. Ráadásul még csak terv, tervekkel meg mint tudjuk tele van a padlás.

    Kérdés Bóly város önkormányzata ilyen vastag lenne hogy csak úgy megengedhessen magának egy ilyen közel 500 milliós beruházási projectet csak IT-re? Ez úgy 400ezer lenne háztartásonként. Nem egy hamar fog ez megtérülni az önkormányzatnak a pénzt meg a beruházás végeztével le kell tenni az asztalra, EU-s támogatásról nem esik szó és hasonló külső pénzből, saját forrás esetén meg azt kell mondjam a hazai önkormányzatok nagy részét tuti nem veti fel így a pénz hogy ennyire költekezhessenek.

    A másik dolog épp te is írtad #57-ben, nem az egy jellemző egy szolgálatási területen hogy az ott lakók 100%-a előfizető, mert ha így lenne az sok esetben elégséges pénzügyi keretet jelente a beruházások megvalósulásához. Márpedig ennél a Bólyi projectnél is ezzel számolnak, minden háztartásba optikai kábelvég, aktív eszközzel, Set-top Box-szal az IPTV-hez. Vajh Bóly városának minden lakója fiatal jó anyagi körülmények között élő fiatal házaspár, gyerekkel? Semmi nyugdíjas, semmi nem iránt nem érdelődő, esetleg anyagi téren szűkölködő. Na akkor ez sem egy tipikus település lehet. Ott ahol az összes lakó majd megengedheti magának hogy előfizessen triple-playre és kifizessen majd havi húszezres havidíjat ott meg lehet kockáztatni egy ilyen jellegű beruházást mert 5-6 év alatt még meg is térülhet. Ez egy telconak még hosszú, de ha az önkormányzat hajlandó kiböjtöni akkor még belefér. Viszont ha mégsem lesz hajlandó mindenki, mindenre előfizetni és a bevételek sokkal kisebbek akkor a megtérülés is igen hamar felugrik 20 évre vagy többre. Ennyire jól bírja a Bólyi önkormányzat anyagilag, vagy valamelyik bank adott nekik 20 éves futamidőre 500 milliós kölcsönt kamatmentesen, mert van valami csókos ismerős?

    Nekem ez az egész project elég messze van a realítástól üzleti oldalról, a nagy magyar realítástól és annak velejáróitól meg aztán végképp.

    Kíváncsi leszek nem jut-e ez is mondjuk a "VII. kerületi adjunk ingyen netet a lakosoknak" típusú választási kampányfogáshoz. Ott is játszák már az eszüket lassan 4 éve, papíron már 5x lefixálták hogy juthat, míly csodákhoz a kerület polgárai és a vezetők de fasza emberek is - főleg ha újra lesznek választva - de netet azt nem látott még senki tőlük egy bitet sem.
  • shabba #58
    #37-ben linkeltél egy oldalt

    #40-ben leírták ez egyirányű műhódas kapcsolat, amihez uploadnak kell egy modemes kapcsolat is, ami árban is tényező hisz a dial-up percdíj nem olcsó. Rádásul épp e miatt ugrik azon kijelentésed is amit #36-ban hangoztatsz "Tanyara,falura,akarhova", mivel ha a tanyán nincs telefon akkor nem igen lesz uploadod, akkor pedig sütheted az egyirányú műhódas kapcsolatodat. Mellesleg interaktív működés mellett a műhód igen kis sebességet produkál(nem 16Mbps-et) azt is nagy késleltetés mellett. Nagyobb letöltési sebességet offline letöltés mellett lehet csak elérni, az már azért elég messze esik a normál broadband alternatív nyújtotta lehetőségektől pl. p2p-t nyugodtan elfelejtheted, ráadásul drága is ha nagy sebesség mellett csinálod mert felárat kell fizetni. Elég ha megnézed az #56-ban általad linkelt oldalt.

    Erre replikáztál te vissza #43-ban:
    "Szerintem meg nezd meg jobban! (a vissza a fooldalra reszt) Van ott 2 iranyu is:)"

    Nos én megnéztem, de egyébként is tudtam hogy a kétirányú műhódas elérés nem olcsó mulatság. Annak az áraiból idéztem, amit te is megtalálsz ha az általad írtak szerint cselekszel.
  • Morden23 #57
    Ne röhögtess már ki. Ha szerinted van egy falu, amiben élnek 3000-en, és még teljesen lefedetlen, oda mennyire fog bárki is netet vinni, ha nem éri meg a befektetés? Merthogy 3000-ből véletlenül sem lesz 3000 internet-szerződés. Sőt, még 500 sem.

    Miskolc meg tipikus példája a kisvárosnak, sőt falunak. Igazad van.
  • Marlosh #56
    A miheztartas vegett:
    1, honnan a fenebol szedted azokat az arakat?
    arlista
    2,arrol volt szo,hogy internethasznalatra videken milyen alternativ megoldasok vannak,nem pedig arrol,hogy hogyan lehet a legjobb elofizetest szerezni p2p hasznalatra!!!
    3,sosem mondtam,hogy kurva jo,hanem hogy ilyen is van!
    4, csipem a hozzad hasonlo, 30 iq figurakat:) (ilyenkor az egig no az egom,hogy milyen okos vagyok:))
  • peba #55
    Borsodi vagyok.
    Egy évig toltam vodás GPRS-el, 100 mega/hó/3000.
    Aztán jött a jó ksi 512-es adsl.
    Megváltás volt?
  • szivar #54
    "Megjegyzem, nem csak Magyarországról beszéltem. A tejtermelés globális szinten túlcsordul, bőven több tejet állítunk elő, mint amennyit fogyasztunk. Egyébként ez nem mai poén, már évek óta ez van."

    Én sem igazán csak mo-ról beszélek. De amíg a sajtot pálmazsírból állítják elő, a túró és a 'tej' meg szintetikus, addig nekem ne magyarázza meg senki hogy túltermelés van a tejből. Sőt továbbmegyek, a sütő és egyébbipari vállalatoknál a tejpor helyett már vmi nem egészen természetes savóport használnak. Mert ez olcsó. És ez kell a népnek.

    Végül is az nem baj hogy tejtúltermelés. De az már igen, hogy vmi azonosítatlan izét árulnak tejként és társaiként. Szerintem.
  • junior117 #53
    " addig a cégek oda fogják vinni a kábelüket, ahol fizetnek, nem pedig oda, ahol örülnek. Hidd el nekem, okkal nincsenek ott a cégek. Ha lenne egy szűz, esetleg egyszereplős piac, ami képes ellátni több versenyzőt, vagy tetemes bevételt, de legalább egy ócska nullszaldót (hogy legalább PR értéke legyen) biztosító terület, akkor már rohannak is a company-k."
    Megint benéztél vmit de nagyon:( pl:Miskolc van ugye a T-Rékom és van a chello (amit a pr.hu emberi telepitenek) hogy érdekesebb legyen söt a PR központja is Miskilc csak ugy véletlenül.(Központ címe:

    3533 Miskolc, Gózon Lajos u. 11.) nagyon rohannak ja majd elesnek ugy rohannak....szal vidéket csandesen egymásközt mindenkinek jut vmi és senki nem fog a masik levesébe köpni.Ált ugyanez van meg a kissebb településeknél is.
  • Marlosh #52
    Amugy:
    Kisvarosi internet
    Azt hozzatennem,hogy Boly nem eppen nagyvaros.......
  • Marlosh #51
    Amugy faluhelyen shopping centerek sincsenek,meg egy csomo minden ami varosban van, (plazak,stb.) azert miert nem pattogtok?
    Fel lett sorolva mik kozul lehet valasztani,ne nekem sirjatok,mert szar hely hungary........!