Specker Balázs

2010-re itt a 100 Gbps-os Ethernet

Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) szakmai szervezet különleges kutatócsoportja arról számolt be, hogy néhány éven belül az 100 Gbps-os sebességet is elérhetik az Ethernet hálózatok, az új eszközök pedig már 2009 végére a boltok polcaira kerülhetnek.

Az Ethernet szabvány mintegy 30 éves múltra tekinthet vissza. 10 Mbps-os sebességével ha­mar népszerűvé vált a vállalati LAN-ok kö­ré­ben, amelyet később a 100 Mbps-os Fast Ethernet, a Gigabit Ethernet, majd a 10-Gigabit Ethernet kö­ve­tett. Szab­vá­nyo­sításukat követően sza­bad lett a ver­sen­gés a gyár­tók között, az alacsony ár pedig hozzájárult a széles körben való elter­jedéshez. A júliusban alakult csoport fő célja annak kiderítése volt, hogy mi legyen az a célsebesség, melyet az IEEE el kíván érni következő szabványával.

"Ez nem az utolsó ilyen találkozás. Újra összehívjuk majd, hogy tovább növelhessük a sebességhatárt" - fejtette ki John D'Ambrosia a kutatócsoport vezetője a jövőbeni célokat a Computer World oldalán. A szavazás eredményeképpen a 100 Gbps-os sebesség nyerte el a szavazatok szükséges 75%-át. Az indítványok között szerepelt a 40, 80, 120 Gbps-os sebesség is, ám kellő támogatottság hiányában elvetették őket. A csoport az időt és a szükséges befektetett energiát mérlegelte, szembeállítva a jövőbeni igényekkel.

Az eddigi szabványok kifejlesztésére alapozva D'Ambrosia szerint a 100 Gbps-os Ethernet termékek várhatóan 2009 vége és 2010 eleje között kerülnek piacra. A kihívások sokban hasonlítanak majd a korábbiakhoz, csak várhatóan még egy fokkal keményebbek lesznek. A fő problémák között szerepel a működés közben termelődő hő, az energiaszükséglet, valamint a hálózati eszközön lévő chipek közötti gyorsabb kommunikáció kialakítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    Otthoni LAN-ról van szó. Szal két/több gép között...!
  • BiroAndras #19
    "Amúgy a GigaBit sincs még elterjedve az otthonokba,pedig szükség lenne rá. Máig nincs 20e alatt adsl router, gigabites lan-nal."

    Nem kell gigabit router. Elég egy 100 megás router + egy gigabites switch. Igaz, így is több, mint 20K. De nagyobb baj, hogy még a gyártók sincsennek teljesen felkészülve.
    Nemrég vettem én is egy gigabites switch-et, mivel hogy úgyis gigabites kártya van mindkét gépembe, és sokat másolok. Elvileg a háló innentől nem korlátozna, és a vinyó lenne a szűk keresztmetszet. Ehhez képest a vinyók sebességének alig negyedét-harmadát sikerült elérni (10-15 MBps).
    A kábeleket is lecseréltem a szombat délután kapható legjobbra (CAT5e, a cimkéje szerint gigabiten tesztelt). Lehet, hogy az integrált gigabites kártya (nForce4 Ultra) mégsem gigabites?
  • Sanyix #18
    ok akkor keressél nekem bárhol elérhető olcsó 10mbites netet...
  • dez #17
    Általában elég, de hogy bőven... 10mbps az 1.25 MB/s... 1.2 GB (pl. egy film) áttöltése 16 perc... 4.3 GB (DVD5, 720p divx/h.264 film) 1 óra...
  • asysoft #16
    OFF: Ha Ethernet is alkalmas ilyen feladatokra, akkor minek az SDH?:)
  • bnfront #15
    Jön a Blu-Ray és társaik ezt ne feledjük el, úgyhogy kell a nagy internet, mer magyarország legalábbis a "vidék" nagyon el van maradva, én 10ropit fizetek egy szaros 1Mbites ADSLér, külnföldön meg kiröhögnek ha meghalják hogy mim van. Nem tartozik konkrétan a cikkhez de beírkáltam.
  • AranyKéz #14
    Ha már az internet alapján választanék országot akkor Franciaország, Hollandia vagy Japán lenne a tuti. De sajna nem csak internet van a világon :)
  • lazsi #13
    Romaniaboy: elösször tanulj meg magyarul helyesen, aztán meg az Brassó és nem Brasov, aztán meg szegény székelybácsi nem sokat ér a 100mgbittel ha a havidíjja a fizetésével egyenlő, meg szgépre sincs pénze.
  • RomaniaBoy #12
    èrdekes.. Svédországban Lund városában már megjelent 1 Gbps internet mindenkinek.. és kb 850-1000 svéd kronor került azaz kb 25-30 ezer forint havonta. Mert úgyis én itt lakik svédben.. Itt legtöbb használtak 100 mbps lan és 28 mbps ADSL+2. èrkedes jönnek 100Gbps internet.. Ez tök jó lesz. Nekem van 4 komputer mindösszesen használok 4 Gbps (2x2gbps spicális szerver hálozati kártya) és hatalmas sebeség van komputer- komputer között. De sajnálom hogy magyarországon van 4 mbps allat van.. De romániában már megvan otthoni használ 100 mbps!! Ez látam Tirgu-Mures és Brasov városban van. Kb 100-150 euró került. èrkeded unokatesóm van neki 100mbps internet. ès vizsgáltam igazi sebeség átlagos 6-11 mbit tölteni. De itt svédben igazi tiszta 9-13 mbit tölteni sebeség.
  • Sanyix #11
    Hát persze, mert minek adsl routerbe gigabit lan, ha még most is 10 mbit alatt vannak egy átlagos adsl szolgáltatás sebességei? Otthonra, még 10mbit is bőven elég...