Gyurkity Péter

Érkezőben a Windows XP SP3

Némi csúszás után, a hónap végén lesz elérhető a Windows XP utolsó javítócsomagja, amely az eddig megjelent javításokat tartalmazza. A Vista háza táján eközben az Upgrade változatok körüli trükkök feszítik a húrokat.

Ahogy azt a szoftvercég márciusban ígérte, a hónap végére végre valóban megjelenik az XP harmadik, egyben utolsó javítócsomagja, amely azonban nagy újításokat nem hoz magával. A Neowin által megszerzett hivatalos menetrend tartalmazza a fontosabb állomásokat, amelyek azt jelzik, hogy az egyes platformokon pontosan mikor is lesz elérhető a frissítés.

Ahogy az a listából jól kitűnik, a támogatás már most elérhető, ám elsőként az OEM-gyártók, a Volume License keretében egyszerre több példányt vásárló vállalatok, valamint a Connect, az MSDN, illetve a TechNet portálok előfizetői tehetik majd rá a kezüket a javítócsomagra, mégpedig a jövő héten, április 21-én. Egy hétre rá, április 29-én a Microsoft Update, Windows Update, valamint a Download Center szolgáltatásán keresztül is letölthető lesz az SP3, az automatikus frissítések azonban csak június 10-től lesznek érvényesek, vagyis aki nem hajlandó kézzel elindítani a folyamatot, annak további másfél hónapot várnia kell a "nagy eseményre".

Ennél talán fontosabb végignézni, hogy a Vista operációs rendszer Upgrade változatai körüli felhajtás milyen visszhangokat váltott ki a szoftvercég oldaláról. Fontos tudnunk, hogy az elmúlt hetekben nyert megerősítést az a vélemény, miszerint még a Vista SP1 is meghagyja a kiskaput azok számára, akik a meglévő szoftver frissítésére, az arról történő váltásra használt verziókat szeretnék egy lecsupaszított háttértárolóra telepíteni. Az Upgrade változatokat ugyanis erre szánták, az alacsonyabb ár is annak köszönhető, hogy feltételezi egy meglévő, korábbi verzió (legális példányának) jelenlétét.

A trükközni hajlamos felhasználók azonban rájöttek, hogy az eljárás megkerülhető, és bármelyik Upgrade csomagot egy még szűz gépre is feltelepíthetik, ahogy azt ebből a részletes leírásból is megtudhatjuk. A kiskaput használók arra számítottak, hogy az első javítócsomag bezárja ezt a kiskaput, ám az első tesztelések révén kiderült, hogy nem ez a helyzet, amit néhányan úgy magyaráznak, hogy a Microsoft maga döntött így, ezzel is igyekezvén növelni a Vista népszerűségét.

A szoftvercég részéről Eric Ligman reagált, kifejtve azon véleményét, miszerint az ily módon trükköző felhasználók bűnözőnek minősülnek, jó részük pedig nincs tisztában azzal, miről beszél. Minden formában elítélik az eredeti példány hiánya ellenére történő telepítést, arra hivatkozva, hogy az esetleges félreértések nem a licenc leírásának esetleges hiányosságai, hanem a szaksajtó szándékos félrevezetése miatt következhetnek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #34
    Ubuntu 8.4 három nap múlva. Jah, Free! :D ubuntu.hu
    Megrendelhető (Free): UBUNTU
    Kiszállítási díj: Free
    Használai díj: Free
  • god25 #33
    Hehe. A végén ingyen fogják, szórni. Valaki vegye má' meg ezt a xart! :)
  • tomcsa4 #32
    Az egy dolog. Tudatosan nem állítják meg teljesen a Windows warezolását, mert nem akarnak sok "ügyfelet" veszíteni. De kérdem én: ebben a (még!) Windowstól függő mai világban meg lehetne tenni. De a későbbiekben visszaütne, szóval tudják mégiscsak mit csinálnak.
  • chuky123 #31
    kimondta hogy nincs benne az ie7? Része a sp3 javitócsomagnak.
  • KLT #30
    "Mivel direkt nem verik vissza teljesen a warezt és még meg is hagyják a kiskapukat, akkor meg ne fröcsögjenek itt. "

    Annyira másképp gondolkodnak, hogy azt mi a magyar agyunkkal sose fogjuk megérteni. ://
  • Polemius #29
    arrakistor:
    Az sincs előírva, hogy használt laptop vásárlásakor ellenőrizned kell az eredetét, de ha lopott laptopot veszel, akkor könnyen állhat az orgazdaság.
    (Ha a licenszfeltételeket nem tudatosan szeged meg, akkor is megszeged. Persze attól még az nem lesz bűncselekmény.)
  • Szega87 #28
    can't wait
  • freemanone #27
    szerintem perfect :)
    Haggyátok rá úgyse lehet meggyőzni semmiről sem ;) Tiszta összeesküvés elmélet.
  • asysoft #26
    Kivonat:
    -az MS mindenkit megfigyel, ennek egyik bűnös eszköze a .NET Framework
    -Az előbb említett gaz kódhalmaz (programcsomag!) fél gigabyteon terpeszkedik
    -IE7 nélkül mit sem ér az SP3, meg egyébként is, IE egy 0, mert mindig bejön a vírus warezoldalakon
    Azthiszem, nem felejtettem ki semmit:)
  • fixpont #25
    Ebbol a hozzaszolasok nem sokat ertettem.