Gyurkity Péter

Vista-funkciók is helyet kapnak az XP SP3-ban

A korosodó operációs rendszer harmadik javítócsomagjának legújabb bétája nemcsak javításokat, hanem a Vistából átvett funkciókat is magába foglal, így az XP még egy esélyt kap Redmondtól.

Az előzetes verzió tartalmáról a Neosmart rántotta le a leplet, felsorolva mindazon funkciókat, amelyek egyértelműen az új operációs rendszerből költöznek át az elődbe, amely a jelek szerint a legtöbb területen még nem adja át a helyét. Megtudhattuk, hogy a harmadik javítócsomag 334 megabájtot kóstál és egészen pontosan 1073 olyan kisebb-nagyobb javítást és foltozást tartalmaz, amely még nem kapott helyet a korábbi nagyobb frissítésekben.

Az 1073 foltozásból összesen 114 kifejezetten biztonsági jellegű, a többi a teljesítményt, az egyéb területeken felfedezett hibákat, kékhalált, valamint a megbízhatóságot hivatott javítani. A beszámoló szerint az SP3 a Windows XP összes meglévő x86-os változatával kompatibilis, a Home-tól kezdve a Starton és Media Centeren át az Embedded, vagyis a beágyazott verzióig bezárólag. A rengeteg javítás mellett négy fontos újítást is tartalmaz, amelyek a Vistából, illetve a Windows Server 2008-ból (a Longornból) származnak.

Az újdonságok sorrendben az átdolgozott aktiváció, amely többé nem igényel termékkulcsot az operációs rendszer telepítése közben, a Network Access Protection, amelynek révén kiszűrhetjük és korlátozhatjuk a hálózat biztonsági szintjét nem teljesítő számítógépeket, a Kernel Mode Cryptographic Module, amely nevének megfelelően egy kernelben található kriptográfiai modul, illetve a Black Hole Router funkció, amely azon routerek felderítésében hivatott segíteni, amelyek a hálózati kommunikációban nem jelzik a megengedettnél nagyobb adatcsomagok kézhezvételét és ezzel különböző hibákat okozhatnak.

A javítócsomag megjelenése 2008 elején várható, így az XP mellett kitartó felhasználóknak nem árt egy nagy adag türelem - ám az SP3 révén az előd még egy esélyt kap és akár még évekig is megfelelhet a legújabb követelményeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #45
    "Ez gyakorlatilag kiuti a szambat, altalaban a linuxokat es az osszes regebbi windows-os gepet a halozatbol"
    Ezt a marhaságot honnan vetted?
    max browse-olni nem tudod a hálózatba. De a sambába be tudod állitani a os level-t.
    Tehát minden oprendszernek van saját levelje, minnél újjab annál nagyobb ez az érték. A sambába meg be tudod állitani hogy ő "gyözzön" azaz ö legyen a Master Broser (fötallozó).
    ezen is jót röhögtem "1GB EDO RAMmal"
    akkor szedj össze annyit...gratula
  • A1274815 #44
    Komoly DX10-es progi nem indul el alatta, vagy elindul és lefagy, csak az egyik DX10-es demót sikerült elindítanom, de az se referencia szerint futott le.

    Itt nem a SM4.0 működés képtelneségerűl van szó XP alatt, hanem olyan dogokról, mint a predicted rendering, multi-stream rendering, GPU multi-threading, valamint a Vista GPU virtuális memória kezelésére épített különböző gyors memória mappelt textúrák lehetőségéről.
    Ezen feature-ök egy részét ráadásúl úgy alkotta meg az ATI és az NVidia a GPU-jaiban, hogy számítanak arra, hogy az operációs rendszerben ott csücsül egy komponens ami segít managerni dolgokat (DXG Kernel) illtve különböző lapozási trükköket biztosít az operációs rendszer kernele számára. Azaz míg a többi OS nem kapja meg ezeket addig ott se lesz teljes DX10 támogatása még OpenGL alatt sem.

    Ami viszont van és működik OpenGL segítségével XP-én, igaz főleg csak NVidia alatt normálisan: Feedback Buffer, Texture Buffer, SM4.0 új textúra tömörítések és új HDR formátum, illetve lebegőpontos Z-Buffer, hardweres Shadow Cubemap.
  • Dodo55 #43
    Amúgy valaki már portolta a DX10-et XP-re, ráadásul úgy, hogy emulálja a shadereket, tehát elméletileg egy MX440 is viszi vele a Shader Model 4-es shadereket. Csak gondolom tetü lassan, bár ezt még sehol nem hallottam, de azért az furcsa lenne, ha olyan gyorsan vinné a shadereket a CPU, mint egy stream proci.

    De sokat nem hallani azóta a dologról, lehet a gyerek kapott pár milliót, hogy halgasson el.

    Viszont a dll-eket le lehet tölteni, állítólag 1-2 cucc megy velük. UE3-at(asszem Bioshock demot) próbáltam vele egyszer, az ugyanúgy DX9 módban indult.
  • Polllen #42
    Egyébként egy tapasztaltabb emberke abból a 60kból már kihozhat egy dual coret is akár
  • Polllen #41
    Megint a szokásos ferdítés!
    Haver csaj 1700+s amd-vel 9000-s atival és 512 rammal használja! Szted az a config hány éves??? Ha meg gémer vagy akkor tuti, hogy nagy vas van a TE feneked alatt IS, uh felesleges a felháborodás! Ha meg nem vagy gémer, akkor egy 5 éves 1Ghz-s amdre csak telik, úgy 10-15k lehet használtan és akkor felrakhatod a vista home basicet, fut tökéletesen...
    Még a cora meg auchan szintű helyeken is 50-60K ért hozzád vágnak egy 2800+s configot, uh sztem simán az átlag alatt van a gépigénye!
    És tényleg eltelt az a 6 év, nézz csak megy egy 6 éves játék rendszerkövetelményeit, hasonlítsd össze az xpével és tedd ezt meg most is...
  • asysoft #40
    Integráld bele a telepítőbe a SATA drivereket, s többet nem fogja kérni:)
  • dondore #39
    sata tamogatas lesz benne? vagy meg mindig kerni fogja a floppy-t :)
  • valaé valaé ná #38
    ...kivéve a valódi vírusokat.
  • David Coulthard #37
    Miért is kell legjobb vidkari és 2 TB ram? Azért ennyire nem kellene túlozni. Talán az igaz, hogy dupla igénye lehet mint az XP-nek. Csakhogy az XP épp ebben a hónapban 6 éve, hogy kijött. Ahhoz képest, hogy 6 év telt el, szvsz nem kell hozzá "erőgép". Persze aki a legújabb játékokat akarja futtatni, annak kell a RAM, de ahhoz XP alatt is kell...

    Az én gépemen, ami 4 éves, simán fut a Vista, mindenre használom, de csak régebbi játékaim vannak, kb. 3 évesek, mert nem vagyok egy gamer, de ezen a gépen jobb, mint az XP.

    A gépem adatai

  • Csi9aa #36
    ...biztos ami biztos ;)