Gyurkity Péter

Hatástalan az XP-petíció

Nem úgy tűnik, hogy a Windows XP megmentésére indult online petíció bármit is elérhet a Microsoft terveinek megváltoztatását illetően. A szoftvercég nem hajlik útitervének újabb módosítására.

A Save XP névre keresztelt petíció indulásáról január közepén mi is beszámoltunk. Ahogy az a névből is rögtön kitűnik, a szervezők célja elegendő aláírást gyűjteni az oldalon ahhoz, hogy a Microsoft módosítsa eredeti útitervét, vagy legalábbis fontolóra vegye ennek lehetőségét, és kitolja a Windows XP árusításának végső határidejét. A jelek szerint azonban ezt nem tudják elérni.

A dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis június 30. után alaposan beszűkülnek azon felhasználók és vállalatok lehetőségei, akik továbbra is kitartanak a korosodó operációs rendszer mellett. A Microsoft ezen a napon beszünteti az OEM-változatok értékesítését, vagyis az előre összeállított konfigurációkat innentől kezdve kizárólag Vistával szállítják majd, a különálló szoftvert pedig egyedül a fejlődő régiókban szerezhetik be, ott is elsősorban a Starter Edition változatot, amely számos korlátozást tartalmaz a teljes verziókhoz képest. A Professional-vonal viszont értelemszerűen megszűnik, a boltokból gyorsan eltűnnek majd a dobozos példányok.

Az InforWorld illetékesei azt tervezik, hogy a 100 ezer aláírás összegyűjtését követően átadják a szoftvercégnek a petíciót. Meglehetősen jól állnak ezen a téren, ugyanis pénteken már csaknem 85 ezer szignónál tartottak, a maradék 15 ezer aláírás beszerzése pedig nem tűnik nehéz feladatnak, tekintve az XP mellett kitartó felhasználók és cégek nagy számát. A Vista sokak számára még az első javítócsomaggal felvértezve sem életképes alternatíva, főleg a nagyobb hardverigény miatt, mivel számos érdeklődő nem szeretné lecserélni a meglévő konfigurációkat.

Egyelőre tehát még kérdés, hogy Remondban mit lépnek a petíció átvétele után. Ahhoz azonban nem sok reményt fűzhetünk, hogy akár 100 ezer aláírás komoly hatással lesz azon illetékesekre, akik a sokmilliós piac újbóli meghódítását tartják szemük előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 00 Blue 00 #68
    Egy valamit ne felejts el: Ebben a világban már nem számít semmi a pénzen kívűl, sajnos!!!
  • turul16 #67
    Ha .iso file-ban szeretnel turkalni akkor loopback mountot is hasznalhatsz.
    mkdir /mnt/isomount
    mount -o loop myiso.iso /mnt/isomount
    (mas tipusu imageket konvertalni szokas iso -ra, emelyik disztronal elotte be kell tolteni a loop modult : modprobe loop)
    Hasonlo kepen nem csak CD imaget tudsz felcsatolni (fat,ext3,.. stb), eredetileg nem iso9960 jott letre szerintem.
    Nehany filekezelovel siman be is lephetsz.
  • Sanyix #66
    + az opengl-es wines játékok ha nincs semmi registrys marháskodás, általában pöccre indulnak, és max 10%-al lassabbak mint winen, ugyanolyan grafikával.

    Meg ugye az NTFS írás olvasás is már ok, 7.10-es ubuntuban csak a lemezkezelőben 1 kattintással mountoltatni kell a használni kívánt ntfs particiókat.
  • god25 #65
    Gondolod, mert "csúnyán" bexélx, Linux Isten lettél? :) RTFM... hehe
    Akik azt hiszik, h 10centivel járnak a föld fölött, csak azok küldik el az embert RTFM-et olvasni....
  • HUmanEmber41st #64
    Most győződtem meg arról, h teljesen ugyanazokat a funkciókat el lehet érni Ubuntu 7.10 alól, amit windows alól.
    Amit átlagban használok:
    -mp3 lejátszás, on-line rádióhallgatás winamp-shoutcast OK
    -Firefox OK
    -Yutub filmek nézése OK
    -Total Commanderhez teljesen hasonló tudású, kinézetű fájlkezelő OK
    -Blue Tooth-os kapcsolat OK
    -Open Office OK
    -HP nyomtató kezelése OK
    És ezek alap dolgok az Ubuntu Linuxhoz, full ingyenesen. Még a virtuális CD meghajtó progit megnézem, mert nincs optikai olvasó az én gépemben semmilyen. Szerintem arra is lesz kiválóan működő progi.
    Ezenkívül kb 10 féle olyan gamma is fut Lin. alól, ami DX 9-el működik pl: BF2, CoD, stb
  • Sanyix #63
    "A legtöbb prof szoftver Windowsra vagy OSX-re készül."
    Aminek van alternatívája, csak a legtöbb láma felhasználó, aki a programmal ellentétben nem profi, csak annak mondja magát, nem tudja használni mert 1 gomb 2cm-el odébb van.

    "MSN Messenger Linuxra nincs. (Kopete és társai szegényesek, Amsn ronda, megosztási mappa sehol nincs etc etc)."

    Ezeken kívül van még 20 féle ilyen program, lehet válogatni, talán még olyan is van ahol ez a felhasználók 95%-a által nemhasznált megosztási mappa is műxik, ami mellesleg msn messengerben, vindózon is bugos, mint a legtöbb ms találmány.

    "Linuxon egyenletlenebbül szól a hang." Hát ne rángasd a hangerőszabályzót :D

    "kártyajátékait."
    Ubuntu alapból vagy 5 féle kártyajátékot telepít fel, de még x félét lehet találni rá...

    "Gémerek?"
    Hát igen az ms mindent megtesz hogy ez csak kíndózon menjen, csak pár fejlesztő renegátkodik.

    "Fejlesztők?"

    Ha itt az alkalmazásfejlesztőkre gondolsz, a 2 legjobb java fejlesztőprogram multiplatform, webes alkalmazásfejlesztéshez elég egy jegyzettömb szerűség highlightos, meg egy böngésző. Ha meg a visual studiora gondolsz arra annyit tudok mondani, hogy hígfos :)
  • birdo #62
    Széllel szemben nem lehet....a kisembernek.
    Valahol legfelülről kéne az orrukra koppintani.
  • blackeagle #61
    Ha te mondod ..évek óta csak linuxot használok ,idejét nem tudom mikor kapcsoltam ki a gépet - talán az elmü megmondhatja mikor volt áramszünet - és kutya bajom vele ,valahogy elkerülnek a rejtéjes angol hibaüzenetek , virusok ,fagyások , ez a szutyok csak megy .Kár is elmélkedni ,örülök hogy nem használ mindenki linuxot.
  • Ferrer #60
    Szerintem könnyebb használni a linukszot, mint a wint. Főleg ha a teljes KDE programcsomaggal települ fel. Nekem az nagyon tetszik. Pl. Winben még egy PDF olvasó sincs. (Vagy az újban igen?) Meg az is tetszik, hogy a KDE-nek van egy saját szövegszerkesztője pölö. Persze nem egy profi cucc, de jó a tudat, hogyha éppen szöveget akarok szerkeszteni, akkor megtehetem alapból. És próbáltátok már a KDE 4-et? Ha majd egyszer tnyleg kész lesz, szebb lesz a Vistánál. :)
    A Linux szép, de itt meg is áll. Kis idő elteltével bejönnek a furcsa angol nyelvű hibaüzik, furcsaságok, aztán még akár a korai öröm is elszállhat. (De annál jobb egy problémán túljutni!)

    A legtöbb prof szoftver Windowsra vagy OSX-re készül. Ezeknek a használói kilőve. Az átlagos "netező, zenelejátszó" fiatal általában "msnező" fiatal is, márpedig MSN Messenger Linuxra nincs. (Kopete és társai szegényesek, Amsn ronda, megosztási mappa sehol nincs etc etc). A másik, hogy én úgy hallom, Linuxon egyenletlenebbül szól a hang. De ez annyira nem lényeg. A falusi intennet nélküli Jóska bácsi se fog tudni valszeg nyerni a Linuxból, hisz nem tudja felrakni rá a kedvenc kártyajátékait. Gémerek? Nc. Fejlesztők? Azoknak, akik Linuxra fejlesztenek :) Persze vannak mindenre alternatívák, de ezek tényleg csak alternatívák, és a közösségeik is kisebbek...

    Úgyhogy szerintem a linuxot csak szeretni lehet, a wint lehet nem szeretni, de jelenleg "ez van". Kész.
  • HUmanEmber41st #59
    Az a baj, h ilyen Linux-vs-Windóz-vs-Mac "vitákban" mindig összekeverednek
    -az irodai célszámítógépek ( csak az Officet használom, vagy valami könyvelős-rendelős-raktárnyilvántartós progit vagy valamit)
    -a programozók által használt gépek,
    -a mérnökök által használt 3D-s vidkariizzasztós tervezőprogramos gépek,
    -Vér Pistikék otthoni MSN-célszámítógépei :D
    -sokatjátszó gémerek agyontuningolt cuccai
    -stb
    Most erre az igen sokféle "munkakörre" nem lehet ugyanazt a progit, ugyanazt a hardwert alkalmazni. Az nagyon jó, h ilyenkor mindenki leírja, h neki milye van és azon mi fut.
    De el kellene gondolkodni néha!!!!!
    Mi a francnak vegyek egy átlagfelhasználású ( net, film, MP3, cset, e-mail, játék) otthoni gépre oprendszert, amikor ingyen is kapható?
    Minek vegyek drága oprendszert, amikor csak úgyis egy-két irodai progit futtatok rajta???

    Minek vegyek Vistát, mikor a gyártók az XPs driverekben csak a fáljneveket írták át, h jó legyen Vistára? ( kis túlzás)
    Minek dobjam ki az 5-6 éves gépet, amikor még működik? És minek vegyek újat, amikor (a tapasztalatok szerint) a sokkal gyorsab hardweren futó új oprendszer sem fog látványosan gyorsabban dolgozni a réginél???? ( mert ugye az új hardwert is jól leterhelik a sok adott esetben teljesen feleslegesen futó "segédprogramok")
    Igen, a win98 és az XP között tényleg volt egy minőségi ugrás. És ki kellett várni az SP1-et, h végre működjön is.
    Az XP és Vista között ez a minőségi ugrás igazán nem tapasztalható. ( Ha egy ronda embert szép ruhába öltöztetünk, attól az még ronda marad. Igazi segítség ebben az esetben a plasztikai sebész.)

    Nem kellene erőltetni ( ha logikusan gondolkodnánk) egy mindenre jó, mindenttudó szoftwert.
    Fejlesztettek volna cél-oprendszereket, nem pedig egy meglévőből kikapcsolni 1-2 funkciót, és home, pro meg ultimate fantázianevekkel eladni ugyanazt. Ennek szerintem semmi értelme.
    Cél-felhasználónak cél-szoftwert!
    Lassan lassan elkezdenek az emberek érteni egy kicsit a "dolgokhoz", meg elkezdenek gondolkodni is, mert nem biztos, h adott esetben a legújabb méregdrága megoldás kell az adott feladatra, hanem olcsó hardwer és ingyen oprendszer is jó lesz...