27
  • stremix
    Én beperelem a céget mert lenyúlta az első űrteleszkóp nevét.
  • tar86
    Elképzelhető, hogy a gömbb villám is a fekete lyúk által elnyelt e-maillekből keletkezik és buggyan ki a fekete lyuk másik végén.
  • god25
    Anyagi támogatás lehetséges? PLS!!! Mi van, ha bekapcsolva hagyom estére a gépemet és reggelre -az egyik elküldött v. fogadott emailem miatt - elnyel a fekete lyuk?
  • Inquisitor
    Ez egy "pillanatnyi" állapot, elmúlt hetekben tapasztalt érdekességek alapján azért itthon is szoktak lenni érdekes dolgok, amikor bizonyos oldalak nem elérhetőek, amikor eltűnik egy e-mail, stb.
  • BlackRose
    van egy... de már nagyon régi :) dev/null
    aki nem tudja miről van szó http://en.wikipedia.org/wiki/Dev/null

persze itt nem erről van szó, de ha már digitális fekete lyukakról beszélünk... :)
  • balee66
    "A Washingtoni Egyetem munkatársai" fejében léteznek fekete lyukak.
  • rigidus
    "A Washingtoni Egyetem munkatársai szerint [...] a világegyetemhez hasonlóan az interneten is léteznek fekete lyukak"

szegeny egyetem
  • t0ma
    TTL op.rendszer fuggo, nem fixen 64. (mintha *unix 128-rol inditana?)
  • julius666
    Azért azt figyelitek hogy Romániában is van egy jókora fekete lyuk
  • dez
    Ha torrentezel, találkozhatsz vele néha. (BTW, torrentnél nem az egész file-t kell újra letölteni, csak a hibás darabot.)
    Itt most nem arra gondolok, hogy valakitől eleve hibás adat jön (ami főleg azért van, mert idióta módon kikapcsolta a letöltés befejeződése utáni újraellenőrzést).
  • ziipp
    Hangzatos elnevezés ez az Internetes fekete lyuk. :) Simán el tudom képzelni, hogy majd valaki ír rá egy sci-fit.
  • sanner011
    Öreg, a Te kommentjeiden szoktam legjobbakat röhögni... X)
  • Wilddog
    ...vagy csak takinéni kapaszkodott a kábelbe és kihúzódott kicsit, máris kész a kontakhiba.
  • szombi
    A fekete lyukak a nagy kihasználtságú vonalakon, és a kisebb központokban vannak,
    de nem nevezném fekete lyuknak mert igen kicsi a hibaarány.

Ráadásul nemcsak a TCP/IP szinten van hibajavítás, hanem adatkapcsolati, sőt!
    Fizikai szinten SDH hálózatot használnak nagy távolságok áthidalására.
    Itt REED-SOLOMON kódot használnak, ami még a csomós hibákat is nagy arányban javítja ki!
    Ilyen nálunk a két BIX optikai gyűrű, melyből 1-1 van keleten és nyugaton, és budapesten futnak össze.

Fekete lyukat én speciel akkor találok, amikor egyes ruszki szerverekről FTP-zek,
    és néha elvesznek a csomagok, megszakad a kapcsolat.
    Ez 100% hogy félreroutolás miatt történik, és hurok alakul ki.
    A TTL elfogy(64-ről indul, hop-onként csökken), és 0-nál eldobja a csomagot!

Sajna lehetetlen felderíteni, mert egy eldobott csomagot, főleg az útvonalát
    nem lehet rekonstruálni, mert legközelebb tuti hogy másmerre megy a csomag, és általában célba is ér.

Engem inkább az idegesít, hogyha nem jön pozitív nyugta, akkor miért nem küldi
    el a rendszer újra a csomagot?
    Bár szerintem ha túlterhelt a rendszer, akkor nem szórakozik csomag-újraküldéssel, van elég baja azon kívül is...

Na, EZ A FEKETE LYUK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • atlagember
    A hülye is tudja, hogy az IP protokoll nem a biztonságos átvitelre lett tervezve. Pont ezért olyan amilyen. Minden csomag tartalmaz egy számot, ami ha jól emlékszem 15-ről indul, és minden routolódásnál egyel csökken. Ha nulla lesz, a csomag eldobásra kerül. Pont ezzel szűrik ki a körberutolódásból adódó adatgerjesztést. Szóval nem fekete lyukakról van szó, hanem csupán szarul beálltott roterekről, de ez így jobban hangzik, és a láma felhasználóknak cikként lehet eladni.
  • BCS pixel
    ennél hülyébb elnevezést nehéz lett volna kitalálni a technikai hibákra
  • Narxis
    Remélem sikerül nekik, támogatom!
  • assdf
    ja és a csomag meg ugy szokott eltünni hogy szépen nő a ttl-je aztán egyszercsak elhajitja egy switch és bye bye.
    Persze nevezhetjük fekete lyuknak is ha meg sikerül az adatátvitel akkor féreglyuknak csak hát...
  • turul16
    LOL

Egy ujabb netcraft, mesevel.
  • Chocho
    Tipikus amerikaiak... Túlmisztifikálnak valamit, ami köztudott. Kíváncsi vagyok, az internetes szupernóvákkal mikor állnak elő...
  • pex
    Amiatt is lehet, hogy az audio- es videostreamek routolasa az tcp/ip szerint elonyt elvez a tobbi csomag routolasanal. Van egy kisebb youtube hype es maris nem erkezik meg az email. Nyilvan beall az egyensuly valamikor, mert csokken a hype terjedesi intenzitasa, ha akadozik az email :D
    Nyilvan osszetett a dolog, de en nem lennek annyira optimista, hogy olyan egyszerunek tartsam a fekete lyuk problemat mint ok.
  • EroSennin
    Miert van az hogy egy sg cikk a kommentek nelkul kb. semmit nem er? Az egyes hozzaszoloknal se szokott meglenni a helyes valasz/informacio, de legalabb a par hozzaerto kialakulo vitaja folyaman osszeallhat a kep, foleg ha belinkelnek tobbfele eredeti cikket amikben megvan a tenyleges info :)
  • Magnificat
    félrerootolás miatt is lehet nem? mondjuk véletlenül csinálnak egy hurkot valahol
  • arrakistor
    az igazi fekete lyuk abban az igen-igen ritka esetben képződhet, amikor a hibás fájl és a hibás CRC végösszeg egyeznek, tehát a hibás fájlról a hibásan átküldött CRC végösszeg azt állítja, hogy márpedig az a file hibátlan. ha neadjisten az ilyen file pont egy fontos vezérlőfile, amely a hálózati kommunikációban vesz részt, akkor bizony nemcsak hogy fekete lyuk, de kemény bug is keletkezhet a hálózati kommunikációban, mondjuk azonnal megszakad a kapcsolat, vagy cifrább dolog. erre az esély igen csekély és mint mondottam csak nagyforgalmú szerverközpontok vannak kitéve ilyen bithibáknak.
  • arrakistor
    a gyakorlatban én sokéves tapasztalattal és több vezetéknélküli proxy-szerveren keresztül átjátszva az adatot sem tapasztaltam még SOHA egyetlen bithibát sem. az ilyen hibákat kizárólag napi több száz gigabyte-ot forgalmazó hatalmas szerverközpontok kaphatják be, bár ők sem túl sűrűn.
  • arrakistor
    "A Hubble a világ 40 országában működő összesen 100 számítógépből áll, amelyek 15 percenként ellenőrzik az internet forgalmát."

hmm.. a teljes internetet ellenőrzik?

valójában semmi extrára nem kell gondolni, amit ezek az okostojások itt fekete lyuknak hívnak az egy sima kettős bit kiesés egy packeten belül, amelyet sem az ethernet frame paritás-bitje nem tud már helyreállítani, sem pedig az applikációs frame hibajavító algoritmusa. Egyetlen bit hibáját még azonnal ki tudja szűrni a tcp/ip protokoll beépített CRC hibajavító motorja, a paritás-bit. Kettős hiba esetén viszont vagy rosszul érkezik meg az adat, vagy -ha applikáció szinten is volt hibaellenőrzés akkor- újraküldi az egész fájlt.

Előfordulhat hogy kettős bit hiba van egy fájlon belül de nem egy packeten belül, ezt a tcp/ip CRC paritás bitje simán kiszűri packetenként. Vagy fordítva kettős bit hiba egy packeten belül, akkor a kérdéses packetet küldi csak újra , azaz a file egy részét.. ha sok hiba felhalmozódik akkor is a végén az applikáció frame (mondjuk egy letöltéskezelő manager pl: download accelerator) ellenőrzi a file végösszegét (TTH, MD5 stb..) és ha nem stimmel újra letölti.

Fizikálisan ez úgy néz ki hogy egy adott hálózat túlterhelt, és/vagy a két végpont (esetleg egy vagy több közvetítőállomás) vezeték-nélkül csatlakozik.. bár minden protokoll -így a vezeték-néküli hálozati protokoll is- tartalmaz hibaszűrést, két darab kettős hiba esetén előfordulhat hogy az ideiglenes végösszegellenőrző bitek stimmelnek, így az adott packet hibásan de megérkezik, erre van a végén ott az applikáció szintű hibaellenőrzés is, ami a komplett file végösszegét ellenőrzi (vagy nem)
  • Emmegki
    "Digitális fekete lyukak után kutatnak"

Valahogy a címből gondoltam, hogy amerikai kutatókról van szó.