MTI

Az internet szorongatja a többi médiát

Drámaian csökkennek az amerikai újságok példányszámai, és rengeteg nézőjüket vesztették el népszerű amerikai hírtelevíziók, mert a "klasszikus" médiának komoly versenytársa támadt a blogokban, az internetes csevegőfórumokon és a világhálón kialakult más műfajokban.

A korszakos médiaváltás első áldozata a minőségi újságírás lehet - állapította meg a washingtoni Pew Kutatóközpont legutóbbi éves jelentése, amely az amerikai média helyzetéről készült. E jelentés szerint a médiacsinálók gyakran reagálnak az internetes műfajok kihívására tudatosan agresszív és elfogult hangnem alkalmazásával, ettől remélve nézőik, hallgatóik megtartását, illetve azok számának növekedését.

A jobboldali konzervatív Fox News például már évek óta előszeretettel él ezzel a módszerrel. A Murdoch-tulajdonban lévő tv-adónál Bill O'Reilly - gyakran szélsőségesen fogalmazó sztárműsorvezető - nyakló nélkül szidalmazza a liberálisokat, a baloldaliakat és a háborúellenes csoportokat, olykor színpadiasan feltéve a kérdést nézőinek, hallgatóinak, hogy szerintük "Jézus kit választana" (mármint a konzervatív, jobboldali, illetve a liberális és baloldali politikai erők közül). A Fox News vetélytársai is egyre agresszívabbá válnak időközben. Lou Dobbs CNN-műsorvezető például vehemensen hadakozik a képernyőn az állítólag túl enyhe bevándorlási törvények ellen, s az MSNBC műsorvezetői sem rejtik véka alá politikai nézeteiket.

A tömegtájékoztató eszközök igyekeznek leegyszerűsített, végletesen lerövidített tudósításokkal egyszerű magyarázatokat adni a polgároknak, és azt az illúziót kelteni bennük, hogy - ha őket nézik, hallgatják vagy olvassák - képesek könnyen eligazodni információkkal túlzsúfolt, zavarba ejtő világunkban. Kételyek hangoztatása vagy bármiféle bizonytalanság jelzése nem kívánatos, a megfellebbezhetetlen szentenciáké az elsőbbség. A tv-állomások - tudatos marketingstratégia jegyében - "sztárokká", jól eladható "márkás árucikké" építik fel műsorvezetőiket, mert ettől is előnyöket remélnek a nézőkért folytatott versengésben. Ezzel összefüggésben egyre hangsúlyosabb tényezővé válik a képernyőre kerülés feltételei között az előnyös külső, háttérbe szorítva más, hagyományosabb újságírói erényeket.

Szinte minden tömegtájékoztató eszköz minimálisra zsugorítja szerkesztőségeit, hogy csökkentse a költségeit. Ez persze óhatatlanul kedvezőtlenül hat az újságírói tevékenység minőségére: kevesebb lehetőség marad az utánjárásra, az adatok, információk ellenőrzésére és a szerkesztőségi munka minőségi irányítására. A munka így pontatlanabb, mint korábban, ám az üzleti sikernek a jelek szerint egyáltalán nem árt ez a körülmény. Része van a pontatlanabb munkavégzésben a felgyorsult idő szorításának is. Az újságírók rendszerint párhuzamosan dolgoznak lapjuk, rádiójuk, televíziójuk stb. hagyományos kiadásainak, műsorainak, illetve e tömegtájékoztató eszközök internetes portáljainak is. Az utóbbiak olyan fokú frissességet, egyidejűséget követelnek meg, amely megnehezíti, sőt sokszor kizárja a tudósításban közölt információk megbízható ellenőrzését.

Jó néhány amerikai újság úgy próbálja biztosítani fennmaradását, hogy szinte kizárólag helyi érdekű híreket, tudósításokat, elemzéseket, kommentárokat közöl, leszűkítve olvasóinak látókörét - mondta Tom Rosenstiel, a Pew Kutatóközpont Project for Excellence in Journalism elnevezésű intézetének igazgatója az amerikai médiáról készült jelentés közzétételekor. Hozzátette: az amerikai médiatudósítások általában is egyre kevesebb témára szorítkoznak. A nem helyi hírek több mint egynegyedét az iraki háború és az amerikai elnökválasztási kampány témája foglalja le jelenleg. Viszonylag sokat foglalkoznak az amerikai tömegtájékoztató eszközök Iránnal és Pakisztánnal is, ám a világ többi részének tudósításaik alig hat százalékát szentelik csupán.

Egyre nagyobb számban vonnak be az amerikai média működésébe blogírókat és más nem hivatásos újságírókat. Ennek kedvező hatásaként átláthatóbbá vált a közélet, és tovább demokratizálódtak a médiában zajló politikai viták. Hátrányos következmény viszont, hogy ezáltal is megbízhatatlanabbá vált a tömegtájékoztató eszközökben közölt információ, vészes sebességgel terjednek a híresztelések. Az alkalmilag bevont, nem hivatásos szereplők megjelenése a médiában lehetőséget nyújt tisztességtelen szándékú embereknek arra, hogy rágalomhadjáratokat folytassanak mások ellen. "Az új technológiákkal nem jár együtt automatikusan a nagyobb demokrácia" - kommentálta ezt a jelenséget nemrégiben a The Baltimore Sun című lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #29
    Ertelek en, nem te vagy az egyetlen aki megprobalja arra a szintre leegyszerusiteni a problemat hogy "ami nekik ott a sivatagban rossz, az nekunk jo".
    Pontosan erre volt az a reakciom hogy az ilyen iranyu igyekezeteknek nem az lesz az eredmenye amit gondolunk, hanem pont az ellenkezoje.
  • arrakistor #28
    elég rosszul áll a szénájuk, a vizük is fogytán ott a sivatagba, fejlevagdosós és iráni urántermelő arabokkal és önfelrobbantós oszamákkal vannak körülvéve a szélrózsa minden irányából .. 50 ország 250 milió arabjával, máshol se rajonganak értük a nagyvilágban . valamit nagyon rosszul csinálhatnak, hogy 100 éve még pontosan kétszer ennyien voltak, és ha az állítólagos 6ezer éves történelmük során is csak 6 milliót sikerült összehozni, akkor eléggé le vannak maradva, mert az araboknak pl. csak 800 éves a történelmük ők mégis 250 millióan vannak ott a sivatagban... dehát senki sem lehet tökéletes, főleg nem úgy hogy úgy próbálják palástólni a kis műszerüket, hogy már egészen kiskorukban is levágnak belőle... valószínűleg a látens homoszexualitásuk is ebből ered és talán szoros összefüggés van az SZDSZ melegfelvonulása és e között.
  • remark #27
    En nagy eselyt latok arra hogy az ilyen igyekezeteknek pontosan az ellenkezoje fog megvalosulni...
  • remark #26
    A privilegiumokrol eredetileg igy irtam:
    "Ugyhogy szerintem a kozosseg csak akkor nem veheti fel a versenyt a profikkal ha a kozosseg valamilyen uton-modon mestersegesen ki van zarva a versenybol.
    En inkabb azt szeretnem megtudni hogy az ujsagirok privilegiumai miert nem jarnak meg az egyszeru embereknek?"

    Tehat a mikor azt targyaljuk hogy a mezei maganszemelyek felvehetik-e a versenyt a profikkal, akkor szerintem fontos keres az, hogy jelenleg az igazolvannyal rendelkezok tobb informaciohoz jutnak mint az igazolvannyal nem rendelkezok. (Tudtommal, de javits ki ha nem igy lenne.)
    En ezekre a privilegiumokra gondoltam, amik az informacioszerzeshez es igy a versenykepes cikk, film stb. elkeszitesehez kozvetlenul kapcsolodnak. A tobbi privilegium nem igazan fontos szerintem. Legalabbis a temank szempontjabol.
  • arrakistor #25
    valóban nem így lehet eredményt elérni, az eredményt azok tudják felmutatni akik 70 évvel korrában a kollégáink voltak és olyan szorgosan tették a dolgukat, hogy még ma is megáll az ütő az ilyen nagyorrú ge*ikben, már a puszta hallatán is annak, hogy most is ugyanez készül.
  • CitizenX #24
    Nekem is van igazolványom, mégsem érzem az általa biztosított kedvezményeket-jogokat valamiféle privilégiumnak. A kedvezmények - pl. olcsóbb net, olcsóbb kaja éttermekben, olcsóbb benzin (ez engem nem érint, lévén nincs kocsim)- valamilyen szinten lehet tényleg kicsit irrítálóbbak lehetnek az irígyebbek számára, de hidd el, azért olyan marha sokat nem spórol rajta az egyszeri médiamunkás. De azért jól jön - aláírom.

    A jogok pedig végül is a munkánkat teszik könnyebbé. Könnyebb hozzáférés adatokhoz, helyszínekhez, bizonyos fokú védettség, ilyesmik.

    A többi felvetéseddel kapcsolatban egy húron pendülünk, meg kell tanulni értékelni az értéket, és a helyén kezelni a szemetet.
  • remark #23
    Ujsagiroi privilegium: Ujsagiroi igazolvannyal olyan helyekre is elmehetsz es olyan dolgokat is megtehetsz amit egy hetkoznapi ember nem tehet meg.

    A beepitett jogdijjal az a baj mint minden beepitett dologgal, igy pl. az adoval. Beszedik a fejesek, aztan hogy ki es mennyit lat belole, abba semmi beleszolasod nincs.
    Te talan ugy latod hogy ez igy jol van, mert ahogy fogalmazol, "hirtelen minden igyenenes lenne". Csakhogy mi lenne az ami ingyenes lenne? Ki kapna anyagi tamogatast a kulonfele cikkek, filmek stb. elkeszitesehez es ki nem? Megvalosulhatna-e az, hogy az altalad befizetett penzt "bizonyos" allaspontot kepviselo korok kapnak meg, sot, a penzbol meg arra is jutna, hogy az ezt az allaspontot nem osztok eletet megnehezitsek... Szerintem siman.
    En jobb megoldasnak latom azt, ha felno vegre a civilizacionk, es a megtanuljuk ertekelni az ertekeset (az ertekes cikkeket irokat, az ertekes filmeket keszitoket) es megtanulunk magun is erteket teremteni. Minden mas, ertektelen dolog, pedig mehet a sullyesztobe ugyis.
    Tudom hogy nehezen megvalosithat utopisztikus tervnek tunik ez, de szerintem ez az egyetlen jol mukodo mod. Vannak olyan apro lepesek, amiket megtehetunk, amit barmelyikonk mar megtehet most is, amik ennek a ma utopisztikusnak tuno allapotnak az eleresehez vezet.
    Itt is errol irok.
  • remark #22
    Ismerem jol azt az allaspontot amit te kepviselsz. Sok ilyen embert ismerek szemelyesen is aki veled megegyezo modon latja a dolgokat.
    En nem. Ennyi.

    Az egesz "vitaval" amit itt kezdtem annak kifejezese volt a celom, hogy szerintem IGY nem fogunk eredmenyt elerni.
  • arrakistor #21
    nézd nagyon is jól tudjuk, hogy kiknek a kezében van a "többi média"
    nagyon is konkrét a bajuk, nyavajájuk ezért is csináltak belőle cikket,
    és nagyos is konkértan nagyon nagy az orruk,
    és nagyon is konkért személyek és csoport .
    (és nem csoportOK, ne tereljünk)
  • remark #20
    Tudom hogy az kepezte az alapjat, es ertettem hogy mire akartal kilyukadni. Pont ezert irtam amit irtam.
    Mivel aki erti amit irsz, az igyis-ugyis tudja hogy kikrol irsz, igy ott azert felesleges leirni, aki meg nem erti, azt csak felrevezeti az ha leirod hogy kikrol irsz. Ez a tapasztalatom. Az erdemi vitat szinte mindig felreviszi az, ha bizonyos csoportokra altalanositva ramutatunk.
    De ez csak szimplan az en velemenyem, en ilyen vagyok, en ezert elvi alapon is kihagyom a konkret mutogatast mert az csak az õ malmukra hajtja a vizet.

    De nem csak ezert hagyom ki. En azt is vallom, hogy a problemanak nem egy konkret genetikai tulajdonsaggal rendelkezokhoz van koze, hanem az annal altalanosabb. En ketfele megkozelitest tartok celravezetonek: 1) ha altalanossagban beszelunk a problemarol, akkor az alany is legyen altalanos, en pl. gyakran hivatkozok az "elit"-re 2) konkret peldahoz pedig konkret alanyt dukal, de a "nagyorruak" az nem konkret alany, mert nem hiszem hogy a "nagyorruak" barmit is kozosen csinalnanak, sem azt nem gondolom hogy ha valamit egy reszuk neki is all csialni, akkor azt meg tudnak csinalni a "nem-nagyorruak" bevonasa nelkul.
    Pl. ha a konkret pelda az, hogy az adossagallomany no vilagszerte, akkor szerintem nem azt kellene leirni hogy ez a "nagyorruak" muve, hanem pl. azt, hogy ez a penz es bankrendszer egyenes kovetkezmenye. Mindezt szerintem azert kell igy, mert igy vissza lehet kerdenzni, hogy igen? a penzrendszer miatt van? miert? Es ezt meg lehet magyarazni, mert ez konkret es mindenki altal erzekelheto, felfoghato valos dolog, nem is tul bonyolult. De ha egy csoportra mutatsz ra amely tagjai vagy benne vannak ebben vagy nincsenek benne ebben, akkor az ervelesbol retesteszta lesz, es a vita csak huzodik, de igazabol kikezdhetetlen erveket nem fogsz tudni felhozni. Es az ilyen beszelgetesek altalaban pocskondiazassa fajulnak, az eredeti, sulyos, valos, mindenkit erinto problemarol pedig elteroldik a figyelem. Es ez kinek jo? Hat pont a problema okozoinak...

    De megintcsak ez az en teljesen egyeni megkozelitesem, nem azert irtam le hogy te is igy csinald, sot, meg arra is kivancsi lennek hogy te mit gondolsz errol amit irtam. En szeretem a kritikat. ;-) Abbol lehet tanulni.