remark#20
Tudom hogy az kepezte az alapjat, es ertettem hogy mire akartal kilyukadni. Pont ezert irtam amit irtam.
Mivel aki erti amit irsz, az igyis-ugyis tudja hogy kikrol irsz, igy ott azert felesleges leirni, aki meg nem erti, azt csak felrevezeti az ha leirod hogy kikrol irsz. Ez a tapasztalatom. Az erdemi vitat szinte mindig felreviszi az, ha bizonyos csoportokra altalanositva ramutatunk.
De ez csak szimplan az en velemenyem, en ilyen vagyok, en ezert elvi alapon is kihagyom a konkret mutogatast mert az csak az õ malmukra hajtja a vizet.
De nem csak ezert hagyom ki. En azt is vallom, hogy a problemanak nem egy konkret genetikai tulajdonsaggal rendelkezokhoz van koze, hanem az annal altalanosabb. En ketfele megkozelitest tartok celravezetonek: 1) ha altalanossagban beszelunk a problemarol, akkor az alany is legyen altalanos, en pl. gyakran hivatkozok az "elit"-re 2) konkret peldahoz pedig konkret alanyt dukal, de a "nagyorruak" az nem konkret alany, mert nem hiszem hogy a "nagyorruak" barmit is kozosen csinalnanak, sem azt nem gondolom hogy ha valamit egy reszuk neki is all csialni, akkor azt meg tudnak csinalni a "nem-nagyorruak" bevonasa nelkul.
Pl. ha a konkret pelda az, hogy az adossagallomany no vilagszerte, akkor szerintem nem azt kellene leirni hogy ez a "nagyorruak" muve, hanem pl. azt, hogy ez a penz es bankrendszer egyenes kovetkezmenye. Mindezt szerintem azert kell igy, mert igy vissza lehet kerdenzni, hogy igen? a penzrendszer miatt van? miert? Es ezt meg lehet magyarazni, mert ez konkret es mindenki altal erzekelheto, felfoghato valos dolog, nem is tul bonyolult. De ha egy csoportra mutatsz ra amely tagjai vagy benne vannak ebben vagy nincsenek benne ebben, akkor az ervelesbol retesteszta lesz, es a vita csak huzodik, de igazabol kikezdhetetlen erveket nem fogsz tudni felhozni. Es az ilyen beszelgetesek altalaban pocskondiazassa fajulnak, az eredeti, sulyos, valos, mindenkit erinto problemarol pedig elteroldik a figyelem. Es ez kinek jo? Hat pont a problema okozoinak...
De megintcsak ez az en teljesen egyeni megkozelitesem, nem azert irtam le hogy te is igy csinald, sot, meg arra is kivancsi lennek hogy te mit gondolsz errol amit irtam. En szeretem a kritikat. ;-) Abbol lehet tanulni.