Gyurkity Péter

Oroszország: az internet garantálja a média függetlenségét

Az orosz elnöki poszt legesélyesebb várományosa szerint nincs veszélyben a véleménynyilvánítás és a média függetlensége, mivel a világhálón mindenki szabadon terjesztheti nézeteit és formálhatja a közvéleményt.

Dimitrij Medvegyev, a Putyin által kijelölt utód - és ezzel az elnöki posztért folytatott verseny esélyese - érdekes beszédben említette meg a világhálóhoz fűződő viszonyát és az internet általános értelemben vett jelentőségét a hírközlésben. A Krasznojarszk városában elmondott beszédben kitért a médiát érintő kérdésekre és kritikákra, kiemelve, hogy az internet mindenki számára nyitott és bármikor elérhető, így felesleges szigorú állami irányításról beszélni.

Medvegyev elárulta, hogy minden munkanap elején és végén felmerészkedik a világhálóra, hogy tájékozódjon a friss hírekről és egyéb érdekességekről. Ez véleménye szerint garantálja a média és a hírközlés, ezzel együtt pedig a véleménynyilvánítás szabadságát, hiszen az online hírforrásokat bárki elérheti, aki nem elégedett a hagyományos információforrások teljesítményével, netán állásfoglalásával. "Olvashatunk híreket a központi, országos, vagy akár a helyi érdekeltségű oldalakon, sőt az ellenzék által működtetett portálokon is" - emelte ki a leendő elnök, aki az előzetes felmérések szerint a legnagyobb eséllyel indul a március 2-án esedékes elnökválasztáson.

Hozzátette, hogy folyamatosan jelennek meg olyan vélemények, írások, amelyekben igen kritikus hangvételt ütnek meg a hatóságokkal szemben. Ez szerinte már önmagában bizonyítja, hogy a tömegtájékoztatás függetlenségét nem fenyegeti nagy veszély. Igaz, azt elfelejtette megemlíteni, hogy a televízió és a nagyobb napilapok már szigorú központi irányítás alatt folytatják munkájukat, az ellenzék lehetőségei pedig ezen a téren meglehetősen korlátozottak, hiszen az összefonódások révén a kormány befolyása jóval nagyobb, mint azt az első alapos körültekintés után gondolnánk.

Hiába azonban az internet és az általa kínált szabadság, az országban az elmúlt években több furcsa haláleset, illetve gyilkosság történt, amelyek elsősorban a kormánnyal szemben kritikusok sorait ritkították - nagy kérdés, hogyan alakulnak majd az orosz viszonyok ezen a téren az elkövetkező időszakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #6
    Ezzdejó, alig két héttel az cenzúra bevezetésének kihirdetése után :). (Blog és hír-figyelés egyébként, Kína durvább, ott ők is kommentelnek.)
  • BlackRose #5
    Köszönöm... igazad van, majd máskor jobban odafigyelek. :)
  • sonicXX #4
    "általában a médiák"

    médiákok? médiáokek? médiákokekúk? Sokkalsokkaltöbbes-számban ragozzunkek?
  • arrakistor #3
    a lyúzerek túlnyomó többsége (ha úgy tetszik 90%-a) -szerencsére- _máshova_ látogat, mert ha mindenki ugyanoda látogatna, akkor a világ legerősebb szerver(terme) is belegebedne "szegény" . a világháló lassan elnyereheti a globális WOM , azaz a Write Only Memory nevet, mert a sok blogozót, fórumozót csak az érdekli igazán, amit ő maga irt. (legalábbis ha magamból indulok ki )
  • BlackRose #2
    Elnézem az amcsi TV hálózatokat mennyire függetlenek pl. az elnökválasztásal kapcsolatban de a gazdasági hírek is szégyen... hehe Milosevics 100% ellenőrzött TV-je messze nem volt képes annyira pofátlan lenni. Na most ha egy USA-ban ahol általában a médiák régebben tényleg viszonylag föggetlenek voltak ennyire leépült a dolog, akkor el tudom képzelni egy Oroszországban ahol elméletileg sem tudták-tudják mi a független média milyen a helyzet. Az Internet sem független, persze megtalálható rajta független szöveg is, de a userek 90% ezekre az oldalakra még csak tévedésből sem látogat el, tehát az egész dolog már magában egy nagy megtévesztés.
  • Randal #1
    Jóbarátunk Oroszország. Mindig is a népért voltak...
    Hiába, örülök, hogy nem ott élek.