Gyurkity Péter

Nemzeti érzelmektől fűtött a nyílt forráskód

A Red Hat vezére szerint a nyílt forráskódú fejlesztéseknek igencsak jót tesz az Egyesült Államokkal szemben érzett utálat, illetve gyűlölet. Mások a jelenséget inkább a nemzeti büszkeséggel magyarázzák.

Jim Whitehurst, a Linux disztribúciójáról ismert cég elnök-vezérigazgatója a héten megrendezett Open Source Business Conference (OSBC) alatt beszélt a nyílt forráskód politikai és társadalmi vonatkozásairól. Véleménye szerint a platform erősödésében nagy szerepet játszik az Egyesült Államok irányában megmutatkozó ellenérzések sokasága, ami arra ösztönzi a helyi fejlesztőket, hogy legalább olyan hatékony megoldásokkal álljanak elő, mint a nagy amerikai cégek.



Whitehurst szerint a motiváció fő vonala, hogy sokan szeretnék elkerülni a hatalmas jogdíjak, a szellemi tulajdon adójának megfizetését, éppen ezért inkább saját fejlesztésbe fognak. Ezzel kapcsolatban a vezető elmondta, hogy a Red Hat saját stratégiája a disztribúció megbízhatóságát hivatott kiemelni, mivel a fizetős terméktámogatás a vállalati felhasználók számára biztosabb hátteret jelent. Ők nyugodtan alhatnak, abban a tudatban, hogy nem fog egycsapásra eltűnni az általuk használt platform.

Mark Taylor, a brit Open Source Consortium elnöke eltérő módon gondolkodik a kérdésről és másban látja az erősödés kulcsát. Szerinte a negatív érzelmek helyett inkább a nemzeti büszkeség, vagyis igencsak pozitív töltetű indíttatás a fő felelős, a motivációban ez játssza a legnagyobb szerepet. Megjegyezte, hogy a Linux is az európai régióból ered, és a nyílt modell lehetővé tette a helyi megoldások felemelkedését. Példaként említhető Oroszország és Kína is, amelyek szintén a nyílt megoldások irányában mozdultak el, megkerülve a hatalmas jogdíjakkal járó amerikai modellt.

A motiváción persze sokat lehet még vitatkozni, ám az kétségtelen, hogy a nyílt forráskód, mint felfogás és platform, az elmúlt években folyamatosan terjeszkedett - a békés együttélés működni látszik, bár a másik oldal nyilván nem nézi majd tétlenül a térvesztést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #7
    Biztonsági versenyen bizonyított az Ubuntu
    Idén is megrendezték CanSecWest biztonsági konferencián a "PWN to OWN" vetélkedőt. Ez egy háromnapos verseny, amelynek során az indulóknak egy Ubuntu 7.10, Mac OS X 10.5.2 és Microsoft Windows Vista SP1 operációs rendszert futtató laptopot kellett feltörniük, értékes díjakért. Az első napon csak távolról indíthattak támadást a laptop-ok ellen. Ha bármelyik versenyzőnek sikerül behatolnia valamelyik rendszerbe és elolvasnia az ott elhelyezett szöveges fájlt, megnyeri a laptop-ot és a 20 ezer dollárt. A második napon már a felhasználók közreműködését is igénybe lehet venni, azaz meg lehet kérni a gép előtt ülő felhasználót, hogy az látogasson meg egy speciálisan preparált weboldalt, vagy nyisson meg egy e-mail-t. A sikeres támadó ezen a napon 10 ezer dollárral lehet gazdagabb, és a sikeresen megtámadott gépet is hazaviheti. A harmadik napon már az operációs rendszerre telepíthető külső programban lévő biztonsági hibát is ki lehet használni.
    Az első napon mindhárom operációs rendszer jól tartotta magát, azonban a második nap reggelén 2 perc alatt sikerült feltörni a MacOS X-et futtató gépet, a harmadik napon pedig a Windows is elesett. Az Ubuntu sikeresen állta a három napon keresztül tartó támadásokat, és végül - szemben két konkurensével - senkinek sem sikerült feltörnie.
  • god25 #6
    link :D
  • turul16 #5
    Ügyvédek gyözték le az OS/2-t.
  • teddybear #4
    Egyáltalán nem. Miután a PC-s kezdetekben a DOS gyártási jogát intelligensen kiengedték a kezükből, többször is próbálkoztak visszatérni a küzdőtérre. Pl. a '90-es évek közepén az OS2 -es oprendszerrel, de elvéreztek a WIN95-ön.
  • sathinel #3
    Azért fura hogy a nagy kék (IBM) hogy melléállt az opensource-nek. És mivel az ő liszencei alapján készítenek szinte mindent, így megkapják a drivereket.

    IBM-opensource
  • Magnificat #2
    "Ők nyugodtan alhatnak, abban a tudatban, hogy nem fog egycsapásra eltűnni az általuk használt platform."

    Ez akkora baromság... Az Open Source dolgok egyik nagy előnye, hogy nem tűnik el a platform, mivel szabad-ergo bárki fejlesztheti, és mindig találni olyan programozót, akit fel lehet venni fejlesztésre. Platformeltűnésről jelen esetben szerintem maximum zárt programoknál beszélhetünk, hisz ha az aktuális fejlesztőcég nem fejleszti tovább a programot, akkor mivel senki más sem juthat hozzá a forráshoz, más sem fejlesztheti tovább...
  • Fugitive #1
    Hmmm. Vajon ki fog arra gondolni, hogy a kettő együt még jobb hajtóerő?
    S talán most is az ami motiválja a dolgok alakulását...