Berta Sándor

Tárgyakat emelhetnek fel a robotok

A Stanford Egyetem kutatói olyan szoftvert fejlesztettek ki, amelynek a segítségével a robotok képesek a tárgyakat megfelelő módon felemelni.

Az, hogy egy táskát a szíjánál vagy egy boros poharat a fülénél kell megfogni és felemelni, az embereknek teljesen természetes mozdulat. A robotok azonban erről eddig mit sem tudtak. "Mi mérnökök már régóta szerettük volna azt megvalósítani, amiről eddig a sci-fi rajongók csak álmodni mertek, vagyis, hogy a robotok a mindennapjaink részévé váljanak" - nyilatkozta Andrew Ng , a Stanford Egyetem informatikus professzora.

A tárgyak megfelelő módon való megfogásához és felemeléséhez szükséges hardverelemek már eddig is megvoltak, azonban a legalább ennyire fontos irányító programok mostanáig hiányoztak. Egy robot, amely megfelelően van programozva, így akár több feladatot is el tud majd végezni, például miután kitakarította a lakást, megeteti a háziállatokat és bepakolja a koszos tányérokat a mosogatógépbe, a vásárolt élelmiszereket pedig a hűtőszekrénybe. Az intelligens szoftver pedig segít neki abban, hogy a mirelit árukat a fagyasztóba tegye, tiszta edényeket ne rakjon a mosogatógépbe és a kutyáknak véletlenül se adjon macskatápot.

"Jelenleg a robotok már képesek konkrét tárgyak felemelésére, azonban, hogy ezt megtegyék, ahhoz előtte szükségük van az adott objektum 3D-s modelljére. Ez pedig azt jelenti, hogy a robot tudni fogja, hogy milyen tárggyal találkozik és azt is, hogy melyik eszközre hol bukkan majd. Ez működhet is egy öregek otthonában, ahol mindig minden szinte tervszerűen zajlik, de nem egy átlagos lakásban" - közölte Aaron Edsinger, a Meka Robotics alapítója. Ng és Edsinger a társaikkal ezért egy olyan szoftvert hoztak létre, amelynek a segítségével a robotok képesek különböző tárgyak, illetve azoknak a leginkább megfogható részei után kutatni.

A probléma megoldásához ötvözték a képfelismerési, a gépi tanulási és a beszédfelismerési technológiákat. Az elkészült prototípus neve Stanford Artificial Intelligence Robot (STAIR) lett. A STAIR-nek egy mobil karja van, amelyben elhelyeztek mikrofonokat, hangszórókat, szenzorokat és kamerákat. A tárgyak felismerésében egy különleges algoritmus segít. A tesztek során az érzékelőkkel összesen 2500 tárgy képét ismertették fel és a robotot így tanították meg arra, hogy például egy táskát ne az egyik sarkánál fogjon meg és emeljen fel.

A robotot azonban még meg kell tanítani arra, hogy automatikusan használjon különböző tárgyakat, például, ha a csészéből elfogyott a tea vagy a kávé, magától töltse újra tele. Ezenkívül a szoftver még nem képes különbséget tenni a kemény és a lágy felületű anyagok között, így a robot ugyanúgy emel fel egy tojást mint egy könyvet. Korábban az Intel munkatársai hoztak létre egy olyan robotkart és robotkezet, amelyek még érintés előtt képesek érzékelni a tárgyakat és meg tudják állapítani egy adott objektum méretét, formáját és nagyságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mister #4
    stair.. majdnem satir :D
  • Psichopat #3
    Szegénykém kicsit lassú, mire megcsinálja a kaját éhen halsz . A csávókám is az egyik videón kajálás előtt kérte a gyümölcslét vagy mi a szöszt, kajálás végére oda is ért vele .
  • Inquisitor #2
    Szerintem kimaradt ott egy fél mondat egy bögrével vagy ilyesmi. :)

    Ha ez az első ilyen működő dolog, akkor a TWendyOne miképpen képes különböző tárgyak használatára és embereknek segíteni a legkülönbözöbb módon?
  • Wharyoo #1
    "Az, hogy egy táskát a szíjánál vagy egy boros poharat a fülénél kell megfogni és felemelni, az embereknek teljesen természetes mozdulat."
    Boros pohárnak füle? Söröskorsónak esetleg :)