Gyurkity Péter

Kormányzati körökben hódít a nyílt forráskód

Amerikai kormányzati körökben a vártnál is gyorsabban terjed a nyílt forráskódú platform és a döntéshozók nagy többsége kedvező eredményeket, előrelépést vár a nyílt megoldásoktól.

A nyílt forráskódú szoftverek és egyéb megoldások terjedéséről a Federal Open Source Alliance készített felmérést, amelynek eredményei láttán örömmel számolhattak be a gyors terjedésről. A szövetség, amely többek között olyan nagy cégeket is soraiban tudhat mint az Intel, a Hewlett-Packard és a Red Hat, elégedetten állapíthatta meg, hogy kormányzati körökben is kedvezően nyilatkoznak az alternatív megoldásokról.

Az IT-döntéshozók 55 százaléka válaszolt pozitívan a kérdésekre, megerősítve, hogy ügynökségeik, szervezeteik legalább egy nyílt megoldást használnak a napi munka során. Az összesen 218 válaszadó további 29 százaléka jelezte, hogy a következő egy évben ők is kipróbálnak valamilyen alternatív szoftvert, vagyis az arány még ennél is sokkal jobb lesz. A titkosszolgálatok részéről nyilatkozó döntéshozók 88 százaléka véli úgy, hogy a nyílt projektek kedveznek az ügynökségeknek, ami nem véletlen, hiszen az NSA már 2001 óta támogatja Security Enhanced Linux projektet, amelynek elsődleges célja egy biztonságos platform létrehozása és működtetése.

A nyílt megoldásokat alkalmazók 90 százalékban hangoztatták azon véleményüket, miszerint ezen projektek kedvező hatást gyakorolnak az eredményességre. A fő előnyök között emelték ki a fokozott biztonság megteremtésének lehetőségét, a szoftverek egyénire szabását, valamint a hatékonyan működő adatközpontok létrehozását.

Érdekes módon a távolmaradók nagy része is főként a biztonságra hivatkozott, és ugyanilyen nagy hangsúlyt kapott az igényelt szabványok hiánya. A másik fő indíték a jelenlegi status quo-tól való elmozdulással kapcsolatos ellenérzés, vagyis sokan maradnának a már megszokott - kereskedelmi - megoldásoknál. Igaz, azok akik már legalább egyszer dolgoztak nyílt megoldásokkal, 97 százalékban sikeresnek, vagy legalább részben sikeresnek vélték a munkát, ami a szövetség szerint kiemelkedő arányt jelent az IT-ágazatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #23
    1etértünk.
    off
    Mondjuk, az bosszantott, hogy 32 bitest vettem, de később rájöttem, hogy jól van így, mert több 32 bites alkalmazás van, mint 64 bites.
    off
  • gkalcso #22
    A 30 ezer pénzből kb 7 ezer a tiszta nyereség, a többi marketing, irodahálózat és a fejlesztésre fordított összeg sajnos elenyésző.
  • Wittgen #21
    Aki nem tud egy wint feltelepí az tényleg láma, mert mit is kell csinálni?
    1. partícionálni (ha nincs)
    2. entert nyomogatni, max a serialt beírni

    minden autómatikus

    még a dos-os időkben is többet kellett foglalkozni a rendszertelepítéssel manuálisan (na jó, nem sokkal többet, meg azért xt-n is gyorsabban felment egy szűz os, mint mostanság egy xp v. vista)
  • sathinel #20
    ez sem rossz.
  • Epikurosz #19
    óM
  • Epikurosz #18
    csak a kétségek eloszlatása végett: a visztám legális 30 ezer pénzt adtam érte. óem.
  • Epikurosz #17
    Hűha!
    szorul a hurok az MS nyaka körül
  • sathinel #16
    http://stage6.divx.com/user/Elive/video/1413568/Elive-Gem-Luxury-Linux

    itt

    nem tom mi volt előbb
  • Epikurosz #15
    nincs ilyen lap! bszd
  • Epikurosz #14
    Én amúgy nem ellenzem a mikrofaszt, most is épp Vista alatt írom e sorokat, persze Firefoxban.

    Legyen több alternatív azoknak, akik FIZETNEK érte. akik meg ingyen, segélyekből, állami szubvenciókból, adóforintokból ténykednek, azoknál egyértelműen és határozottan és kötelezően ingyen szoftvert KELLJEN használni.
    Most, hogy az épp Linux-e vagy esetleg honi Magyarux, Magyarix, az mellékes.

    apropó, a fenti két márkanevet ezennel levédem.

    (c) epikurosz, 2007, Minden jog fenntartva, a szomszédosok is.
    :-)