Berta Sándor

85 éves a világ első chatprogramjának atyja

Joseph Weizenbaum egykor a számítástechnika és az informatika egyik úttörőjének számított, ma azonban inkább már szókimondó, provokatív stílusáról és kemény kritikáiról ismert. A szakember most 85 éves.

Weizenbaum 1923. január 8-án született Berlinben. A családjával együtt 1936-ban vándoroltak ki az Egyesült Államokba. A fiatalember a detroiti Wayne Egyetemen tanult és már a kezdetekben is a számítógépek építésével foglalkozott. 1950-ben részt vett az amerikai tengerészgyalogságnak szállított rakéta­rend­szerek tesztelésére használt számítógép, majd szintén az 1950-as években a General Electricnél a világ első számítógépes banki rendszerének megalkotásában.

Weizenbaum az 1966-ban vált világhírűvé, amikor megalkotta az első chatprogramot. Az Eliza nevű szoftver képes volt egy pszichiáter és a betege közötti beszélgetés modellezésére, és lehetővé tette, hogy bárki bekapcsolódhasson a dialógusba, egyszerű pár­be­szé­det kezde­mé­nyez­ve a géppel. A chatprogram rendkívül sikeres volt, sokan azt hitték, hogy egy valódi pszichiáterrel beszélgetnek és minden gondjukat megosztották a digitális lelki szakemberrel.

A szakember azonban idővel teljesen kiábrándult a számítástechnikából. Ennek oka az volt, hogy észrevette, az emberek egyre inkább függenek a technológiáktól és a gépektől. A fordulópontot 1972 jelentette, amikor a Die Zeit német lapban megjelent a Rémálom Computer című cikke, amelyben bírálta a társadalmat, hogy vakon megbízik a komputerekben. Néhány év múlva megjelentette legismertebb művét, "A számítógép hatalma és az értelem tehetetlensége" című könyvet.

"A haladás azt jelenti, hogy lépünk egyet előre, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez a lépés a helyes irányba visz bennünket. A technológiai fejlődést kritikusan kell szemlélni, nem csak az átlagembereknek, de maguknak a fejlesztőknek is. A kutatásokat mindig társadalmi összefüggéseikben kell nézni" - mondta Weizenbaum. Weizenbaum felszólította a tudósokat, hogy intenzíven foglalkozzanak azzal a kérdéssel, hogy az egyes projekteket mely területeken lehet alkalmazni és ha szükséges, morális vagy etikai okokból legyenek képesek egyes programokat abbahagyni.

A most 85 éves professzor 1995 óta ismét Berlinben él és nagyon aktív. Rendszeresen részt vesz különböző rendezvényeken és mindig igyekszik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne legyenek túl naívak a számítógépekkel kapcsolatban. Tavaly egy operatőrcsoport 14 héten át filmezte az életét, a felvételekből egy nyolcvan perces dokumentumfilm készült, Rebel at Work címmel.

A szakember a mai napig naprakész az informatika kérdéseiben. A véleményét eképpen összegezte: "Olyan mesterséges világot hoztunk létre, ahol már nincs valódi tapasztalat. A legfontosabb, hogy megtanuljunk felelősségteljesen bánni a technológiákkal. Jó példa erre, hogy sokan elfelejtik az internetet eredetileg katonai célokra fejlesztették ki. Ehhez képest ma a világhálón fellelhető információknak legfeljebb a tíz százaléka használható, a többi adat szemét. Tény, hogy vannak igazi gyöngyszemek is. Ma mindenki azt hiszi, elég a Google-t használni, pedig a legfontosabb, hogy először megtanuljunk helyes kérdéseket feltenni. A jó kérdések olyanok, mint egy tudományos kísérlet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rigidus #25
  > vajon az íj, a kőkés, a dárda, kerék, hajó, repülő szerkezet első megalkotója is kiábrándult volna a technológiai fejlődésből, ha látja mennyi gyilkosságot követnek el, birodalmakat igáznak el az emberiség során.

  Ezeket a cselekedeteket nem az ij, kokes, darda, kerek, hajo kovetik el onmaguktol, hanem az ezeket alkalmazo elborult elmek. Az ij, darda kerek, hajo nem gyart napi rendszeresseggel tomegmeretekben elborult elmeket, az Internet igen. Mar egeszen kicsi, fogekony gyermekkortol.
 • Wilddog #24
  Te is csak egy energiaforrás vagy a Mátrixban.
 • t0ma #23
  hat nemtom te hogyvagy vele, de akik ma dontesi pozicioban vannak, azok sem IQ huszarok az tuti.
  egy cegnel ugyis az lesz vezeto, aki profitot termel. ahol ez meg nem lenyeg (pl az orszag vezetese) ott ma is szintiszta idiota mindenki.
 • nyaSGem #22
  Igen kedves Kornan, de 20 évvel ezelőtt az öregasszony arra mondta, hogy "ezek a mai fiatalok", amikor meglátott pl. egy hosszú hajú fiút, vagy egy csókolózó szerelmes párt.
  Manapság az öregasszony már arra sem mondja hogy "ezek a mai fiatalok", ha a szeme előtt zajlik le egy gyilkosságba torkolló "happy slap". :DDD
  Szegény öregeknek kitolódott az ingerküszöbük. Nekünk már erre nem lesz időnk, mert nem fogjuk megélni az öreg kort. ;D
 • Kornan #21
  Nagyon tényleg nem,csak abból indulok ki ,amikor én voltam olyan idős,akkor is sok helyről hallani lehetett ilyeneket:bezzeg a mai fiatalok!(öregasszony hangon kell felolvasni) :D.
 • LizardX #20
  "Nem kell aggódni,a legtöbb ember megkomolyodik,mire öregebb lesz.Meg nem mindenki ilyen,csak arányaiban több hülye ember fér manapság a nethez. :D "

  Sajnos akkor nem nagyon találkozol 14-18 évesekkel. Teljesen egyet kell értenem nyaSGemmel (#16), ez a generáció hulladék, és ha most az, akkor nem lesz más felnőtt fejjel sem. Persze nem a gyerekek tehetnek róla, hanem a szülők+nagyszülők, de ez a lényegen nem sokat változtat.
 • Csi9aa #19
  Az összes szén-olaj-gáz elégetését ne féjl, nemsokára megvalósítjuk ;)
 • Kornan #18
  "Ami a társadalmunkra vár úgy 15-20 éven belül, az maga a pokol lesz. Ezek a fiatalok akkor döntési poziciókba fognak kerülni, sokuk vezető személy lesz"

  Nem kell aggódni,a legtöbb ember megkomolyodik,mire öregebb lesz.Meg nem mindenki ilyen,csak arányaiban több hülye ember fér manapság a nethez. :D
 • Kornan #17
  De talán pl ha nem lett volna atombomba,akkor talán a hidegháború valódi háború lett volna.Nem ilyen egyszerű megmondani,hogy az atombomba megalkotása káros volt az emberiségre nézve,mert lehet mégnagyobb árat fizettünk volna,egy harmadik világháború formájában,ha nem készül el.És atomenergia használata nélkül talán már elégettük volna az összes szenünket.Talán!
 • nyaSGem #16
  "vajon az íj, a kőkés, a dárda, kerék, hajó, repülő szerkezet első megalkotója is kiábrándult volna a technológiai fejlődésből"

  Igen, meglehet, hogy kiábránultak volna. De ez most nem lényeg, mert egyszerűen rossz a felsorolásod. Olyan dolgokat soroltál fel, amelyek csak arra alkalmasak, hogy a Te meglátásodat igazolják, de nem objektív megközelítés.

  "és felteszem a kérdést, ha valaki csak a maszturbáló kiscsajokat, a warezt, játékot, filmet, iwiw-et és társait látja az interneten"

  Nos pont itt jön be a felelősség kérdése. Tudod az interneten nem csak olyan marha okos, kőkemény egóval rendelkező, véleményében és sziklaszilárd erkölcsiségében megrendíthetetlen emberek szörfölnek mint Te, hanem fiatal emberek, még nem kiforrott személyiséggel, akik bizony az internet jelenlegi viszonyainak köszönhetően 3 klikk után nem a relativitás elméletet magyarázó oldalra fognak rátalálni, hanem jó esetben pl. egy állatpornós oldalra.

  A mai fiatalok erkölcsisége, szociális hozzáállása, szolidarítása, felelősségérzete hihetetlenül alacsony szinten van, sőt egyenlő a nullával.

  Én 15 évesen, attól is elborzadtam, ha apám elmesélte, hogy látott egy autóbalesetet. Nézd meg ma, a különböző videomegosztó oldalakon, a legmegrendítőbb halálos tragédiákat naturálisan bemutató videókon fiatal gyerekek nem hogy megrökönyödnek, hanem élvezettel idiótán poénkodnak róla.
  Ami a társadalmunkra vár úgy 15-20 éven belül, az maga a pokol lesz. Ezek a fiatalok akkor döntési poziciókba fognak kerülni, sokuk vezető személy lesz. El sem tudjuk képzelni, milyen elferdítő hatása van pl. az internetnek a felnövekvő ifjúságra, de hamarosan ezt saját börünkön fogjuk tapasztalni.
  Nem mennék most bele mélyebben. A véleményemet 35 éves programozóként osztom meg veletek, tehát biztosíthatlak benneteket, hogy nem egy 80 éves degenerálódó öregember filozófiáját osztom. :DD
  Ja és remélem, hogy tévedek, de tényleg...