Berta Sándor

Újabb jogi győzelmet ünnepelhetnek a fájlcserélők

A Flensburgi Tartományi Bíróság döntése értelmében a Logistep cég a jövőben nem követelheti az internetszolgáltatóktól a fájlcseréléssel vádolt felhasználók személyes adatainak kiadását. A polgárjogi szervezetek és a fájlcserélők jelentős győzelemként ünneplik az ítéletet.

Az ítélet indoklása szerint egyetlen internetszolgáltató sem tehető felelőssé, ha előfizetője a szerzői és egyéb jogi törvénybe ütköző cselekményt folytat, éppen ezért nem kötelezhető ezen személyek adatainak kiadására sem. Utóbbit semmilyen esetben sem követelheti az ISP-ktől a Logistep. A szolgáltatók, köztük a berlini Versatel cég és a fájlcserélők jogi képviseletét ellátó frankfurti Schalast & Partner Ügyvédi Iroda munkatársa, Ernst Georg Berger precedensértékűnek nevezte a bíróság döntését.

A Logistep eljárása a kezdetektől óriási felháborodást váltott ki. Idén nyártól ugyanis a cég bevetette a fájlcserélők elleni harcban saját fejlesztésű szoftverét, amely állítása szerint képes arra, hogy kiderítse: egy adott időpontban melyik szolgáltató melyik előfizetője milyen IP-címről milyen illegálisan másolt játékokat, filmeket, szoftvereket vagy zeneszámokat, illetve zenei albumokat töltött le. Ráadásul ezeket a találatokat a program elmenti, így a vállalat érvelése szerint bizonyítható, hogy ki, mikor, milyen szerzői jogi bűncselekményt követett el. A Logistep ezért követelte az internetszolgáltatóktól érintett előfizetőik személyes adatainak kiadását, amit azonban azok azonnal megtagadtak.

A módszer eredményességét jól példázza, hogy a Zuxxez Entertainment, az Earth 2160 című számítógépes játék kiadója, illegális másolatok miatt a Logistep segítségével csak idén júniusban és júliusban több mint 20 ezer feljelentést tett ismeretlen személyek ellen a karlsruhei ügyészségen. Ám ez még nem volt elég. A társaság automatikus e-mailek tömegével bombázta az érintett szolgáltatókat. A Logistepet e tevékenysége miatt egyesek már spamküldőként aposztrofálták. A berlini Versatel cég például két héten belül nem kevesebb mint 507 felszólító elektronikus levelet kapott a Logisteptől. Egyetlen nap alatt 167 e-mailt regisztráltak, ami jócskán lelassította a berlini ISP szerverét.

Magyarországon szerencsére még nem fajult idáig a fájlcserélők és az illegális másolók, illetve a szerzői jogvédő szervezetek közötti harc. Jelentős felháborodást kiváltó ügyekre azonban így is jócskán akadt példa: elég csak az ASVA Filmvadász-programjára vagy a nemrég a ProArt nevű szervezet által ősszel elindított Együtt a zenéért kezdeményezésre gondolni. Erre persze a fájlcserélők is válaszoltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slackface #9
    Nagy spammerek már látom.
    Válaszként valaki intézzen már nekik egy e-mail bombát lécike.
  • AgentKis #8
    Ja az télleg dúrva. Biztos volt olyan óra, hogy 20 is ment!
  • gakoska #7
    A Logistep nem sértette meg ezzel a programmal a felhasználók jogait? Mi az h tudják h mit töltök le, és mi közük van hozzá?
    Mert akkor egyértelmű, h nem csak azt nézi, hogy milyen illegális cuccot töltöttem, hanem azt is, hogy milyen legálisat, vagyis figyeli és loggolja az egész forgalmamat.

    Jah, kemény szerver lehet tényleg amit belassít 167 email, kiváncsi vok, h a freemail-en hány ezer email megy el naponta...
  • NEXUS6 #6
    A netezés az emberek fejében a tévézéssel, meg a rádiózással analóg.

    Valójában senki nem érti, hogy mit f.szoskodnak itt a kiadók, amikor a szolgáltatónak a díjat a netért vagy a tv-ért kifizette. A rádió meg ugye ingyér van.

    Ez az egész kb olyan, mintha a kiadók rávennék a rendörséget, hogy kutassák fel az összes embert, aki a helyi rádióadó által illegálisan leadott Lagzilajcsiösszest felvette, pláne a sógornak is átmásolta. A mélyentisztelt bíróság meg a lefülelt latrokat büntesse csak több évig tartó szabadságvesztéssel! A helyi rádió vezetőiről nem is beszélve.

    Röhej;)
  • pedro870 #5
    "Egyetlen nap alatt 167 e-mailt regisztráltak, ami jócskán lelassította a berlini ISP szerverét." Hát ez tényleg durva forgalom, bármilyen szervert megizzasztana :)
  • Mice #4
    nem m1?? lemerném fogadni, hogy 2-3 napon belül jön a következő hír, hogy megint gonoszak a filecserélők, vagy példát statuáltak xy emberkén. kezd kicsit unalmassá válni már...
  • echo #3
    egy szabadabb világ felé...
  • burninhell #2
    fájlcserélő powa

    amúgy honnan tudják, h pl 1 film v játék illegális kalózmásolat? ahhoz le kell tölteni nekik is és megnézni mit tartalmaz :D
    bűnöznek :)
    mert soxor van kamu fájl is megtévesztő néven sajnos...
  • grebber #1
    hehe