Berta Sándor

Fájlcserélés melletti kampány EU képviselőktől

Európai parlamenti politikusok, a Zöldek/az Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport új kampányt indított, amelynek célja a fájlcserélők bűnözőként való beállítása elleni harc.

Az akció mottója stílusosan "I wouldn't steal" vagyis "Nem lopok!" lett. A médiaipar eddig nem tudott az internetezők számára vonzó ajánlatokkal előállni, ehelyett a fájlcserélést lopásként tünteti fel, éppúgy, mint az autólopást vagy a zsebtolvajlást - olvasható a kampány weboldalán, utalva a "Downloading Pirated Films is Stealing" szlogen alatt megjelentetett korábbi filmre, amelyben a filmipar a szerzői jog által védett művek letöltésétől óvta az embereket. A fájlcserélő hálózatok nagy örömmel fogadták a kampányt, a The Pirate Bay a logóját is a szlogennel ékesítette.


A Zöldek videoklipje a "Share. It's fair" szlogennel zárul. Az európai parlamenti frakció ezzel a fájlcserélés kulturális értékeire próbálja meg felhívni a figyelmet és az alkotások megfelelő díjazása mellett száll síkra, ugyanakkor kikötik, hogy ez nem történhet a fogyasztói jogok korlátozásával. A frakció többek között javasolta a cégek számára kötelezően fizetendő reklámadó kivetését, hogy az ebből befolyó összegekből támogassák a kultúrát és a művészeket. A Zöldek szerint a hirdetések amúgyis kulturális környezetszennyezést jelentenek, hiszen elvonják a figyelmet és az időt a valódi problémákról. A képviselőcsoport emellett kifogásolja, hogy a médiaipar nem nézi jól szemmel a valóban magán célú másolatok készítését sem.

Az Európai Parlament a héten tárgyal a kulturális gazdaság támogatásáról szóló jelentésről, amelyben egyes EP-képviselők azt javasolták, hogy az internetszolgáltatókat kötelezzék tartalomszűrők használatára, valamint a szerzői jogi törvénysértéseknél a hozzáférések blokkolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #29
    "pl.: programozó vagy, irsz 1 tuti kis (akármilyen) programot,de nem kapsz érte pénzt,viszont boldog-boldogtalan használja....görbülne a szád?"
    Nem, mert 1) vagy freeware fejlesztő vagyok, 2) a progim annyira sz*r, hogy a kutyának sem kell eredetiben (a kis tizenéves pistikék nem érdekelnek, a felnőttek pedig becsületesebb gondolkodásúak), úgyhogy inkább szégyellném magam.
  • Csaba42 #28
    "szellemi termékeket nem lehet fizikai dolgokhoz hasonlítani"
    Ez nem kifogás! Ettől még nem lopás a torrent. Akkor lenne lopás, ha odamennék, és ellopnám az eredeti Windowsod. Ez akkor is csak másolás. Ha elmegyek a könyvtárba, és leírok egy könyvet 8amit később visszateszek), akkor szerinted az lopás? Nem. Milliószor leírták már, de akkor leírom még egyszer: aki leszedi a cuccot, és utána nem veszi meg, az semmivel sem károsított meg senkit, mert amúgy sem vette meg volna az adott cuccot. Érted már?
  • Ghoosty #27
    cateran:
    Erre azt tudom mondani, hogy nézd meg nyilt forráskódú szabadon tölthető programokat. Ezek általában felveszik a versenyt minőségben a drága copyrightos szoftverekkel, tehát valahol csak megéri "ingyen" is dolgozni. Egy jó pár vállalat irányítási rendszer is ingyenes, csak a supportot kell hozzá fizetni. Tehát a szoftverért menint nem fizetsz. Szóval gondold át ezt mégegyszer.
    Amúgy erre a kanadai mintára nekünk is megvan a sajátunk. Olyan formában, hogy az adathordozók után fizetsz jogdíjat, csak erről a kedves "jogvédők" megfeletkeznek.
  • riska1982 #26
    Ezt bírom, hogy lopásnak nevezik. A lopás szerintem az, hogy amit én elveszek az neki nem lesz.
  • sh4d0w808 #25
    Erre a gyökér megjegyzésre csak azt tudom mondani, hogy érdemes megnézni a Radiohead bevételét a legutóbbi albumukból; nagyon sokan fizettek érte és szép summát tett zsebre a társulat, csak a kiadó kimaradt a láncból, sír is miatta a szájuk.

    Tehát nem az alkotó/szerző érzi magát megkárosítva, hanem a kiadó; ők viszont nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a technikai fejlődés túllépett rajtuk, ezért ragaszkodnak a régi, de már nem működőképes üzleti modelljeikhez.
  • cateran #24
    1000 helyen milliószor leirták már, de sebaj leirom még 1x: szellemi termékeket nem lehet fizikai dolgokhoz hasonlítani(hiába lehet 3d-s megjelenése)
    pl.: programozó vagy, irsz 1 tuti kis (akármilyen) programot,de nem kapsz érte pénzt,viszont boldog-boldogtalan használja....görbülne a szád? Vagy kapsz érte fizut a fönöködtől, ám a cégnek nincs belőle bevétele (sem másból, hiszen az emberek "csak" másolják, ingyé)igy 1 idő után mehetsz utcát söpörni (nem tudnak miből fizetni (a 0 bevételből nehézkes))
    Igenis kell valamilyen kompenzáció a szellemi termékekért is (az más kérdés hogy jelen pillanatban "kissé" eltúlzott néha....)és nem csak torrentezni orrba-szájba.....
    A kanadai megoldás egyszerünek és elegánsnak tünik..mindeki jól jár vele (vagy majdnem mindenki...aki nem töltögetett le az cumizik,de szvsz 5 dollár kibírható összeg arrafelé)
  • pepe003 #23
    Ott a pont
  • Gerygrey #22
    Igazából nem a zenészek, hanem a kiadók féltik a kis vagyonkájukat. Nekik ugye a koncertezésből nincs bevételük, viszont semmi hasznosat nem csinálnak, úgyhogy miért is keresnének egy forintot is az iparág révén.

    Jó zenészt én még nem hallottam sírni, sőt. Pl a Tankcsapda frontembere nyíltan a warezolók pártján áll. Csak az ilyen csinált sztárocskák sírnak, akiknek jellenzően a torrenten is a letöltési listák alján kullog az egyszem lemezük, vagyis még ingyen se kell a kutyának se amit produkálnak, koncert meg ugye nem alternatíva, mert ahhoz "tudni" is kell valamit. Persze, a warezolókra könnyű fogni mindent. Ha én pék lennék, és nem vennék a kenyeremet mert szar és ahhoz képest drága, arról sem az otthoni kenyérsütőgép elterjedése tehet.
  • Csaba42 #21
    Azért ne általánosíts, nem minden milliomos küzd a warez ellen, inkább elsősorban a kiadók, jogvédők, és a pozíciójukat megerősíteni kívánó politikusok.

    Amúgy nem tudom, egyszer ki taálta ki, de az, ha letöltök egy szoftvert, az nem lopás. Lopás az, ha magát a dolgot tulajdonítom el, azaz (erőszakkal) elveszem a tulajdonosától. Ebben az esetben ilyenről szó sincs, ez max. csak másolás lehet.
  • Yoshimitsu #20
    "A frakció többek között javasolta a cégek számára kötelezően fizetendő reklámadó kivetését, hogy az ebből befolyó összegekből támogassák a kultúrát és a művészeket."

    A kedves művészek így is a világ legdrágább autóiban csücsülnek. A 1-6 millió dolláros házukban. Had ne sajnáljam már őket. Komolyan mostmár sírnom is kell a röhögéstől, hogy ez a világ a milliomos világsztárokat még sajnáltatják is. Miközben a forgatókönyv írok meg sztrájkolhatnak mert ők nincsenek megfizetve. És egyáltalán nem a kalózkodás miatt nincsenek kifizetve mielőtt valaki ilyen hülyeséget írna.

    Az egész így jó ahogy van. Nem tudják feldolgozni, hogy aki meg kalózba tölti le, az is megismeri az új színészeket, az új filmeket. Ennek kultúrális haszna van, mert ha tetszett neki a film, akkor lehet hogy megjegyzi a surmó színész nevét, és pikk-pakk feltűnik neki, hogy jé a gyökér ott van a plakáton, és már a multkori filmben is zseniális volt, lehet benéz a moziba. Másrészt a mai emberek egy része előbb letölti, megnézi és ha tetszett megveszi eredetiben. Én is csnáltam ilyet. Sőt még moziban is megnéztem. Na akkor nekik nem mindegy hogy közben egyszer le is töltöttem???

    Aki meg csak letölt és letölt, azt is a barátnője elcibálja moziba.
    Zenészek ugyan ez. Sír a szájuk, aztán mégis ott ugrálnak ezrek a színpad előtt amikor fellépnek. És a nézők 80%-ának másolva van meg. de ha nem másolhatnák akkor nem venné meg annyi ember és nem kennének annyian a koncerten.

    Baromira megvan a haszna ennek a világnak ami kialakult ezen a téren, csak a surmó pénzhajhászoknak nem tűnik fel.