Berta Sándor

Fájlcserélők adatait követelik a Telecom Italiától

Egy római polgárjogi bíróság döntésének értelmében az olasz távközlési konszernnek ki kell adnia azoknak a fájlcserélőknek a személyes adatait, akik szerzői jogsértéseket követtek el.

Az ügyben a felperes a Peppermint Jam Records kiadó volt, amely megbízta a svájci Logistep céget azzal, hogy derítse ki, kik töltötték le a fájlcserélő hálózatokból az általa szerződtetett előadók zenéit. A Logistep összesen 3636 IP-címet azonosított. A római bíróság ítéletének értelmében a Telecom Italiának 15 napon belül meg kell mondania, hogy kik vannak az egyes IP-címek mögött.

A fájlcserélők között vannak, akik csak letöltötték a szerzői jog által védett zeneszámokat és albumokat és vannak olyan személyek is, akik terjesztették azokat. Az érintett felhasználók arra számíthatnak, hogy heteken belül megkapják a kiadó, illetve a Logistep által küldött felszólításokat, amelyek pontosan tartalmazni fogják a kártérítés összegét.

"Csupán néhány száz eurós összegekről lesz szó. Ezenkívül a fájlcserélőknek kötelezniük kell magukat arra, hogy az adott műveket nem teszik mások számára elérhetővé és a jövőben nem foglalkoznak fájlcseréléssel" - jelentette ki Otto Mahlknecht, a perben a Peppermint jam Records érdekeit képviselő ügyvéd.

A hatályos olasz szerzői jogi törvény szerint tilos a szerzői jog által védett műveket vagy azok részeit letöltésre kínálni. Aki ezt mégis megteszi, az akár 2000 eurós pénzbüntetést is kaphat. Egy jogi passzus azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a fájlcserélők "kivásárolják" magukat a büntetés alól, amennyiben vállalják, hogy az okozott kár felét megtérítik. Ez azonban azt jelenti, hogy egy játék, film vagy zeneszám letöltése is 1000 euróba kerülhet egy vétkes felhasználónak. A jogszabály egyébként különösen a visszaesőkkel szemben szigorú.

Fiorello Cortiana zöldpárti szenátor beadványt nyújtott be a határozattal szemben és levelet írt az olasz adatvédelmi biztosnak. A politikus szerint a kiadó ügyvédjei és a Logistep arra hivatkozott, hogy az adatokat a 2004/48/CE európai uniós irányelv alapján magáncégek is megkaphatják. A szenátor azonban rámutatott, hogy sehol sem szerepel a konkrét kár összege és azt is meg kell vizsgálni, hogy az érintett fájlcserélőknek hozzá kell-e járulniuk az adataik kiadásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #29
    Ez egy jóideig szélmalomharc az internet ellen.
  • Carbine #28
    "Welcome to the REAL wolrd"
  • Grifidos #27
    Miféle warezt???
    Az nem torrent vót hanem szolgáltatást vett igénybe amit sms-el fizetett. :)
  • sathinel #26
    A Szolgáltatók is símán lelogolhatják amit netezel. Az hogy melyik adná ki annélkül hogy botrány lenne belőle, látszik a felhasználókhoz való hozzáálláson. Trécom szerintem elég grízes lehet. Eléggé érdekesen viszonyulnak azokhoz akik fizetnek nekik....
  • sathinel #25
    Lol Berlusconi ennyi barmot benyomott a politikába? Vagy megint csak a saját pénze után fut? Az olasz média az ő kezében van.

    Részvétem az olaszoknak. Egyre több dolgot veszek meg játékból amit szeretek. De egy ilyen lépés itthon, és nem veszek több dolgot, max ha látom valami havernál hogy nem csak kidobom a pénzt. Akkor meglátjuk ki fog sírni....
  • aaaaa #24
    Örüljenek, hogy valaki hallgatja a zenéjüket... Szeretem amikor köztörvényes bűnöző gengszterekből kinőtt rapperek sírnak a pénzük után, és elmagyarázzák, hogy miért kell betartani a törvényeket, miközben dőzsőlnek a dollármilliókban és a kiadóik nyomorba perelik a szerencsétlen csóró rajongóikat. Elnézést kérek a kiadó nem ebbe a csoportba tartozó művészeitől.
  • WinfIlka #23
    Majd 70 eves korunkban, mire feldolgozzak az osszes ilyen jellegu adatot, birosag elott rank olvassak, hogy warezoltunk ket britniszpirsz szamot es az unokaink le fognak tagadni az utcan.. bizony.
  • Asperot #22
    Azért más törvények uralkodnak ott mint nálunk. Magyarország azért elég kényelmes terület warez témában.
  • Vorpal #21
    Na majd, ha biroságra kerül az ügy fognak nagyot koppanni
    kiváncsi vagyok - 3636 esetben hogy bizonyitanak majd , és
    mellesleg azt is ide kell irni, hogy ez nevetségesen kis szám
    ahhoz képest, hogy mennyien töltenek le egy nap warezt.

    Az a kevés fasz, aki pénzért sms es tárhelyről belesétál
    egy ilyen cég által felálitott mézesbödönbe max- egyértelmü
    és bizonyitható igy, de egy torrent adatforgalom....
  • Asperot #20
    Ebben a témában senkinek sincs helyén az esze.
    Tény hogy nem tesz jót az iparnak ha a termékeihez ingyen is hozzá lehet jutni. DE! Pont a zeneipar aki alapvetően fogja be! A kiadó fogja kézen a mai sztárolt előadói kb 80%-át a jogvédőit és sétáljon el a ……..oda!
    Pont az a mocsok köpi arcon őket amit kb 100 éve ők indítottak el. (Kottaírók vs Kiadók per)
    Egyszerűen megérdemlik. Tudomásul kellene venniük pár apróságot.

    A „Lé” nem dől alanyi jogon.
    A technika és fejlődése évtizedekig érdemtelenül hizlalta őket, most beintett. Kardozhatnak ellene de legyünk őszinték…….a büdi életbe nem nyerhetnek már az Internet ellen.
    Persze ez nem baj! Sőt nagyon is jó! Persze kivétel a kiadó. Engem spec pont nem érdekel.
    Egy egyszerű hmm-mel megsirattuk azokat a kedves embereket, akik esténként hosszú fáklyával meggyújtották a gázlámpásokat. Aztán jött a lámpa 2.1 és mind munka nélkül maradt. Pech, de az élet ilyen.
    Közeledik amikor nem lesz szükség kiadókra. Viszont zenészekre mindig. Élő, igazi, jó, zenészekre.
    Olyanokra akik szívből örömmel zenélnek. Lelkük adják abba amit csinálnak, és ha jól csinálják az emberek majd odamennek, fizetnek. Talán meg is fognak gazdagodni, de csak ha jók.