Berta Sándor

Mesterséges intelligenciával a másolásvédelmek ellen

A Slysoft AnyDVD nevű szoftverét már a múltban is számos bírálat érte, a legújabb programverzió miatt pedig a cég alighanem még több kritikát lesz kénytelen elviselni.

Az AnyDVD legújabb változatát kibővítették egy mesterséges intelligencia funkcióval, így gyakorlatilag önmagától, automatikusan képes a DVD-ket védő digitális másolásvédelmek felismerésére, felkutatására és kijátszására. A szoftver alig néhány másodperc alatt kielemzi a műsoros DVD-lemezek felépítését és eldönti, hogy az adott DRM-technikát hogyan és miként játszhatja ki.

"Az Any DVD új mesterséges intelligencia szkennere lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonsági vagy egyéb kópiákat készítsenek a DVD-lemezeikről, akkor is, ha a legújabb korongokat újfajta digitális másolásvédelem védi. Úgy véljük, hogy a rendszer még a teljesen új, gyakorlatilag ismeretlen DRM-megoldásokkal is elboldogul, éppen ezért komoly fejtörést fog okozni a DRM-fejlesztőknek" - jelentette ki Giancarlo Bettini, a vállalat vezetője.

A Slysoft állítása szerint az új alkalmazás egy mestermunka egy olyan harcban, amely sosem fog véget érni a DRM-fejlesztők és a másik oldal között. Az AI Scanner nevű funkció először az AnyDVD 6.1.8.4 2007 10 11-es verziójában lesz megtalálható és elvileg már képes kijátszani a HD-DVD és a Blu-ray lemezeken alkalmazott digitális másolásvédelmeket i. Javítottak a CSS-t brute force módon (azaz próbálgatással) feltörő megoldáson is, amely így gyorsabban végez az Arccos, a RipGuard, a ProtectDVD és a FluxDVD védelmek feltörésével.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az AnyDVD használata és terjesztése máris számos országban, például az Egyesült Államokban és Németországban is tilos. Éppen ez az oka annak is, hogy a Slysoft nemrég kénytelen volt átköltözni Antiguára. Mindenesetre kérdés, hogy mit lép majd az új funkcióra a film-, a zene- és a játékipar. Az biztosra vehető, hogy az új verzió megjelenését semmiképpen sem fogja válaszlépés nélkül hagyni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #16
    Nem kell sokat várni arra, hogy terroristának titulálják a progi fejlsztőit az usában (kiadói nyomásra) és rájukküldjék a kommandót likvidálásra.
  • KLT #15
    Amíg le lehet játszani, addig másolni is lehet. Ez egy megdönthetetlen alapelv.
  • vjanika #14
    Hajrá :-)

    Aztán előbb utóbb csak rájönek arra, hogy ahelyett, hogy csrilliárd dollárokat ölnének bele az ilyen másolásvédelmekbe (ráadásul úgy néz ki, hogy teljesen értelmetlenül), inkább olcsóbban adják a terméket. Akkor talán nem lemásolni, hanem mevenni fogják.... vagy csak én vagyok ennyire optimista? :-D
    A kiadók meg mennyenekeldolgoznivégre! Ez itt a 21. század kérem, az internet kora! Elég volt az élősködésükből!
  • arty #13
    es mondjuk az invertalt bites dvd-t hogy jatsza le az sztali dvd-d? tisztaban vagy egyaltalan a masolasvedelem szo jelentesevel?

    okos vagy. de inkabb csendben legyel az.
  • llax #12
    Szerintem kell ez a harc.
    Ha nem lehetne feltörni a másolásvédelmet, akkor olyan árat kérnének a kiadók a termékeikért, amit nem szégyellnek. Egészen addig emelgetnék, amíg még éppen meg tudnak tartani egy szélesebb vásárló réteget.
    Így viszont olyan (így is magas) árat kénytelenek kérni, amiért sokan még akkor is megveszik, ha illegális úton is elérhető az adott DVD.
  • kvp #11
    "Arra se fogadnek, hogy egy egyszeru bit invertalast felismerne"

    Ez nagy valoszinuseggel egy tudasbazis alapu mi, azaz be van tanitva a jelenleg ismert megoldasok lekuzdesere. A lemez elemzesevel pedig azt ismeri fel, hogy melyik technikakat milyen sorrendben kell bevetnie ahhoz hogy feltorje a lemezt. A legtobb heuriszitkus viruskereso is ilyen modon mukodik. A megoldas hatranya, hogy idonkent frissiteni kell a tudasbazist.
  • zoliapu #10
    Szerintem a másolásvédelem egy lehetetlen ügy az adat titkosítás is nehéz feladat abból kell kiindúlni, hogy úgy is dekódolják amilyen zárat az ember készített azt az ember ki is nyitja. Lehetőség álcázni hanganyagnak videónak stb és bízni benne, hogy nem kapják el. A másolásvédelem is csak maximum megnehezíthető a legjobb ha a program névreszólóan futatható csak így legalább látja az illető, hogy másé a termék.
  • assdf #9
    Ha holnap lerohanják az amcsik ezt az Antiguárt akkor nem lepődök meg legalább :D
  • Darth Sith #8
    kiválló-kiválló! nagyon jó munka, gratula!
  • Frayer #7
    nincs valami a .wmv drm10 re valami jó kis visszafejtő cucc?