Berta Sándor

Szolgáltatásokkal népszerűsítenék a WiMAX-ot

Együttműködési megállapodást kötött egymással az Alcatel Lucent és a NextWave Wireless, amelynek értelmében jelentősen növelni akarják a vezeték nélküli technológia elterjedtségét.

A két vállalat vezetői úgy vélik, alapvetően az határozza meg a WiMAX sorsát, hogy mennyi és milyen szolgáltatások vehetők segítségével igénybe. Az Alcatel első lépésként integrálni fogja a piacra dobott készülékeibe a NextWave által kifejlesztett MXtv nevű technológiát, amelynek segítségével bármely szolgáltató új multimédiás csomagokat kínálhat majd előfizetői és felhasználói számára. Az MXtv segítségével megjelenhetnek a szolgáltatások között az élő rádiós és televíziós műsorok, a játékfilmek, a zenei és interaktív szolgáltatások, a multiplayer játékok, valamint a valós idejű videók és a videokonferenciák.

A megoldás előnye, hogy semmilyen plusz beruházásra nincs szükség, az MXtv a hagyományos WiMAX-hálózatot és -rendszereket használja. A szolgáltatók jelenleg már 45 televíziós csatorna közül választhatnak, melyeket további 20 adó műsorával egészíthetnek ki egy hibrid, mobil és szélessávú csomagnak köszönhetően. Az MXtv további előnye, hogy a sávszélességnek körülbelül a 45 százalékát foglalja le, vagyis a fennmaradó 55 százalék még mindig használható internetezésre, letöltésre, e-mailezésre vagy akár más szolgáltatások elérésére.

A technológia kiegészíthető a PacketVideo nevű platformmal, amely elősegíti a különböző műsorközlő és háttérszolgáltatások összekötését. Ide sorolhatók például az egyedi videofelvételek készítése, a személyre szabott zenei és rádióműsorok összeállítása és a közösségi portálok használata. Az MXtv lehetőséget ad különböző reklámok elhelyezésére is. "Egyre nő az emberek igénye a mobil szolgáltatások iránt. Úgy véljük, hogy az új alkalmazásokkal a mobilszolgáltatók egyedülálló lehetőségekhez juthatnak" - jelentette ki Allen Salmasi, a NextWave vezérigazgatója.

Az új rendszer várhatóan 2009-2010-ben jelenik meg a piacon és ugyan a szolgáltatók egyelőre óvatosak és visszafogottak a technológiával kapcsolatban, a két cég vezetői bizakodnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #7
    a dolgok nem azért sültek ki, mert a Marx bá kinyitotta a száját...
  • Sanyix #6
    Árcsökkentéssel elég jól lehetne népszerüsíteni...
  • Csi9aa #5
    Marx bá már mondott ilyeneket pártíz éve. Érdekes dolgok sültek ki belőle :)
  • arrakistor #4
    Felvázolom: vagyok én és mondjuk ~200 szomszédommal egy wifis ad-hoc és/vagy wimaxos subnet-be nyomjuk magunkat... ugyanezt megcsinálja a 200 szomszédom is az őhozzájuk legközelebbeső 200 szomszédjával és létrejön az egész földgolyót behálózó mikrohullámú subnet, azaz az internet, amelyben csak elvétve marad réz, és üvegszálas drót, tehát a mai arány megfordul.
    A vezetékes infrastruktúrákat mindig valaki birtokolja és legfejjebb "bérbeadja" , általában jónagy haszonkulccsal. A vezetéknéküli berendezéseket viszont csak egyszer kell megvenni, egyszer kell kihívni a szakit, hogy állítsa be a hálózatot és kösse össze a 200 szomszédjával. 200 júzerenként pedig akad egy rendszergazdi is aki ezt megteszi jópénzért és szívesen. Karbantartási költség az kb. fél évente/évente egyszer, amikor utána kell igazítani esetlegesen az elmozdult , vagy közben felmerülő árnyékoló akadályokat. 200 júzerenkenként 1 rendszergazdi be is állítja magának a DNS szervert is, így a webcímek továbbra is élni fognak, és nem kell szegény júzereknek webcím helyett IP címeket megjegyezniük. Ez a jövő és ha nem is egycsapásra fog lecserélődni a vezeték és nem is mindenhol, de egyre inkább és egyre több helyen. valamint egyre gyorsuló ütemben. A végén pedig jönnek a saját fejlesztésű műholdak, saját frequenciatartományok és saját fejlesztésű rádiós subnetek, melyek mind , mind az internet, vagy egy intranet részesei hiszen az internet nem egy fizikai hálózat, hanem annak módja ahogy az egymástól független hálózatok egymáshoz csatlakoznak.
  • shabba #3
    Nem igazán értem miről írsz. Ingyenes vezeték nélküli technológia nincs. Mindennek van költsége, így valamilyen formában bevételt is kell termelnie hogy a kialakítás és üzemeltetés költségeit fedezze. Ezt az egy összegben kifizethetőt sem értem, egy vezetékes szolgáltatás díja is egy összegben fizetendő, akkor ez most mitől lenne más.

    Egy wireless szolgáltatásnak úgyanúgy van havidíja, a rá épülő értéknövelt szolgáltatásoknak pedig további díjai. A wireless szolgáltatásokon ugyanúgy van adatforgalmi korlát, ugyanúgy alkalmaznak a szolgáltatók p2p sávszél menedzselő megoldásokat, mivel a wireless adatátviteli kapacitása sokkal szűkösebb mint a vezetékes megoldásoké. Ott pedig ahol igencsak szűkös a sávszél a szolgáltatónak alaposan meg kell nézni melyek azok a "bitek" amit számára többlet bevételt jelentenek és melyek azok amik nem. Természetesen a bevétel termelő bitek elsőbséget fognak élvezni, pont úgy ahogy a vezetékes szolgáltatóknál hisz ők is ugyanúgy a piacból élnek.
  • arrakistor #2
  • arrakistor #1
    a jövő elkezdődött. a vezetékes szolgáltatóknak és a mindenféle megszorításokkal, meg- figyel-és- ekkel
    ( +ez, +ez )
    ... fenyegetőző nagyorrúaknak befellegzett, amint a vezetékes infrastruktúrát egyre jobban felváltja az ingyenes (illetve egyösszegben kifizethető) vezeték néküli technológia(ák)...