SG.hu

IDF: Az intel még bízik a Wimaxban

Az Intel jövőre vonatkozó tervei között szerepel a WiMAX bemutatása és a laptopokhoz készített Centrino Duo processzor technológia továbbfejlesztése és az internetes eszközök egy új kategóriájának bevezetése.

Az Intel vezetőinek ígérete szerint ezek mind a jövőre induló, megbízható, szélessávú, vezeték nélküli számítástechnika korszakát jelentik majd. A felhasználók kisebb, gyorsabb és hatékonyabb energiafelhasználású eszközökkel lépnek tovább az internetes szórakoztatás, üzleti élet és a személyre szabott tartalmakat előtérbe helyező úton, akármerre járnak.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Ma az Intel kétségtelenül a piac vezetője annak köszönhetően, hogy a hordozható személyi számítógépekben a felhasználók által kívánt teljesítményt, akkumulátoridőt és a teljes értékű Internet-élményt nyújtja" - mondta David (Dadi) Perlmutter, az Intel alelnöke, és a Mobility Group ügyvezetője. "A mobil felhasználóknak csillapíthatatlan a vágyuk a még nagyobb mobilitás, csatlakoztathatóság és a teljes internet-elérés iránt, ráadásul egyre kisebb eszközökön. Az Intel mindent elkövet a felhasználók igényeinek lehető legjobb kielégítéséért. 2008-ban az új, laptopokhoz és a hordozható internetes eszközökhöz (Mobile Internet Devices, MDI) készült 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzorokkal, illetve WiMAX támogatással, és persze ezen technológiákból felhasználva, az Intel szeretné a megfizethető informatikát és internet-élményt eljuttatni a fejlődő országok közösségeihez is szerte a világban."

Perlmutter később arról beszélt, hogy az Intel miként tud folyamatosan fejlett mobil processzorokkal előállni a hosszú, menet közbeni használathoz elengedhetetlen akkumulátoridőt megvalósító, hatékony energiafelhasználást biztosító magas K együtthatós fémkapus (Hi-k) szilícium technológiájának segítségével. Bemutatta, hogy a felhasználók milyen teljesítményre és akkumulátoridőre számíthatnak, ha a következő generációs Centrino Duo technológiát, a 45 nanométeres magas k együtthatójú, kétmagos, Penryn mobil processzorral frissítik. Perlmutter a bemutatójában a frissített Centrino Duo alapú laptopok grafika terén elért eredményekre is kitért, amikor is leleplezte a különösképpen a DirectX 10 alapú alkalmazásoknál érvényesülő fejlett grafikai technológiákat.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

2008 vége felé esedékes a Montevina megjelenése. Ez egy olyan processzor-technológia, amely szintén a Penrynre épül, és a laptopok méretétől függetlenül alkalmazható. A Montevina integrált HD-DVD/Blu-ray támogatást biztosít az otthoni felhasználóknak, és következő generációs adatkezelési és biztonsági szolgáltatást nyújt a vállalatoknak. A még nagyobb sávszélesség elérése érdekében a Montevina a laptopokhoz kifejlesztett Intel Centrino processzor technológia történetében elsőként kínálja az integrált Wi-Fi és WiMAX vezeték nélküli technológiák lehetőségét.

A mobil WiMAX több megabites sebességet, magasabb adatátviteli teljesítményt és nagyobb hatótávolságot kínál más szélessávú alternatívákhoz képest, és ez kritikus fontosságú akkor, amikor a felhasználók maguk vagy más felhasználók által generált tartalmakhoz, nagyfelbontású (HD) videóhoz, zenéhez, fényképekhez vagy más, nagyméretű adatállományokhoz akarnak út közben is hozzáférni. Az Intel Developer Forumon Perlmutter a WiMAX képességeit három különböző járművön - Segway, golfkocsi, robogó -, a közönség sorai közt cirkálva mutatta be. Perlmutter kiemelte, hogy az új, alacsony energiafelhasználásra kifejlesztett technológiák sokkal megfizethetőbbekké is teszik a termékeket.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Anand Chandrasekher, az Intel alelnöke és az Ultra Mobility csoportjának ügyvezetője beszélt a mobil internetezés fejlődéséről, felvázolta az Intel radikális energiafogyasztás- és méretcsökkenéssel tarkított terveit, később pedig a piac azon vezető szereplőiről, akikkel a MID és az ultra-hordozható PC (UMPC) termékkategóriákat kívánják megalapozni.

"A mobil felhasználók a teljes értékű internet-élményt igénylik, bárhol, bármikor. Lényegében a felhasználók az egész Internetet a zsebükben akarják tudni, vezetékek nélkül" - mondta Chandrasekher. "Az Intel jelentős lépést tesz ezen cél elérése érdekében. 2008 első felében bemutatjuk a MID és UMPC-k számára, teljesen új tulajdonságokkal felvértezett, Menlow kódnevű platformunkat, ami a piac első UMPC-inél tízszer kevesebbet fogyaszt. A Menlow után a Moorestown kódnevű platformunk érkezik, ami nagyságrendekkel jobb akkumulátoridőt biztosít azáltal, hogy a Menlow-éhoz képest tizedére csökkenti a meddő teljesítményt."


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Menlow a 45 nanométeres gyártástechnológiával készült, magas k együtthatójú, alacsony energiafogyasztású mikroarchitektúrán alapuló, Silverthorne nevű processzorra és a Poulsbo kódnevű, következő generációs lapkakészletre épül. Az online élmény fokozása érdekében a Menlow alapú terméknél opcionálisan elérhetőek az olyan kommunikációs szabványok, mint a Wi-Fi, 3G és a WiMAX. Chandasekher a Mobile Internet Device Innovation Alliance megalakulásának féléves fennállása alkalmából bemutatott néhányat a prototípusokból. "A szövetség közösen dolgozik a mérnöki kihívásokon, mint például a vezeték nélküli kommunikáció, szoftver integráció." - mondta.

Chandrasekher ezt követően rövid betekintést nyújtott a Moorestownba, ami egy chipbe integrált rendszer (system on a chip, SOC), ebben az esetben ez a CPU, a grafikus, a videó és a memóriavezérlők egy chipre építését jelenti. A Moorestown alapú MID a 2008-ban érkező Menlow-hoz képest tizedannyi meddő teljesítménnyel rendelkezik majd, ami hosszabb akkumulátoridőt eredményez, kisebb méretben. Chandrasekher szerint az ipar lendülete folyamatosan nő az UMPC és MID kategóriákban. Ezt alátámasztandó, Chandrasekher a színpadon fogadta Mark Shuttleworth-öt, a Canonical alapítóját és ügyvezető igazgatóját, akivel a vállalat MID szegmensbe való belépését elemezték. Shuttleworth egy Intel Menlow alapú MID-en bemutatta az Ubuntu Mobile pre-alfa verzióját.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ezután Chandrasekher-hez csatlakozott Al Ramadan, az Adobe Mobile and Device Solutions Business részlegének alelnöke. Ramadan az Adobe AIR alkalmazásról beszélt, valamint arról, hogy a MID-ek és az Adobe AIR együtt milyen új, lenyűgöző élményeket nyújtanak majd a felhasználóknak. Az Adobe AIR a Windows és Linux operációs rendszereket futtató Menlow platformokat is támogatja a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!