Berta Sándor

Rebeat Digital - hogy bárki maga adhassa el a zenéjét

Miért ne értékesíthetnék a kiadók helyett a zenészek maguk a dalaikat? - tették fel maguknak a kérdést egy osztrák cég munkatársai és megalkottak egy új programot.

A Rebeat Digital nevű szoftver segítségével az előadók kikerülhetik műveik értékesítésénél a kiadókat és a világ gyakorlatilag összes online boltban árulhatják az albumaikat vagy dalaikat. Az ötletet Günter Loibl-nak, a Rebeat Digital alapítójának az adta, hogy ő maga is hiába kereste fel a demóanyagaival a lemezcégeket. A sikertelenséget és az állandó visszautasításokat 2001-ben unta meg, és úgy döntött, zenei CD-it maga fogja kiadni. Elhatározását tett követte, az új modell bevált, így mostanában már egy digitális értékesítési formán kezdett gondolkozni.

"Annak a kiderítése volt a fő szempontom, hogy miként tudok egy kész művet a leggyorsabban a világhálón eladásra kínálni. A megoldást egy szoftver jelentette, amely szinte gombnyomásra hozzáférést nyújt a zenészeknek gyakorlatilag az összes zenei portál rendszeréhez" - nyilatkozta Günter Loibl. A szakember a Rebeat Digitalt 2007-ben alapította meg. A cég jelenleg már mintegy 300 kiadó, előadó és hangstúdió partnere, és több mint 120 online zenei szolgáltatással áll kapcsolatban.

A felhasználók, legyen szó profi vagy amatőr együttesekről vagy énekesekről egy egyszerű kezelőfelületen adhatják meg a legfontosabb adatokat (előadó neve, alkotás címe, megjelenés dátuma, szerzői jogi információk stb.). A terjesztést a Rebeat Digital végzi, azonban amíg az új dal az online zenei boltok kínálatában is fellelhető lesz, némi idő telik el. A várakozási idő egyes esetekben akár 8 hét is lehet, attól függ, melyik partnercég mennyire rugalmas.

A megoldás egyetlen hátránya, hogy a szoftver nem ingyenes, ára 99 euró és hogy jelenleg csak Windows operációs rendszereken futtatható. Azonban, ha belegondolunk, hogy a terjesztés egy kiadónál sem lehetne olcsóbb, akkor a 99 euró nem is tűnik olyan soknak. A dalok árának 15 százalékát kapja az osztrák cég, a fennmaradó 85 százalék megoszlik a kiadók, a zenészek és a szerzői jogok tulajdonosai között. Az iTunes esetében például minden eladott mű után 71 centet kap a Rebeat Digital, ebből 60 centet kap az előadó. A regisztrált tagokat havonta informálják az eladási adatokról és automatikusan ki is fizetik a befolyó összegeket, amennyiben azok meghaladják az 50 eurót.

"A nagyobb kiadók akár négy vagy öt számjegyű bevételt is zsebre tesznek havonta, de a kisebb cégek és a magányos zenészek sem panaszkodhatnak" - mondta Günter Loibl. A vállalkozás foglalkozik szerzői jogi ügyekkel is és amennyiben a zenész szeretné, magától utalja át a szerzői jogi díjakat az illetékes szervezeteknek. "Forgalmunk 60 százalékát az iTunes teszi ki. A jövőt nem az egyes dalok eladásában, hanem a különböző kedvezményes konstrukciókban látom, amikor valaki egy adott összegért cserébe több művet is megvásárolhat. A szoftver és a szolgáltatásaink iránt egyre többen érdeklődnek Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Magyarországról" - mondta végül a Rebeat Digital alapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #10
    "A vállalkozás foglalkozik szerzői jogi ügyekkel is és amennyiben a zenész szeretné, magától utalja át a szerzői jogi díjakat az illetékes szervezeteknek."

    Hát én ezt úgy értelmezem, a "magától" szót azt úgy értették h automatikusan, tehát önmagától utalja a lóvét a jogvédő szervnek.
    Tehát ha vki letölt egy zenét pénzért, akkor abból a pénzből a program küldi a lóvé egy részét a jogvédőknek (ha a zenész ezt kéri).
  • bvalek2 #9
    A japánok nagyorrúak? A kínaiak nagyorrúak? Az indiaiak nagyorrúak? A svájciak nagyorrúak? Az arabok nagyorrúak? (bocs, ők tényleg nagyorrúak, hiszen rokonok )

    A zsidók kezében a világ vagyonának csak töredéke van, és az ázsiai hatalmak felemelkedésével ez egyre kevesebb lesz. Ha valaha is ábrándoztak világuralomról, most lemondhatnak róla, ideje felébredni. Még az USA-ban is egyre nő a szaúdiak befolyása, és még a kínaiaknak is több amerikai államkötvény van a tulajdonukban, mint Izraelnek.

    Egyszer csak arra fogunk ébredni, hogy valamelyik hatalom jól megruházza Izraelt, Amerika pedig csak széttárja a kezét, és nem csinál semmit, mert Pekingből és Rijádból rászóltak, hogy "Ül! Úgy marad!"
  • balee66 #8
    Egyébként ennek megvan az az előnye, hogy a kidaók nem fogják megszabni olyan mértkékben a tendeciákat, mint manapság. Ugyanis nem fognak elutasítani akkor sem, ha én a lakodalmas rockkomat akarom eladni.
    Persze a rádiók, a reklámok ésatöbbi megmaradnak.
  • balee66 #7
    Komolyan mondom megyek és bérlek egy szervert, egy domaint és csinálok egy ilyen weboldalt, ahol a zenészek eladásra kínálhatják a műveiket, ingyen!
    Én meg majd az oldalon lévő reklámokból megélek...
  • willcox #6
    Honnan veszed, hogy ezt nem nagyorrú találta ki? Ez tipikusan az ő módszerük. Nulla befektetés és munka, csupán közvetítenek, de a pénzt lenyúlják.
  • willcox #5
    Ez nagyon felejtősnek tűnik. Ha én zenész lennék, akkor készítenék egy saját oldalt, ahonnan megfelelő összegért le lehetne tölteni a zenéimet. Van már egy csomó erre (a fizetésre) szakosodott szolgáltatás.
  • Cat #4
    Ez csak az eladás módját változtatja meg, attól még ugyanúgy a "jogvédőké" a pénz egy része. Ha az iTunesen fizetsz a számért úgyanugy kap belőle egy részt a kiadótól a RIAA.
  • egyember1 #3
    ez nekem most egy online mukodo automatizalt "kiadonak" tunik, ami ugyanugy leszivja a penz egy (nagy) reszet. javitson ki valaki ha rosszul latom.
    a szerzoijogos cuccot en sem ertem. mi koze barkinek ahhoz h milyen zenet csinal a zenesz? vagy van itt vmi "vedelmipenz"?
    hm hm...
  • arrakistor #2
    "Miért ne értékesíthetnék a kiadók helyett a zenészek maguk a dalaikat?"

    Miért ne kaszírozhatnának a nagyorrúak helyett végre a gójok?
  • Zoli007 #1
    "amennyiben a zenész szeretné, magától utalja át a szerzői jogi díjakat az illetékes szervezeteknek" Őőőő... mivan? most akkor ha én csinálok zenét akkor azzal törvényt sértek ha nem fizetek XY-nak, aki f@szt se csinált? Rosszul értem, és hülye vagyok, vagy jól értem de akkor valami nagyon nincs rendbe!?