Berta Sándor

Nine Inch Nails: Creative Commons licenc alatt

Úgy tűnik, hogy az amerikai együttes komolyan gondolja a korábbi bejelentését, miszerint szakít a kiadókkal és a maga útját kívánja járni.

A Nine Inch Nails (NIN) ugyanis a Creative Commons licenc alatt jelentette meg a legújabb, Ghosts I-IV című instrumentális zenei albumát. Minden dal a licenc hatálya alá esik, vagyis szabadon hallgathatók, terjeszthetők, másolhatók és remixelhetők. Az egyetlen kikötés az utóbbi esetben, hogy a számokat átdolgozóknak minden esetben fel kell tüntetnie az eredeti előadó nevét és hogy a kész művet szintén a Creative Commons licenc hatálya alatt kell megjelentetnie.

Trent Reznor, a NIN vezetője szerint az új kiadványukon szereplő dalok egy kísérlet eredményei. Azokat a szabályokat követték a megalkotásuknál, hogy tíz hét alatt kellett elkészülniük, nem volt előre meghatározott céljuk és egyik mű sem lehetett egy korábbi szerzeményük át- vagy feldolgozása. A rajongók már ingyen letölthetik az együttes honlapjáról az első kilenc zeneszámot tartalmazó Ghosts I nevű albumot. Ehhez mindössze regisztráltatniuk kell maguknak az online boltban, majd e-mailben megkapják a letöltési linket. A mű az Amazonnál is hozzáférhető, másolásvédelem nélküli MP3-as fájlok formájában.

A Ghosts I-IV összesen 36 nótát tartalmaz és számos formátumban érhető el. A négy alkotás együtt egy 40 oldalas PDF-fájllal kiegészítve csupán 5 amerikai dollárba kerül. A szintén a 36 dalt felvonultató 2CD-s csomag tíz, a Deluxe-csomag, amelyben egy DVD- és Blu-ray lemez is helyet kapott, 75, míg a Reznor által dedikált Ultra Deluxe Limited Edition Package pedig 300 amerikai dollárt kóstál.

A bejelentést nagy örömmel fogadta Larry Lessig jogászprofesszor, a CC-licenc atyja, aki szerint a művek megjelenése hihetetlenül jó hír a Creative Commons tábor számára. Mint ismeretes, a Nine Inch Nails tavaly októberben szakított kiadójával és Trent Reznor, a zenekar vezetője az együttes hivatalos weboldalán jelentette be, hogy új úton indulnak el és a jövőben a kiadóktól függetlenül akarnak boldogulni a zenepiac viharos tengerén. A zenész korábban azzal borzolta a zeneipari kedélyeket, hogy a magas CD-árak miatt arra kérte a rajongóikat Sydney-ben tartott koncertjükön, hogy lopják el a zenéjüket és adják tovább a barátaiknak, ismerőseiknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blackswan #21
    Én azt olvastam, hogy Trent bejelentette a NIN feloszlását. Most meg új album.. ráadásul ilyen nagyszabású ... és ilyen jóó?!
  • Jimbo86 #20
    Torrent

    Mind a 36 szám, pdf fájllal és háttérképekkel:)
  • GregSB #19
    Ja most nézem ez csak az első 9 szám. De az se lenne para ha valaki belinkelné a teljes torrentet...
  • Jimbo86 #18
    Istenem mekkora géniusz ez az ember. Trent Reznor egy istenség.
    Most hallgatom az anyagot és...félelmetes. Olyan atmoszférája van, hogy hihetetlen. Nem is reklámozták agyon...sőt nem is reklámozták egyáltalán:) Ehhez képest egy kincset adott ki, mint a 6. stúdióalbumot...csupán 1 évvel a Year Zero után! Hát igen...marad ő az egyetlen és örök kedvenc.
    Ja és lehet h letöltöttem, de én is megveszem az 5 dolcsis verziót:)
  • GregSB #17
    Ghosts I is the first part of the 36 track collection Ghosts I-IV. Undoubtedly you\\\'ll be able to find the complete collection on the same torrent network you found this file, but if you\\\'re interested in the release, we encourage you to check it out at ghosts.nin.com, where the complete Ghosts I-IV is available directly from us in a variety of DRM-free digital formats, including FLAC lossless, for only $5.

    Szóval nem érdekli TR-t ha valaki letorrentezi, csak megemlíti hogy ha támogatni akarják akkor megtehetik a hivatalos oldalon. Szóval ha linkelem a torrentet, az egyáltalán nem lesz warez:

    Torrent

    Én ettől függetlenül meg fogom venni az $5-os "pakkot".
  • GregSB #16


    Nekem 5 dollárt meg fog érni a 36 szám, mivel szeretem a NIN-t. Amint nemlesz behalva az oldal meg is veszem jól.
  • Frayer #15
    Elég lenne csak tripla-dupla pluszor plusz jó minősítő
  • szacsi #14
    A cd-k arai csak idehaza ilyen magasak...
  • feamatar #13
    megnyugtatásodul mondom hogy 20-30 évvel ezelőtt is annyi volt a szar mint ma csak azokra már a kutya sem emléxik(sajnos már gyakran az igazán jókra sem :( )
  • M0RN1NGST4R #12
    scagnetti , cat: félreértettetek, vagy félreérthetően fogalmaztam. Nincs nekem semmi bajom, ha valamiből extra kiadás jön, mert ha rajongó lennék, biztos örömmel fogadnám. Arra céloztam, hogy frázis szinten van (nyelvtanilag) túlbonyolitva a kifejezés. Innen már csak egy lépés, hogy mondjuk ilyen szörnyszülötteket találjanak ki: Mega Hyper Ultra Deluxe Super Extra Limited Edition Package. Nem lenne elég egy Extra nevű csomag, meg egy Limited?