Berta Sándor

U2 koncert 3 dimenzióban

A stílusosan U2 3D című három dimenziós élő koncertfilmet március 13-án először a német és az osztrák filmszínházakban vetítik le.

A projekt és a film alapjául az ír rockbanda legutóbbi dél-amerikai turnéja során rögzített élő koncertek felvételei szolgáltak. A turnén összesen 18 digitális kamerával rögzítették a történéseket. A Mexikóvárosban, Sao Paulóban, Santiago de Chilében és Buenos Airesben tartott koncerteken készült több mint 100 filmből készült el végül az a 84 perces 3D-s alkotás, amelynek célja nem csak a U2 rajongók mozikba csábítása, hanem annak bemutatása, hogy milyen szerepet játszhatnak a 21. században a filmszínházak.

"A digitális vetítési lehetőségek teljesen új távlatokat nyitnak a sport- és koncertközvetítéseket tekintve. A digitális 3D-s és 5.1-es térhangzású technikák miatt gyakorlatilag annyira közel kerülhetnek a nézők a zenészekhez, hogy szinte meg is érinthetik őket" - nyilatkozta Christian Langhammer, a projektben résztvevő egyik mozihálózat, a Cineplexx Kinogruppe vezetője.


Az amerikai és a brit filmkritikusok szerint a 3D-s vetítések a mozikban valóban meggyőzőek lehetnek, és mély benyomást tehetnek elsősorban az ilyen eseményeken eddig még részt nem vevő mozilátogatókra. A 3D-s szemüvegeknek köszönhetően a nézők ugyanis szinte úgy érezhetik, hogy a színpadtól és a zenészektől karnyújtásnyira állnak és elmerülhetnek a koncertek virtuális forgatagában. A U2 fellépésein gyakran alkalmazott, a rajongók közé bevezető kifutók is tág lehetőséget kínálnak a szakemberek számára a 3D-s effektek megvalósítására. Azonban pont a szinte tökéletes hang, és a közönség hangjának, zajának hiánya miatt tudatosul a nézőkben az, hogy a 3D-s környezet csak egy illúzió.

Korábban is akadtak már kísérletek a filmszínházak koncertek vetítőtermeiként való használatára. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mozikban nézhető élő operaközvetítések. Az első tesztadásokban a New York-i Metropolitan Opera és néhány filmszínház vett részt, de tavaly tavasszal már Németországban is voltak hasonló közvetítések, amelyek során az operákban zajló műsort tíz digitális kamerával rögzítik a helyszínen, az élő képet és a hangot pedig műholdas kapcsolat segítségével továbbítják a mozikba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Általánosságban kérdeztem. És úgy értettem, ha már koncertfilm, miért ne legyen 3D-s. De tényleg nem lenne jó, ha ezentúl az együttesek valódi turnék helyett csak ilyen virtuális fellépéseket csinálnának. Vagyis teljesen rossz lenne.
  • mad mind #6
    Amcsiba? Minek? Elég sokszor fellépnek Európában.
  • dez #5
    Pff... Aha, kiruccansz Amcsiba, stb., ha épp látni akarsz valamit...
    Miért is baj, ha valami több, mint kevesebb?
  • mad mind #4
    Ekkora felesleges dolgot. Minek a 3d egy koncerthez? Ha 3d-ben akarom látni, megyek és megnézem őket élőben, úgyis az az igazi 3d.
  • bunny #3
    Imax-unk már van, úgyhogy jöhet! Amúgy is U2 rulez.
  • NEXUS6 #2
    Hát ez elég perverz ötlet.

    A koncertnek nem inkább az a lényege, hogy bizonyos kommunikáció van a zenészek, meg a közönség között???
  • Darth Sith #1
    vajon itthon fogják adni?