Berta Sándor

Jook: MP3-lejátszóból rádióállomás

Egy új amerikai találmánynak köszönhetően bárki kis hatótávolságú rádióadóvá alakíthatja át kedvenc hordozható zenelejátszóját.

A Jook lényege, hogy a megoldás segítségével egy közösségi hálózat hozható létre. Mindenki olyan műsort adhat, amilyet szeret és pont a sokszínűség miatt valószínűleg minden hallgató megtalálhatja a neki tetsző zenéket. A Jook alapja egy 2,4 GHz-es frekvenciatartományban sugározó adó, ezt egészíti ki egy átviteli protokoll, egy internetes platform, valamint számos adapter. Ahhoz, hogy valaki sugározhassa a kedvenc zeneszámait vagy hogy foghassa az adást, csupán egy adapterrel és szintén egy MP3-lejátszóval kell rendelkeznie. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy az adapter hatótávolsága legfeljebb tíz méter. A weboldal segítségével a Jook tagjai online is kapcsolatot tarthatnak, ismerkedhetnek, kicserélhetik a tapasztalataikat vagy megoszthatják a gondolataikat egymással.

A Jook a fejlesztő Min-Liang Tan szerint nem más, mint egy hangos Facebook, egy olyan Web 2.5-ös projekt, amelynek célja, hogy az internet elhagyja a digitális teret, az online világot és az emberek mindennapos életének a részévé váljon, legyenek éppen a metrón vagy az utcán. Az alig tíz dollárba kerülő megoldás előnye, hogy chipként egyaránt integrálható az új zenelejátszó készülékekbe, míg a régi modellek tulajdonosai használhatják az adaptert.


A felhasználók három üzemmód közül választhatnak. A "Me" módban csak az adott személy hallja a dalokat. Az "Us" módban az MP3-lejátszó egy miniatűr adóként működik - ilyenkor egy kis kijelző piros színnel mutatja, hogy az adott készülék adásban van. A zeneszámok hallgatásakor pedig az eszköz U-módba kapcsol át és a képernyő ekkor zöld színre vált át. A zeneszámokat az adó nem továbbítja a többi készüléknek, vagyis azok elvileg nem menthetők le, azonban minden hallgatónak lehetősége van megjelölni a neki tetsző nótákat, amelyeket később megvásárolhat egy online zenei boltban. A rádiót üzemeltető ugyanakkor pontos képet kaphat arról, hogy hányan hallgatják műsorát.

Min-Liang Tan jelenleg egy Facebook-widgeten dolgozik és tagja akar lenni az Opensocial nevű Google-platformnak is. A szakember úgy véli, a Jook kitűnő lehetőség lehet arra, hogy a zenekarok bemutassák legújabb dalaikat és a visszajelzések alapján pontos képet kaphatnának arról, milyen az adott mű fogadtatása. A Jook és a készítői a tervek szerint az idei CeBIT-en mutatkoznak be, az első modelleket pedig Tan még karácsony előtt piacra akarja dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #9
    Ez egyébként nem más, mint egy geek ruhába bujtatott transzmitter + vevő. Ehhez hasonló megoldást lehet kapni szivargyujtós változatban, ha valaki az autóban szeretné a régi beépített rádióval az mp3-ait hallgatni.

    Bár ha abból indulunk ki h a jóemberek (emo tizenévesek) átlagos képzettsége mekkora csúcsokat döntöget, akkor simán benyelik ezt a is.

    endale: az ASVA és a tsai szerint már maga az mp3 is jogsértő :)
  • endale #8
    Majd az ASVA és társai jól megbüntetnek mindenkit kalózrádió üzemeltetése miatt. De legalábbis kivetik az extra jogíjakat. Minden ilyen kütyü után tartják majd a markukat.
  • NKing #7
    Haha, előre látom: "Hé te követsz engem?" "Dehogy, csak fasza a szám, amit hallgatsz" :D
    Ez az ötlet olyan, mintha a háztetőnkön lenne egy nagy kivetítő, amin éppen az menne, amit a TV-ben vagy a neten nézünk... Kinek mi köze hozzá?
    Ha meg valaki legyőzhetetlen vágyat érez, hogy megossza másokkal azt a "szemetet" amit hallgat... hát kit érdekel? Fölösleges az egész. Annak több értelme van, hogy mobilterminál az utcán, bluetooth elérhetőség, és mobil internet akár a megállóban állva. Az jövő... ez nem.
  • greg971 #6
    Lényegtelen hogy hasznos , vagy éppen teljesen értelmetlen fejlesztés , hiszen ez egyéni álláspontom szerint nem találmány .

    A későbbiekben a piac dönti el hogy látnak benne a vásárlók fantáziát vagy sem .
  • gorbedome #5
    Szerintem ez azért az uj találmány kicsit erős jelző. 3 éve játszok itthon ilyennel a neve pedig wi-fi rádió,(bár asszem a blue is ezen megy). A modulációt simán megcsinálom programmal. onnantól meg nincs semmi akadály csak le kell keverni 108 MHz-re, és összesen kb 3000 HUF-ban megvan az ember. Hát igen, használ az egyetem.
    Függetlenül ettől a nemzetközi szabályozások kiírják hogy csak 10 méteres körzetben, maximum 10 mW effektív teljesítménnyel adhat. Tehát ha valaki ilyet akar akkor nézzen körül jogszabályoknál is. ÉRDEMES!!!
  • 0Speed0 #4
    SE az újabb zene ill. "rádio" telójaiba már tesz FM transzmittert.
    Így a telón lévő muzsikát kihangosítás céljából foghatjuk majd autórádióval
  • Csi9aa #3
    web 2.5
    újabb juppibaromság? Legalább egyedi nevet találtak volna ki neki.........
  • Ferrer #2
    Pont ezen gondolkoztam múltkor.. Csodálkozok, h még nem volt ilyen ezelőtt.
  • HUmanEmber41st #1
    Fontos találmány. Bilire fék.