Gyurkity Péter

Kész a Google egészségügyi rendszere

Eric Schmidt mutatta be egy konferencián a Google Health platformot, amely a betegek személyes aktáinak elektronikus úton történő tárolását és kezelését teszi lehetővé, mindent az illető személyre bízva.

A keresőcég vezérigazgatója abban a reményben ismertette az érdeklődők előtt a rendszert, hogy az jelentős mértékben felgyorsíthatja az elektronikus ügyintézésre történő végleges átállás folyamatát, miközben az irányítást mindvégig azok kezében hagyja, akiknek személyes adatairól van itt szó. A cég mérnökei egy olyan központi rendszert képzelnek el, amely áthidalja a számtalan különböző megoldás közötti szakadékot és az eddiginél jobban bevonja a műveletekbe a betegeket.

A Google már korábban szerződést írt alá számos kórházzal, vállalattal, biztosítókkal és gyógyszerkísérleteket folytató társaságokkal a közös munkáról. A listát a Wal-Mart gyógyszertárai egészítik ki, ezek részvételére is szükség van ugyanis ahhoz, hogy az orvosi feljegyzések mellett a korábban felírt gyógyszerek teljes dokumentációját, illetve a vizsgálatok eredményeit is egy helyen tárolják majd. A keresőcég szerint az új elektronikus rendszer lehetővé teszi a gyors információcserét és a teljes körű átjárást ezen platformok között, emellett a betegek előre leköthetnek rendelési időpontokat, vagy előre kitölthetik a kívánt recepteket.

"Azt természetesen nem tudjuk, hogy mindezt hogyan szívhatnánk ki az orvosok agyából, ám az általuk használt eltérő számítógépes rendszerek esetében minden bizonnyal menni fog ugyanez" - magyarázta Schmidt a bemutató után. Február közepén a Cleveland Clinic kutatóközponttal írtak alá megállapodást, hogy közösen dolgozzák ki azt a rendszert, amely a beteg kezében hagyja az irányítást saját anyagai felett. Néhány hónapra még mindenképpen szükség van, mielőtt megnyitják a platformot a szélesebb közönség számára, addig is tovább folynak a zárt tesztek.

Riválisuk, a Microsoft, szintén bemutatta saját megoldását, mégpedig HealthVault néven. Ebben szintén a beteg mondhatja meg, hogy az egyes orvosok és egyéb illetékesek pontosan milyen anyagokhoz férnek hozzá - fontos, hogy az adatok biztonságára vigyázzanak, megakadályozva az illetéktelen hozzáférést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #10
    Már elég sokszor nyaraltam a trópusokon, és soha nem betegedtem meg. Hidd el, hogy ez nem szerencse, vagy véletlen műve volt, hanem előtte a szükséges védőoltásokat megkaptam, illetve szedtem a szükséges gyógyszert.
    Ha valaki allergiás, az egyszerűen kivédheti az általad felvázolt eseteket. Egy kis papírt magánál tart (mondjuk a nyakába akasztva egy kis tokban), amin fel vannak tüntetve a rendszeresen szedett gyógyszerek, illetve az, hogy mire allergiás. Ennyi. Ehhez nem kell gugli.
    Gyanítom, hogy nem láttad a Sicko-t. Nézd meg (ha már tőlem nem fogadod el), és akkor talán világos lesz, hogy miért aggályos ez a guglis nyilvántartás. Letörném a kezét annak az orvosnak, aki az adataimat ilyen adatbázisba akarná feltölteni.
    "99% hogy csak statisztikát készít belőle" - talán egyszer felébredsz a szép rózsaszínű álmodból. Eddig nem esett le, hogy merre megy a világ? Az értelmes ember már előtte kimegy a krimóból, mielőtt kitörne a tömegverekedés. A butábbja meg még akkor sem fogja fel, ha már párszor pofán vágták.
  • alippai #9
    hmmm.... én szivesebben látnék az odalalkon influenza elleni gyógyszert(egyszer talán ilyen is lesz :P), mint a politikai hirdetéseket (külföldi vagyok, a magyar politika nagyon nem érdekel)
  • sonicXX #8
    Kezd tele lenni a tököm a guglival. Inkább a keresőmotorukat zárkóztatnák fel a XXI-ik század elvárásaihoz. Jaaa, hogy nem érdekük mert monopolban kényelmes az élet? Oh, én kérek elnézést...
  • A1274815 #7
    "Mindenki csak egy kis porszem a gépezetben, mégis a sz*ros életét félti."

    Nem gyenge kijelentés, csak az két probléma van vele, az egyik hogy egyszerélünk, a másik pedig, ahogy te is írtad: "..., sőt mindig lesznek olyan emberek akik ebből akarnak hasznot húzni, előnyt kovácsolni, ...". Hát igen és kapásból egy olyanokra bízzuk, akik ezek alapján fognak nekünk célzott gyúgyszer reklámokat küldeni.
  • sped #6
    Kicsit felejtsük már el ezeket az összeesküvés-elméleteket... Mindenki azt hiszi olyan nagyon fontos, hogy pont az Ő adatait akarnák felhasználni, ellene.

    Lássuk már ezek mögött a rendszerek mögött a nagyobb jót. Olyan statisztikákat lehetne készíteni, mint eddig soha, nagyon sok összefüggésre derülhetne fény, mit mi okozhat stb. Az emberiség jövőjének ez a kulcsa. Az egészet egyben látni. Mindenki csak egy kis porszem a gépezetben, mégis a sz*ros életét félti.

    PERSZE hogy fel lehet használni ezeket a kényes adatokat, sőt mindig lesznek olyan emberek akik ebből akarnak hasznot húzni, előnyt kovácsolni, de valamiben/valakiben meg kell bízni. Nem lehet úgy együttműködni, hogy folyamatosan egymásra gyanakszunk, egymásra mutogatunk. Reméljük kihullik a férgese, azok akik szimplán nyerészkedni, vagy hatalmat akarnak.

    Hú most látom kicsit szentimentálissá váltam. :)
  • alippai #5
    Bőven elég, ha az egészségügyi adataimról csak én és az orvosom tud. Nem kell ide harmadik személy.
    Gondolom örülni fogsz, ha a trópusokon nyaralva eszméletlenül 40°C os lázzal szállítanak kórházba és kapsz egy antibiotikumot, amire allergiás vagy, esetleg szívrohamod van, de ők nem tudják milyen gyógyszert szedsz és esetleg ütik egymást - mind 2 eset valószínűleg halállal végződik, csak azért mert neked volt egy rögeszméd, hogy valaki ezeket az adatokat ellened használja fel. Azt nem mondom hogy a Googlenek, MSnek vagy valaki másnak nincs szüksége az adataidra, de 99% hogy csak statisztikát készít belőle ;) (a maradék 1% az amikor a rendőrség kiváncsi az adatodra és párhónapos pereskedés után megszerzi...)
  • willcox #4
    Ennek egyedül a biztosítótársaságok fognak örülni, ugyanis így még könnyebb dolguk lesz. Könnyebben találnak ugyanis okot arra, hogy miért nem kell nekik fizetniük.
    A guglit ismerve én semmilyen adatomat nem adnám ki nekik. Persze másnak sem. Bőven elég, ha az egészségügyi adataimról csak én és az orvosom tud. Nem kell ide harmadik személy.
  • floatr #3
    Nem csak a betegadatok kényesek, hanem minden más is amire már rátenyereltek...
  • opeca #2
    Ezt a baromságot. A beteg adatai elég kényes adatok.
  • snorbi #1
    A "jóságos" Google megint a "gonosz" MS-tal rivalizál...