Gyurkity Péter

A weblapkészítésbe is beszáll a Google

Elkészült a keresőcég legújabb szolgáltatása, amely ezúttal a közös munkára használt weblapok készítését egyszerűsíti le as szervezetek és magánfelhasználók számára. A Google szerint itt is jobbat nyújtanak a Microsoft megoldásánál.

A fenti két céllal hozták létre a Sites névre keresztelt szolgáltatást, amely a weboldalak elkészítésében és azok hosztolásában segédkezik azoknak, akik nem rendelkeznek a szükséges programozói tudással, idővel, hardverrel vagy akár a megfelelő pénzügyi háttérrel. A platform használatával könnyen és gyorsan hozhatunk létre internetes oldalakat az információ megosztása, annak közös hasznosítása céljával, legyen szó egy vállalaton vagy tanfolyamon belüli csoport közös feladatairól.

A fenti leírás sokak számára ismerős lehet, hiszen pontosan ugyanezt teszi lehetővé a Microsoft SharePoint szoftver, amely azonban több ponton is eltér a Google üdvöskéjétől. Fontos tudni, hogy utóbbi a másfél évvel ezelőtt felvásárolt JotSpot szolgáltatásának egyfajta lebutított változata - éppen annyira működőképes és gazdag a funkciókban, mint amennyire feltétlenül szükség volt. Cserébe ingyen vehetik igénybe a Google Apps csomag regisztrált felhasználói, akiknek a hosztolással, vagyis a honlap tárolásával és működtetésével sem kell bajlódniuk, mindezt megoldja helyettük a keresőcég, amely saját szerverein futtatja a kész oldalakat.

"Gyakorlatilag hozzáadtunk egy Szerkesztés-gombot a hagyományos webhez" - jelentette ki Dave Girouard, a fejlesztést felügyelő részleg első embere. Az ily módon létrehozott oldalakon néhány kattintással elhelyezhetünk kalendáriumot, képeket, vagy akár a YouTube oldaláról belinkelt videókat, egyéb tartalmakat. Az Girouard is elismeri, hogy megoldásuk erősen emlékeztet a SharePoint-ra, ám szerinte sokkal jobb annál. Ezen állítását elsősorban a költségekre alapozza, a kisebb, egyszerűbb oldalak ugyanis ingyenesek, vagy egy minimális összegbe kerülnek fejenként, attól függően, hogy az adott szervezet megvásárolta-e a Google Apps valamelyik verzióját.

A kész oldalakat azután bármilyen programozó tudás nélkül is könnyen módosíthatjuk, ez pedig hasznos időt takarít meg a szervezetek, a különböző csoportok tagjai számára, akik így hatékonyan hozzájárulhatnak a közös munkához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #10
    Nekem se tetszene hogy mindenbe beleártja magát... A baj csak az, hogy amibe a Google ártja bele magát, az általában jól sikerül. Napi rendszerességgel használok google alkalmazásokat (iGoogle, gmail, google docs, maps, adsense, analytics) és külön-külön se tudnék egyik helyett se jobbat, nemhogy így egy csomagban, egy accounttal ilyen kényelmesen használhatóan - pl ha gmailben kapok egy docot vagy XLS-t, azt egy kattintással beimportálom Google docs-ba, onnan pedig mehet akár PDF-be - nincs is Office a gépemen mióta docs-ot használok, és térképet se nagyon láttam az elmúlt években.

    Az ilyen "csinálj weboldalt 5 perc alatt két kattintással" megoldások iránt viszont szkeptikus vagyok, akkor is ha Google. Nem kellene hígítani a színvonalat.
  • snorbi #9
    Tudom, hogy cég, profitorientált, blabla, de nagyon nem tetszik, ahogy a Gugli mindenbe beleártja magát.
    Ahogy múlik az idő, egyre kevésbé kedvelem őket. Olyan irányba haladnak - és sajnos ezt elég ügyesen csinálják -, hogy az embereknek fel sem tűnik, hogy egyre több dologra a "kedves és jóságos Gugli" szolgáltatásait használják, aki "egyáltalán nem olyan gonosz, mint a csúnya MS".
    Ez magánvéleményem, de talán nem vagyok vele egyedül...
  • Charybdis #8
    Érdemes elolvasni a szerződési feltételeket. Minden tartalmat amit egy ilyen oldalra felpakolsz, a Google tulajdona lesz...
  • JL666 #7
    "a wordnek meg a spreadsheetnek nem sok köze van a honlapkészítéshez :)"

    nem mondod?!
  • Griphons #6
    Annyira azért nem félek, hogy felkopik az állam :)
    Weboldalt tervezni és készíteni még mindig megéri, ha az ilyen "csináld magad" megoldások el is szaporodnak.
    De azért hajrá gugli! Legalább az nem engem zaklat honlapkészítéssel, aki siránkozik, amikor elérakom az árajánlatot :P

    JL666 a wordnek meg a spreadsheetnek nem sok köze van a honlapkészítéshez :)
    De sztem elég jók a gugli alkalmazásai, persze nem egy office2007, de nagyon jó mind. Használom is rendszeresen.
  • JL666 #5
    kíváncsi fáncsi vagyok milyen, majd ki próbálom, de sztem mondjuk a word-nek és a spreadsheet-nek is van hova fejlődnije...
  • Narxis #4
    Bitet, hahaha.
  • MerlinW #3
    "bármilyen programozó tudás nélkül is könnyen módosíthatjuk"
    Hádde akkor én mit fogok enni?:)
  • arrakistor #2
    hááát.. azért sok esetben láttam én már olyat hogy "programozói tudás nélkül" és én 20 éves komputeres , kockafejű, 2-7ig-nemalvós-KV-tólfekélytkapós-otthon_egyedül_a_sötétben_görnyedős-monitortól_kötőhártyagyulladástkapós
    tapasztalattal ott sz*ptam vele 2 napig, most akkor mit kezd egy olyan aki télleg ma ül a gép elé először?? bár lehet hogy nekem van nagyon lassú felfogásom (?) ki tuggya?
  • szvini #1
    hááát