Alex

Megnyitja szoftvereit a Microsoft

A Microsoft új kezdeményezésének célja, hogy további választási lehetőségeket kínáljon a felhasználóknak és új növekedési lehetőségeket teremtsen az informatikai iparban. A bejelentésről Lerch Attila, a Microsoft Magyarország Üzletfejlesztési igazgatója számolt be.

Ray Ozzie, a cég vezető szoftvermérnöke szerint a kezdeményezés jól tükrözi, mennyire fontos az egyéni és vállalati felhasználók számára a könnyű információ-megosztás. Véleménye szerint az alkalmazások és szolgáltatások közti együttműködési képesség (interoperabilitás) mára kulcsfontosságú követelménnyé vált. A vállalat reagálva az üzleti világ fenti elvárására és arra a jogi környezetre, amelyben a Microsoft és az iparág egésze működik, nyitottabbá teszi a legszélesebb körben használt vállalati termékeket: a Windows Vista (beleértve a .NET Framework-öt is), Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007, Office SharePoint Server 2007 programokat, valamint azok későbbi verzióit is.

A Microsoft vállalta, hogy sokkal több információt oszt meg termék-innovációiról az iparág más képviselőivel. Minden fejlesztő számára hozzáférhetővé tesznek műszaki információkat, nevezetesen azokat az alkalmazás-programozási interfészeket (API-kat) és protokollokat, amelyekkel a társaság saját termékeit és a fent említett programokat összekapcsolja. A lehetőség valamennyi fejlesztő számára nyitva áll, így a versenytársak és a nyílt forráskódú termékek fejlesztői előtt is. A gyakorlati megvalósítás egy honlapon keresztül történik, ahol ingyenesen hozzáférhetővé teszik az API-kat és a protokollokat.

Vagyis bármely fejlesztő elérheti azokat az információkat, amelyekre a Microsoft fent említett üzleti termékeivel együttműködni képes programok fejlesztéséhez szüksége lehet. Így az általuk fejlesztett termékek ugyanúgy képesek lesznek a hivatkozott programokkal való együttműködésre, mint a Microsoft egyéb szoftverei. Emellett a cég most először azt is közzéteszi honlapján, hogy mely protokollokat védik szabadalmak, s ezekre egyszerű licenc-szerzési lehetőséget kínál ésszerű, diszkrimináció-mentes feltételekkel és alacsony jogdíj mellett.


Brad Smith alelnök, Steve Ballmer vezérigazgató és Ray Ozzie vezető szoftvermérnök

A bejelentés szerint a nyílt forráskódot használó fejlesztőkkel még rugalmasabbak lesznek: engedélyezik számukra a szabványok jogdíjmentes használatát a protokollokkal kapcsolatos fejlesztésekhez és az azokból származó programok nem kereskedelmi jellegű terjesztéséhez. A vevők számára pedig lehetővé teszik, hogy saját adataikat más szállítók alkalmazásaiba is átvigyék. Másképp fogalmazva, a Microsoft lehetőséget kíván adni arra, hogy a fenti rendszerekbe beírt adatok más rendszerekben és más célokra felhasználható formában is kinyerhetőek legyenek a programokból.

Pl. interfészeket, kapcsolódási lehetőségeket alakítanak ki az Office 2007 Microsoft Word, PowerPoint és Excel programokban. Ezekkel a fejlesztők konkurens formátumú anyagokat (UOF, Daisy, ODF, és esetleges későbbi formátumokat) kapcsolhatnak be az Office rendszerbe, ahol azok beépülhetnek a legördülő főmenübe, s az anyagok mentésénél beállíthatók alapértelmezett dokumentumformátumként. Hasonlóképpen, ha a felhasználó adatokat tárol a SharePointban, a Microsoft lehetővé teszi, hogy az adatokat külső alkalmazásban történő felhasználásra nyerjék ki. Ennek számos módja lehet: történhet pl. szakértői funkció révén, amely máshol is használható, dokumentált formában teszi elérhetővé az adatokat.

A Microsoft szeretné átláthatóbbá tenni a felhasználók számára, hogy termékei miként támogatják a szabványokat. Igéretük szerint megkérdezik vevőiket arról, hogy mely szabványok támogatását várják el a cégtől. Ezt követően az iparág más szereplőivel együttműködve implementálják majd az adott követelményeket, hogy megoldásaik alkalmasak legyenek az együttműködésre. A vállalat arról is tájékoztatja a szakmai közönséget, hogy termékei pontosan miként implementálják a szabványokat, így más fejlesztők is könnyebben készíthetik fel termékeiket a Microsoft programokkal való együttműködésre. Dokumentálják továbbá azokat az esetleges bővítéseket (olyan innovációkat, amelyeket megoldásuk a szabványon felül tartalmaz) amelyek érinthetik az együttműködési képességet. Korábban mindezt nem tették meg.

Annak érdekében, hogy teljesíthessék a felhasználók és a partnerek együttműködési képességekkel kapcsolatos igényeit, a Microsoft további kezdeményezéseket indít a felhasználói, partneri és nyílt forráskódot használó közösségekkel folytatott párbeszéd kiterjesztésére. A fenti új elvek együttesen jelentős változást hoznak információ-megosztási gyakorlatukban a legnépszerűbb termékekkel való együttműködési képességek tekintetében.

A Microsoft úgy tűnik ezzel a lépéssel kívánja erejét venni az Európában, Ázsiában, illetve az Egyesült Államokban várható későbbi csatáknak, ugyanis a szoftveróriást gyakran vádolják azzal, hogy domináns pozícióját kihasználva a versenytársakat kiszorítva szerez meg újabb piaci szegmenseket. Az Európai Bizottság szerint azonban a Microsoft bejelentése nem válaszolja meg a szoftvercég termékeinek összefonódásával kapcsolatban felmerült kérdéseket, és a Microsoft már korábban is tett hasonló ígéreteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #42
    Mutass egy nyílt szoftvert, ami 1.0 fölött jár :).

    Viccet félretéve: Nem minden opensource program jó, ugyanúgy vannak remekül megírt, zárt kódú programok is. Bár elferdítetted a kérdést, de ha már így rákérdeztél: sokan vannak, akik szerint pl. a Firefox 2 - hogy is mondjam - nincs szénné optimalizálva memóriahasználat-ügyileg.
  • Match #41
    Téged? Soha, a kedvenc kabalánk vagy :D
  • A1274815 #40
    Ezért megfogtok kövezni, de a Linux-ot nem nevezném annyíra csúcs-szuper minűségnek.
  • A1274815 #39
    "Az MS -t mar a DR-DOS problemaknal is divat volt "fikazni"."

    Nem hiném, hogy a Digital Research DOS hibáihoz bármi köze is lett volna. Nem az MS-DOS Win3.x prásora gondoltál véletlenűl?
  • rigidus #38
    Meg mielott aranyba ontene mindenki a Microsoft nevet, hadd jegyezzem meg, hogy nem ez volt a reszukrol az elso ilyen latvanyos bejelentes a semmittevesrol.
  • ziby #37
    Mutass egy olyan nyílt forrású szoftvert. Ami mar 1.0 verzio felett van, és silány a minősége.
  • cousin333 #36
    "A masik hogy a window es a hozza irt alkalmazasok soha nem lessznek olyan sokretuek, olyan jol mukodoek, atgondoltak, halalra optimalizaltak mint nyilt forrason epitett tarsaik."

    Ezen a globális megállapításon jót derültem...
  • grobs #35
    A vilag jelen allasa szerint az EA nem nevezheto monopoliumnak semmilyen teruleten, es tisztessegtelen piaci magatartasert sem iteltek meg el. Ha jol tudom EU es allami palyazatokon sem indul.
    Ha az EA ugy akarna egy teruleten nagyobb reszesedest elerni, hogy mas teruleten meglevo monopoliumaval akadalyozza ellenfeleit, vagy szeretne dokumentum formatumot szabvanyositani, akkor valoszinu oket is megkerik majd, hogy legyenek szivesek megnyitni az ezekkel osszefuggo eszkozoket. De jelenleg az EA nem ilyen ceg. Silany jatekokat keszitenek, de ez onmagaban nem buntetendo (max. a felhasznalok altal).
  • muerte2 #34
    Én sem szeretném kiadni a munkámat. Mondjuk az EA-t vagy hasonló cégeket mért nem ostromolnak folyton a nyilt forráskód hívei hogy de azonnal tegyék közzé a kódokat?!
  • ziby #33
    egy -nek el tobb lett