Gyurkity Péter

Gates: a cél a web a Yahoo nélkül is

Pontosabban az internetes keresések piaca, Bill Gates szerint ugyanis itt egyedül a Google rendelkezik kritikus tömeggel. A Yahoo részvétele felgyorsítaná a munkát, ám ez nélkülük is menni fog.

Ennyiben foglalható össze Bill Gates, a Microsoft elnökének állásfoglalása, amely egy, a napokban elhangzott nyilatkozatban rajzolódott ki. Kiderült, hogy Gates - akinek utolsó munkanapjáról hosszabb felvétel is készült - a Yahoo részvétele nélkül is elképzelhetőnek tartja a keresőpiac meghódítását (vagy legalábbis a Google tetemes előnyének lefaragását), ám sajnálná, ha a szövetség megkötésére nem kerülne sor. Ez ugyanis jelentős mértékben megnehezíti a feladatot.

"A mérnöki és a marketing szférában meglehetősen nagy beruházásokat is megengedhetünk magunknak. Megcsináljuk a Yahooval, vagy nélkülük - ugyanakkor azt is világosan látjuk, hogy a Yahoo mérnöki múltjával és eddigi tapasztalataival, a kitűnő szakembereik részvételével jóval hamarabb érnénk el a kívánt szintet" - magyarázta Gates. Hozzátette, hogy a felvásárlási ajánlatot követő eseményekben nincs semmi meglepő, ők megtették az első lépést és biztosak abban, hogy az ajánlat megalapozott volt. Gates egyébként júniusban távozik végleg posztjáról, ám a jövőben nyilvános megjelenéseivel tovább segíti a cég munkáját.

Érdemes megjegyezni, hogy az elemzők egy része az elutasított első ajánlat után egy megemelt összegű másodikra számít. A Yahoo ugyanis azzal utasította el a lánykérést, hogy túlságosan kevés a felajánlott összeg, így az nem tükrözi a cég valós értékét. Redmond erre azzal válaszolt, hogy az ajánlat fair és megfelelő, bár azt nem közölték, hogy pontosan mit is terveznének az egyesülés után. Az esetleges emeléssel kapcsolatos pletykákat pedig maga Gates cáfolta azzal, hogy kizárta ennek lehetőségét. Szerinte a 44,6 milliárd dolláros eredeti összeg tökéletesen elegendő.

Az sem mellékes, hogy az ajánlattétel óta 13 százalékot esett a Microsoft részvényeinek árfolyama, így természetesen a részben erre épülő ajánlat is vesztett értékéből. Kérdés, hogy mi lesz a következő lépés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #12
    pont a Yahoo-val szerintem nem ez lett volna, tény, hogy a MS évek óta egyre inkább koncentrál az internet felé.

    többire:
    Bill bácsit meg nem szidni, nem véletlenül távozik a cégtől.

    A nyugdíjbamenés meg szerintem is vicces, a következő az lesz, hogy csak minden második sajtótájékoztatón segít a cégnek?:)

    Az ajánlat meg nemhogy bunkó volt, hanem nagylelkű. Egyfelől. Másfelől viszont azt is megértem, hogy a tulajdonosok nem akarják eladni vérrel és verejtékkel felépített cégüket (~lehet érzelmi vonal is, de lehet mohóság is nyilván). Igaz, így egyre hamarabb eltűnnek majd a süllyesztőben:)
  • maestro85 #11
    Hogy lehetnek ilyen bénák, hogy nem adták el magukat... Nem veszik észre, hogy képtelenek maguktól megújulni? Kifogytak az akarásból is.. A microsoftban pedig mindaz megvan emi belőlük hiányzik. Még hogy keveset kaptak volna... Majd eltűnnek szép lassan a piacról, ha így akarják... Microsoft meg kiizadja a céljait, mint ahogy eddig is...
  • Acheron #10
    hát azért tényleg megöregedett pöttyett,viszonyíts ehhez
  • sathinel #9
    Valsz yahoonak fontos volt hogy ne tünjenek el örökre. Mer MS amit felvásárol annak annyi. Fejlesztés megáll, régi gárda szevasz, marketingesek rászabadítása, és kész a nagy upgrade a vinnek, és 5 év múlva ugyanitt tartana.
  • god25 #8
    Downgrade Bill, Downgrade Vista. Örexik és leáldozik az MS "csillaga".
    Elhullik az öreg, s elhullik a MS... Ez már csak gesztenye kaparás...
    (...de ha kikaparja!)
  • Alec #7
    attól függ honnana nézzük. ha jól tudom a Microsoft a részvényekért a piaci érték 60 százalékával fizetett volna többet.. innentől kezdve nem biztos, hogy ők a bunkók
  • rigidus #6
    Most eddig ketszer, vagy haroszor ment Billy boy nyugdijba? Ti mennyinel tartatok?
  • fulcsa #5
    Nekem tetszik a kép. Most létom először fotón hogy Billy is öregszik.
    Eddig csak kisfius fotókat nyomtak be a cikkek mellé.
  • Ravkin #4
    Melyikre gondolsz, ami a cikk képe vagy ami a cikkben van :D
  • acdc #3
    Nehogy mar a vevo mondja meg az arat.Ez olyan bunko magyar szokas.Oke megveszem a microsotot 1000ft-ert ez tokeletesen elegendo.