Berta Sándor

Egyre több munkanélküli informatikusból lesz bűnöző

Az F-Secure legfrissebb, a kiberbűnözésre vonatkozó felmérése a megélhetési bűnözés megjelenésével számol. Ha nem találnak munkát a képzett orosz és indiai szakemberek, az alvilág számára keresnek pénzt.

Az F-Secure elemzői szerint a következő hónapokban egyre több online támadásra lehet számítani Közép-Amerikából, Indiából, Brazíliából, Kínából, Afrikából, valamint a szovjet utódállamokból, elsősorban Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából. Mindez azt jelenti, hogy Európa és Észak-Amerika helyett egyre inkább ezek a régiók lesznek az akciók kiindulópontjai. A változás egyik fő indoka, hogy a fejlődő országokban rohamosan nő a szélessávú internethozzáférések száma. A legdinamikusabb fejlődő kontinens ebből a szempontból Ázsia, míg a második helyen Afrika található.

Mivel azonban ezekben a régiókban még nincs megfelelő számú informatikai munkahely, ezért sok tehetséges helyi szakember arra kényszerül, hogy a megélhetésért cserébe tudását másképp kamatoztassa. Számukra gyakran az online bűnözés marad az egyetlen út. "Brazíliában jelenleg már több mint kétmillió embernek van internethozzáférése. 2003 óta azonban Brazíliában, Kínában és a szovjet utódállamokban drámai mértékben nőtt a kiberbűnözés" - jelentette ki Mikko Hyppönen, az F-Secure vezetője.

A finn vállalat munkatársai azután jutottak ezekre a következtetésekre, hogy megvizsgálták az internetes bűnözés geográfiai alakulását 1986-tól napjainkig. A megállapításokkal azonban nem minden szakember ért egyet.

"Alapvetően elfogadom az F-Secure becslését, azonban úgy vélem, hogy a támadások kiindulópontjai nem fognak megváltozni, sokkal inkább egy a szokásokhoz való hozzáidomulási folyamatról van szó. Ezért különösen fontos lesz, hogy az adott országok informatikai infrastruktúrája mennyire lesz alkalmas ilyen támadások kivitelezésére. India ilyen szempontból nagyon jó helyzetben van" - mondta Magnus Kalkuhl, a Kaspersky Labs elemzője.

A szakértők megállapításait mindenesetre alátámasztja, hogy a Sophos számítástechnikai biztonsági cég a spam e-mailekről szóló szokásos negyedéves jelentésében Oroszország előretörését emelte ki, amely több már területhez hasonlóan a kéretlen üzenetek szegmensében is egyre erősödik. Az ország a spamküldők listáján immár a második helyen szerepel. A helyzetet súlyosbítja, hogy egyes érintett államokban kaotikus politikai változások zajlanak, másutt pedig a szükséges jogszabályok hiányoznak a kiberbűnözés visszaszorítására. Így pedig az elkövetők nyugodtan halászhatnak a zavarosban, hiszen könnyen elbújhatnak a hatóságok elől, nem kell lebukástól tartaniuk és szinte zökkenőmentesen folytathatják tevékenységüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NessieGraf #35
    Bocs! #32 mégegy, de ez már kiegészítés: a megrendelők minimum 70%-a meg van győződve arról, hogy a többi megrendelő által hülyére keresed magad, így megteheted, hogy neki ingyen, legjobb esetben bartelben dolgozz!
  • NessieGraf #34
    #30 Ahogy elnézem te is láttál már programozót :D és oneman is. És ha egyszer elakadok a témában örülnék, ha tőletek kérdezhetnék.

    #32 Ellenvélemény! Jelenleg az adók és a járuléknak becézett formájuk mellékállásban 70%-ot, főállásban 80-85%-ot kíván befizettetni állambácsi felé. Kérdezem én: hogyan bírja ezt az ésszerűsítés felülmúlni?

    Egy adalék: olyan cégnél is dolgoztam, ahol a szoftvereikhez kapcsolódó Hot Line szolgáltatást ISO minősítésűvé tették. Kaptam 3 hét rendkívüli fizetett szabadságot. Megkérdeztem, miért? A válasz: Jönnek az ISO-tól. Te vagy itt az egyetlen, akinek hiába tanítanánk bármit. Ha tőled kérdeznek, válaszolsz. Inkább ne gyere be. A poén: a cég nagyon jó szoftvereket fejleszt. Akkor még a Hot Line is jól működött. Olyannyira, hogy az akkor ott dolgozók bármelyike szükség esetén a probléma helyszínére is kiszállt, akár azonnal. Ezek után el tudom képzelni, milyenek lehettek az elvárások. Mert a minősítés után bekövetkezett feladatmódosítások elűzték a cégtől az akkori Hot Lineosok 90%-át.
  • oneman #33
    Alapvetően az is a baj, hogy a diákok a pénzért mennek oda, és nem különösebben érdekli őket a szakma...
    Egy igazi programozó/mérnök az rengeteget gyakorol, és sokat tanul autodidakta módon. Egy iskolától sem lehet elvárni, hogy a fejedbe töltse a tudást. Mindenhol igyekeznek megadni az alapokat a maguk módján, de az, hogy Te mit kezdesz vele, az csak és kizárólag Rajtad múlik.
  • Normal #32
    Magyarországon:
    hiányzik a motiváció
    a kompenzáció sincs megoldva
    a szakmához nem értő emberek választák be Feri fiának a barátját
    kis mértékben az adók, nagy mértékben az ésszerűsétés, ISO szabványok, stb ellehetetleniitik a fizetésed
    :):(

    Ellenvélemény?
  • tomcsa4 #31
    AZ ügyvédi szak is népeszrű volt pár éve. Felnőtt folgozó emberek is jelentkeztek, holott sose dolgoznak benne, de elvégzik, hátha. Annyi ügyvéd van, teljesen feleslegesen. NEm mondom, hogy rosszak, de feleslegesek.

    Csapatban dolgozásról annyit, hogy: igen, a programok kb 90%ka a nem készül el/túllépi a költségeket kategória.

    NA jólvan, ha azt mondjátok, hülyeséget beszéltem, akkor mondjátok. Nem veszünk ezen össze. DE szerintem nem kóser így a tematika.
  • BlackRose #30
    1. Ott lenne a legjobb (viszont nem zárnák ki más módszert sem, de biztos, hogy 99% az az egyetemekről jönne). A gond viszont ott van, hogy nem lehet a valós korlátokat legyőzni, először is mi a fenének akarunk semmirevaló diplomás informatikusokat csinálni, ha pl. a 80-as éveket veszem figyelembe, vagy esetleg a 90-es évek elejét akkor kb. néhányszor magasabbak voltak a kritériumok és komolyabbak a programok mint ma, ha azt nem képes csak 100 ember elvégezni évente akkor legyen 100 és ne akarjunk 1000 amit csak úgy érünk el, ha leszarjuk a minőséget. Nem lehet mindenkiből programozó, informatikus, mérnök. Ugyanakkor a második probléma az állam és annak a segítőei által nyomott propaganda, hogy az "Informatikában a jövő, ott vannak a nagy fizetések..." miatt ma legalább 70% aki informatikára ment nem azért ment mert szereti, érdekli, hanem mert mondták neki ott van a jövő ott van a pénz.

    2. Ami a csapatokat illeti, sajnos az igazi siralomházat ott kell keresni. Legtöbb csapat vagy túlságosan formalizált vagy éppen az ellenkezője. Szédületes mennyiségben készül a túlkomplikált és a spaghetti kód, és csak nagyon kevés cég és kevés csapat van valahol az elfogadható úton, amelyen a minőség optimális a költségek mérsékeltek és az innováció nem ötközik óriási akadályokba. Ezek a gondok a csapatmunkában, ami a programnyelveket illeti, nem árt minnél többet tudni csupán azért, hogy több oldalról szemléljük a problémát és jobb megoldást találjunk. De ami magát a fejlesztéseket illeti az manapság, néhány nyelvben keményedett meg és egy csapatban ritkán használnak egynél többet, sőt ha moduláris csapatokról beszélünk (már nem tudom honnan ez au idióta elnevezés, de jó) akkor megtörténhet, hogy 2,3 nyelv kombinálódik, de ez soha sincs úgy, hogy egy fejlesztő területe legyen. Tehát egyetértek, nagy baromság az egész (végtelen ahogy te mondod).

    3. Itt nem tudom mire gondolsz, a van diploma - nincs diploma esetre, vagy az A diploma a B diploma felett. Mert az első eset az 100% igaz, de a másodikban nem vagyok biztos. Egynéhány kimagasló egyetem esetében még megtalálható, de mond meg nekem, hogyan dönt a munkaadó kinek adja a munkát annak az Indiai Kumar Gardarahajnak aki valamelyik Kashmiri Állami Egyetemen diplomált vagy pl. az Aziri Suminak aki egy Albániai Egyetemen szerzett oklevelet? Ha beugrik köréjük egy MIT-s akkor az lehet, hogy tarol, de ha nem akkor diploma=diploma. És lehet, hogy a Milan Petrovics a híres (programozói olimpián aranyérmeket nyerő) Belgrádi Matematikai gimnázium programozói részén szerzett diploma több tudást jelent mint a Kéniai Állami egyetemen (általában megvásárolt) diploma.

    Szóval a diploma jó dolog a kézben mert könnyebben kinyilnak az ajtók, de ennyi az egész. Három féle képpen lehet előrehaladni, az egyik a jó, pontos, minőséges munka a másik az agresszív módszer (nem mindég működik) és a harmadik a seggnyalás. Negyedik módszert nem láttam még. Az első esetben a tudás a fontos, a másik kettőben a diploma elég sokat segíthet akár tudás nélkül is.
  • NessieGraf #29
    1. Hol kéne megtanulni az informatikát, vagy bármit, ha nem az ezirányú szakképzésben? Ott kéne!
    2. A moduláris csapatban programozás ezer programnyelvvel? Akkora baromság, hogy sosincs vége! Az igazság a #19 üzenetben és ott, ahol ennek lényegét értik!
    3. A munkaadók igenis a diploma alapján döntenek... Azok, akiknek gőzük nincs a szaknáról, ahova embert akarnak felvenni! és a #21 üzenet, de van még néhány komoly igazságtartalmú.

    Aki bármit akar kezdeni magával, az felejtse el, hogy csak egy jól hangzó iskolával és egy diplomával jut valamire! Ha amellett tényleg informatikus, az nagyon jó. Sose lesz munka nélkül.
  • tomcsa4 #28
    mindenhol=mindenben
  • tomcsa4 #27
    Az igaz, de alapozni kell, nem? És ha a delikvens lassan érti meg az elejét, akkor csak lassabban tanul. Srácok, nem mindenki megy úgy oda, hogy na tervezek egy algoritmust. MEg mindent átlátok. Ez tetézve van azzal, hogy rövid az idő, így csak felületesen megy az oktatás. Persze, otthon gyíakorolhat, de nem csak programozás van és bele is kell rázódni. Ez az én véleményem. Persze, aki fogékony rá, annak könyebb, de ez mindenhol így van.
  • Yv@n #26
    valamit félreérthettél. Ennek aztán semmi köze a tanulás sebességéhez. Az hogy képes vagy e algoritmust tervezni, átlátni a megoldandó problémát és megoldást keresni rá logikus gondolatmentet igényel, amit nem zár ki az, hogy esetleg lassabban sajátítod el a tudás anyagot, de ő sem ezt mondta.