MTI

Biztonságosabb Internet Nap ötödször

Új-Zélandtól Magyarországon át Costa Ricáig kedden 55 országban tartották meg a Biztonságosabb Internet Napját.

Az ismeretterjesztő és szemléletformáló kezdeményezés célja, hogy a gyerekek, a szülők és a tanárok minél többet tudjanak az internet előnyeiről és az online világ veszélyeiről. Az ötödik éve induló akciókat, médiakampányokat, versenyeket és konferenciákat az Európai Bizottság által alapított Európai Internetbiztonsági Hálózat (Insafe) hangolta össze. Spanyolországban például roadshow indult hatalmas kamionokkal, Amszterdamban az online szerencsejátékokról rendeztek nyilvános vitát vezető kormánytisztviselőkkel, Brüsszelben pedig kilenc országból gyűltek össze 14-17 éves fiatalok, hogy a fogyasztóvédelemért felelős bizottsági szakemberekkel vitassák meg a közösségi oldalakkal és a mobiltelefon-használattal kapcsolatos tapasztalataikat - áll az Európai Bizotsság sajtóközleményében.

Magyarországon kedden jelent meg a Wild Web Woods nevű számítógépes játék magyar nyelvű változata. Az EU-tól független Európa Tanács megrendelésére a 7-10 éves korosztály számára fejlesztett játék ismert mesék felhasználásával vezeti át a kicsiket az online labirintuson a csodás E-városba, és közben megtanulják a biztonságos internethasználat alapjait. Erre azért is szükség van, mert a felmérések szerint az óvodások is használják az internetet, az online környezetben pedig nem minden esetben tudható pontosan, hogy kivel kerül kapcsolatba a felhasználó és az információk hitelességét sem lehet mindig ellenőrizni.

Az 10 éven felüli gyerekek 81 százaléka látogat ismerőskereső oldalakat, és 66 százalékuk rendszeresen csetel. Az Eubarométer uniós statisztikai szolgálat vizsgálata szerint a legtöbb gyerekek egyedül ül a számítógép elé, és bár nagyjából tisztában vannak az online kockázatokkal, mégis szívesen bocsátkoznak kalandokba és a szülőkkel erről nem beszélnek, mert attól tartanak, hogy internetmegvonás lesz a vége.

A felmérések alapján indult az Insafe és egy nagy európai internetszolgáltató vállalkozása, a Web megszelidítése nevű játékos családi ismeretterjesztő csomag fejlesztése. A 6-12 év közötti gyerekeknek, szüleiknek és tanáraiknak készült e-biztonsági csomag is kedden jelent meg magyarul. A szülői füzet a felnőtteknek nyújt segítséget ahhoz, hogy mit érdemes megbeszélni a gyerekekkel, a családi füzet pedig szituációs játékokkal, online gyakorlatokkal, kvízekkel és a fejezetek végén összefoglalt aranyszabályokkal vezeti be az egész családot az internet biztonságos és hatékony használatába.

A magyar változat az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) közreműködésével 15 ezer példányban készült el és minden iskolába jut belőle példány. A csomag letölthető az Inforum és a támogató cégek honlapjáról is, egy gyerekműsorokat sugárzó kereskedelmi tévécsatorna pedig a Biztonságosabb Internet Nap alkalmából országos internetbiztonsági vetélkedőt hirdet. Az értékes jutalmakért márciustól versenyezhetnek a kisiskolások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!