25
  • picurmanoo
    #25
    Anno pár éve asszem volt, hogy a vietnámi kormány engedélyezte a halászoknak, hogy felszedjék a kábeleket a tenger alól, mert az jövedelmezőbb :) Bár utánna kaptak a fejükre :D
  • djw
    #24
    háború esetén ha én támadnék elsőnek a kommunikációt gyaknám le, másodjár a katonai célpontokat... tehát előbb nem lenne net, mint lepüpőgépfelszállópálya

    másrészt tenger alatt egy taktikai atom... minek elásni? :-) jóskapista úgyse fog azzal játszani, hogy 100m mélyre merüljön egy kombinált fogóval optikát vágni
  • Xantia
    #23
    Háború esetén nem fogunk szexlapokat nézegetni és nem kapunk viagra és növeldmegpéniszed leveleket. A maradék katonailag fontos távközlést a műholdak és a felszini rövidhullámú berendezések elviszik.
  • CybeRick
    #22
    Háború esetén ugyancsak mindegy lenne milyen mélyre ássák be a kábelt, ha az lenne a célpont. Azért több ezer Km kábelről beszélünk, ne felejtsük el. Ennek ráadásul nagy része több száz méter mélyen húzódik. Egyébként katonai célokra valószínűtlen, hogy ezeken a rendszereken menne a kommunikáció.

    Természetesen a "műhódak" sem képesek kiváltani a forgalomkiesést, csupán a minimális szinten biztosítanak kapcsolatot, és mindezt marha drágán.
  • kernerster
    #21
    Akkor mi van ha teszem azt háború van, aztán ezeket csak úgy elvagdossák??? Vgay mondjuk az USA-Or.o.-Kína-NBr. négyes közül az egyik csak be akar tenni valakinek, aztán tengeralattjáróról elvágja???

    lehet h naiv vagyok, de akkor is. A műholdakon meg nem lehet megoldani azt a sávszélt amit a hirtelen támadt igény alátámasztana.
  • kecskeszeme
    #20
    Talán "gáz beásni a kábelt", de nevetségesen néz ki a kábel a képen, ahogy csupaszon ott hever a fenéken... ez az igazán gáz. Rengeteg pénzt jelent a netszolgáltatóknak meg mittomén' kiknek, hogy létezik az a kábel. Nem hiszem el, hogy nem lehetne normálisan elhelyezni. Ilyen szinten, ekkora sufnituningot még nem láttam...
  • irkab1rka
    #19
    úgy tűnik, ez az egyetlen mód, hogy megállitsuk a spam-et

    gz a cikkhez!
  • shabba
    #18
    A probléma most inkább az volt hogy alig két hét alatt 5 szakadás is volt és mind ugyanazt a régiót érintette. Ráadásul sorra az új, nagyobb kapacitású kábelek szakadtak, és ami megmaradt tartaléknak azok mind régi kábeleket, amik helyette pont azért építettek újat mert már elérték a kapacitásaik végét. Épp ezért az átterhelések is komoly problémába ütköztek. Anno január végén amikor az első két szakadás volt közel-kelet és India felé egy 620 Gbps-es forgalom csökkenés következett be, ami a teljes forgalom 75%-a volt. Ezt a mértékű kapacitást nem lehet műhódakra átterhelni, azok ehhez kevések mint mackósajtban a brummogás.
  • kiisb
    #17
    És abból a hét centiből is vagy 6,95 csak szigetelés, merevítés, szigetelés, merevítés, szigetelés, merevítés, szigetelés, merevítés és szigetelés. Ugyanis ennek a kábelecskének csak a közepén lévő néhány darab pár tized milliméternyi vastag üvegszál viszi a zadatot. A vizben viszi a fény a zadatot. Teccikérteni?
  • Zivos
    #16
    Ja, mint a szuz lany: Ez 25 centi :-)?
  • CybeRick
    #15
    Lehet véletlen szakadás. Elvégre egy Indiai hajó kapitánya nem fog azzal foglalkozni mi van alatta , egyszerűen kidobják a vasmacskát.

    A multicégek kiesése pedig minimális lesz, mivel majd rajtunk megspórolják
    Egyébként a nagyobb cégek bebiztosították már rég magukat (műholdas kapcsolat).


    Tavaly 21 komolyabb szakadás volt a tenger alatti optikai kábeleken. Tehát előfordul... Mellesleg a parttól 8Km-re már gáz lenne beásni a kábelt.
  • AtomHeart
    #14
    "...de a hét centiméter vastag kábelköteg összeillesztése..."

    Csak 7 cm??! En ezeket valahogy mindig vastagabbnak kepzeltem el...
  • Tinman #13
    Ez a cikk jópofa és érdekes volt
    Köszi!
  • sKie
    #12
    Azok nem a japanok, hanem a koreaiak. Nem latom ertelmet a karorvendesnek. Inkabb a spammerek haljanak meg a gepek elott, ne a gamerek, ha mar lehet valasztani.
  • Camouflage
    #11
    OFF az nyugszik, nem nyukszik ON

    Nem tudom elkepzelni, hogy mintegy veletlenul pont arra jart az a hajo, es teljesen veletlenul pont arra a nyomorul vezetekre dobta le a horgonyt.
  • AquirLord
    #10
    Öööö hogy is jött ide most Japán? A cikkban azt írja, hogy "az elszakított két vezeték India európai sávszélességének 75%-át jelentette"
  • csizi23
    #9
    Nem is tudom kinek fontosabb, az hogy a világ japánhoz legyen kötve vagy hogy japán a világhoz kötődjön ? Sztem a világnak inkább van japán technikai fejlesztéseire és újjításaira mint a japánoknak a világ többi részére... :D
  • Su0my
    #8
    azért vannak pozitívumai a dolgonak is... kevesebb japó fog a saját nyálában meghalni a diablo2 előtt
  • csizi23
    #7
    Sztem inkább hangzik szabozázsnak mint véletlennek.
    Mi annak az esélye hogy egy hajó pontott köt ki ahol az optikai kábel nyukszik?!
    és mellékesen senki nemszol a rossz helyen álló hajónak hogy mizu ...
  • Jonah
    #6
    "Főleg, hogy gyakran szükség is van rájuk, mert folyamatosan történik valami a kábelekkel, de a mostani eset, miszerint egyszerre két fontos kábel is elszakadt, még nem fordult elő korábban. "

    nem a fenét nem történt... a tajvani kábelekkel mi volt 2006-ban ?


    2003 Nagy-Britania
    2005 Pakisztán
    2006 Tajvan
    2007 Banglades


  • szvini
    #5
    nem is baj, hülye indiaiknak nem is kell net :), vannak elegen :D:D:D
    Meg legalább a multi cégek is szopnak :D
  • sKie
    #4
    Csak nehogy a javitohajo is rossz helyen kosson ki, aztan legyen meg egy kis pluszmunka. Ilyenkor szokott az lenni kishazankban, hogy a telefonosok atvagjak a vizet, a vizesek a gazt, a gazosok a szennyvizet esigytovabb. Tipikus EastPark classic.
  • Juszufka
    #3
    Szerintem meg igenis az az érdekes, hogy hogyan kötöttek ki rossz helyen azok a szállítóhajók véletlenül az Indiai-óceánon, majd az Arab-öbölben, aztán véletlenül még áthajóztak a Földközi-tengerre és véletlenül ott is kikötöttek rossz helyen.

    térkép a kábelszakadások helyéről:
    http://michaelcorey.ntirety.com/Portals/1101/images/undersea-cable-map-1.jpg
  • JL666
    #2
    vagy lehet ezt a kábelt használta a cápa 3-ban roy schneider, hogy kinyírja a cápát! ehehe
  • arrakistor
    #1
    legalább a partmenti szakaszokon, ahol nagyobb a kikötés "veszélye" és ahol még búvárkodni is lehet a sekélyebb vizekben beágyazhatnák a mederbe és akkor nem lennének ilyen gondok.. hiszen a nyílt vizeken már nem nagyon szoktak csak úgy kikötni a hajók és nagyon kicsi az esélye hogy ott ilyen jellegű baleset történik.