Berta Sándor

RIAA: tilos a CD-k mp3-akká alakítása?

Az Amerikai Zeneipari Szövetség ügyvédjei szerint amennyiben valaki a saját zenei CD-jén lévő számokat átkonvertálja mp3-má, az megsérti a jelenleg hatályos amerikai szerzői jogi törvényeket.

Legalábbis így érvelnek a szervezet jogászai abban a perben, amelyet a RIAA egy házaspár ellen indított Arizona szövetségi államban. A férj és a feleség önmagukat védik a perben. A nem mindennapi érvelésre és ügyre Ray Beckermann ügyvéd hívta fel a figyelmet, amikor a Recording Industry vs. The People nevű blogjában részletesen dokumentálta az eljárás lefolyását.

Ami miatt a per precedens értékű lehet az az, hogy a szakértők szerint a RIAA célja most már a magáncélú másolatok elleni fellépés és az ilyen kópiák készítésének megtiltása az Egyesült Államokban. Az eljárás során a bíró egyszer már a zeneiparnak adott igazat, azonban később megváltoztatta a döntését.

A RIAA álláspontja szerint a házaspár egyaránt törvénysértést követett el azzal, hogy átkonvertálta saját zenei albumait, és azzal is, hogy ezeket a fájlokat elérhetővé tette a fájlcserélő hálózatokon. Sőt, a szervezet ügyvédjei úgy vélik, már az is törvénysértés, ha valaki a számítógépén egy megosztott dokumentumok vagy megosztott videók nevű mappában fájlokat tesz hozzáférhetővé mások számára.

A férj egyébként azzal védekezik, hogy az mp3-akat nem osztották meg másokkal, azokat kizárólag saját használatra készítették el az általuk korábban megvásárolt zenei CD-kről. Az Amerikai Zeneipari Szövetség viszont ragaszkodik az álláspontjához, ami viszont egyértelmű támadás a jelenlegi amerikai jogszabályok szerinti legálisnak minősülő magáncélú kópiakészítés ellen. A per december 14-én folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #80
    hát lehet, hogy le volt állitva többször az allofmp3, de sosem találtak rajta normálisan fogást és mindig visszatért, egyik perben sem menesztették el, meg fizeti a helyi artisjus/jogvédő szervezetnek a dijakat, az, hogy usa-nak ez nem tetszik az egy dolog.
  • KLT #79
    Mert ha nem egy übergagyi muzikcenter utód szuper hifi házimozi 5cm-es hangszóróin hallgatod, akkor meg lehet hallani az mp3 tömörítés hibáit.
    Bezony.
    És nem kell ám hozzá cambridge audio, audio note, focal labs vagy warfedale, egy "vacak" preludium is megteszi.
    És már ki is szúrod azokat az audio cd-ket, amiket mp3-ból írtak vissza
  • haxy27 #78
    csak azt mondja meg valaki, hogy kinek kell egy audió cd ha a háztartások 70% ában nincs is mivel le játszani hacsak nem számítógépel. De ugye ki fogja nyektetni a drága írót egész nap hogy lejátszak pár számot föleg ha ott az mp3 lehetősége.
  • dronkZero #77
    Kicsit kezdesz lehiggadni. Ez pozitív. (Eleve nem értettem a felindultságot.)

    "VISZONT.AHhoz, hogy otthon kijöjjön a pár milliós studió cuccés a több tíz milliós studió cuccok közötti különbség, elég komoly hangszerkó kell...nem 100ezer forintos."

    Na igen, ebbe már nem is akartam belemenni. Úgy tűnik, ebben egyetértünk.

    Na, akkor közeli példa:
    Sunday Fury
    Unokatesóm az énekes-gitáros. Van vagy 4-5 gitárja, a legdurvább 1 millaHUF. Van némi hangtechnikusi gyakorlata, meg összerakott viszonylag jó minőségű cuccokból egy kis otthoni stúdiót. Olyan másfél-kettő millió forintból. Csinált még régebben egy szólólemez jellegű demót, az ének és a gitár helyben felvéve, a dob, basszus, esetenként billentyű samplerrel. Rengeteg munkát beleölt, például egy sima pergődob minden egyes leütésének hangszínét egy lehelletnyit megváltoztatta, hogy ne legyen monoton, "gép" hangzása.
    A lényeg az, hogy a felszerelése is, a tudása is már kicsit több a fullamatőr szintnél.
    Összeállt ez a zenekaruk, kiadtak egy demót. A kis házistúdióban pakolták össze. A dobot és az éneket már profi stúdióban vették fel. Nyertek egy tehetségkutató versenyt a nyáron.
    És leszerződtek egy kiadóval, tavasszal nagylemez.
    Egyszerűen hiába a sufnistúdió, ezekkel az eszközökkel nem lehet felvenni a versenyt egy profi stúdióval. Azt viszont kiadó nélkül egy kezdő banda nem tudja megfizetni. Reklám vége.

    "A másik : nem szeretem annyira az alternatív arcokat mert mindig ezzel jönnek."

    Ezt nem értem. Márhogy én? Mivel jövök?

    "Nem szeretem a fölösleges csecsebecséket..ez gondolom kiderült.Ennyi."

    És ezért üvöltötted le a fejem a borító kapcsán? Egyébként megnyugtatlak, felhúzós kisautóval nem vettem volna meg. Viszont azokat a grafikákat még külön is. (Sőt, gyakorlatilag _azt_ vettem meg, és azzal együtt a lemezt.) A CD azóta sem járt semmilyen lejátszóban, mint mondtam, a zene kb egy éve megvan, és heti rendszerességgel hallgatom.
    Ezért mondtam azt, hogy ha több ilyesmi lenne, akkor lehet, hogy vennék zenét.
    Nekem ez egy nagyon szimpatikus árukapcsolás. Professszionális grafika, professzionális zene.

    "Mondjak ész érveket?Mire szeretnél hallani pontosan?"
    A stúdiókkal kapcsolatos témában vártam valami érdemlegeset, ezt azóta megkaptam.
  • who am I 7 #76
    :) :) Ne itélj elsőre.Minden voltam...nu-metálos,repper,trance-s, popot is szerettem mindent, szóval, ha valaki ismerimajdnem az összes stílust az én vagyok :P Ezen ne lovagolj, mert ez rossz itélkezés elsőre.A profi studió felszerelés oké.VISZONT.AHhoz, hogy otthon kijöjjön a pár milliós studió cuccés a több tíz milliós studió cuccok közötti különbség, elég komoly hangszerkó kell...nem 100ezer forintos.És gondolom, azért nem mindenkinek van otthon fél-1 millióért hangcucca, csak hogy ki tudja használni ezt a lehetőséget.A másik : nem szeretem annyira az alternatív arcokat mert mindig ezzel jönnek.Van 1-2 csapat akiknek elismerem a munkáját.Előremutató, fantáziadús, letisztúlt, JÓ.Viszont nem szeretem,ez a másik, ettől függetlenül el tudok vonatkoztatni, a szubjektivitásból, és amiben van munka és tényleg igényes azt el is ismerem.Nem szeretem a fölösleges csecsebecséket..ez gondolom kiderült.Ennyi.Mondjak ész érveket?Mire szeretnél hallani pontosan?Van belőle bőven nyugi, csak mivel elég felületes a vita nem mentem bele a szubkultúrák/fúziók/underground/progressive-itásos dolgokban.De ha szeretnéd, és érdekel, nem sokáig tart a dolog.
  • dronkZero #75
    Jézusom, Animal Cannibals... Akkor most fejezzük be a vitát a zenéről. Ha az neked valaha tetszett, akkor nincs mit mondanom.
  • Faby #74
    Pedig ez az útja annak, hogy aki eleve hajlandó megvenni a "zenét", illetve annak egy másolatát, valami pluszt is kapjon a termékhez, legyen valami fizikailag megfogható dolog, ami megtestesíti magát a terméket.

    Kicsit sántít a párhuzam, de pl a DVD-knél is van fapados extra nélküli kiadás 999 Ft-ért és van csilli-villi felturbózott makettel kiegészített bővített kiadás pl 9999 Ft-ért. Aki akarja, megveheti az olcsót, de akinek kell, veheti a drágát is, a választás az övé. Zenénél, a CD-knél nincs ilyen, ott egységesen drágák a lemezek.

    Mielőtt megkérdeznéd, ha úgy jön ki, én is megveszem a drágábbat, ha az számomra fontos hozzáadott értékkel bír. Igen, megvettem a LOTR exkluzív kiadását az Argonath szobrok, Gollam illetve Minas Tirith makett miatt, mert _nekem_ kellett. Én döntöttem el, vehettem volna az olcsó kétlemezes kiadást is.

    Vissza a főmenübe: a zene ipar, kiadás szerintem csak a legális, megfizethető online terjesztéssel maradhat életben. Mégpedig úgy, hogy legyen valódi verseny, ne legyenek kapcsolt dolgok (iTunes - iPod, más lejátszón nem is tudod meghallgatni az onnan vásárolt zenéket, ez is röhely), monopóliumok, pláne ne legyen másolásvédelem!
  • dronkZero #73
    "Az, hogy te nem veszel meg 1 zenét sem, az bőven elég ahhoz, h hiteltelen legyél számomra"

    Hiteltelen? Tehát azt mondod, hogy hazudok?
    De azt itt most leszögezem neked, hogy ez volt az _első_ album, amit valaha megvettem. A legelső. És csak a borítója miatt.

    "Az előadókról meg annyit, hogy ha ez a banda fele annyit tudna és fantáziája lenne, mint amilyen előadóktól veszek én számokat (támogatom őket), akkor már ők lennének a best of."

    Az a helyzet, hogy jelen pillanatban ők éppen a best of. Három Grammy-t nem mindenki szed össze. Ez mondjuk önmagában sokat nem mond a minőségéről, csak a népszerűségéről (és csak USA-ban), de jelen helyzetben éppen a zene összetettsége, minősége, és a zenészek tudása miatt népszerű, nem azért, mert a csapból is ez folyik. (Pl neked fingod sincs róla, hogy mi ez.)
    Majd ha a hihetetlen fantáziadús és hatalmasan nagytudású bandád(kikről beszélsz egyébként?) tizedannyit elér, mint Tool-ék, akkor szólj.
    Ja, egyébként elektronikus zenéhez, gombok nyomogatásához tényleg leginkább fantázia kell, mert ugye hangszeres tudás az nagyon nem...

    Ja, és támogatod őket? A vételár 2-3%-ával? Legyél magadra büszke, verd a melled!
    Meg eltartasz a 3-4 fős banda mellett 50 ingyenélő jogvédő gecit, marketinges faszt, stb. (Mondtam már, hogy elvi okai is vannak, hogy nem veszek zenét?)
    Vagy megint elbeszélünk egymás mellett, és valami mixeket töltögetsz netről pénzért?

    "Igen a studiók dísznek vannak..jézusom."

    Elég botfüled lehet, ha neked mindegy, hogy stúdiófelvétel, vagy házilag barkácsolt... Mondjuk nem lep meg.

    "Na jó hallód, menj vissza"

    Helyes, ha az érvek elfogytak, küldj csak el a picsába!
    Visszatérve a kérdésre, akkor szerinted tényleg egyenértékű egy 1-2 milliós(forintban) otthon összeépíthető stúdiófelszerelés a 30-50-100 millás profi hangszigetelt stúdiócuccal?
    Egy kezdő banda szerinted ki tudja fizetni a bérletet?
  • Faby #72
    Kíváncsi leszek (egy fenét, men akarom megérni) mikor fogják az amerikai jogvédőnek titulált gengszter módszerekkel dolgozó szervezetek valahogy ráerőltetni a terroristaellenes törvényt (USA PATRIOT vagy PATRIOT ACT)a marhaveszélyes letöltő/másoló/konvertáló userekre, és akkor még perrel sem kell vesződni, mehet mindenki Gitmóra, oszt majd ott jól átnevelik, hogy ha meghall egy zenét valahol, befogja a fülét, mert ha valahogy megjegyzi a dallamot máris mehet vissza a sittre illegális másolás/konvertálás miatt!

    A társadalomra ezek szerint veszélyesebb egy zenéket magáncélra másoló/letöltő egyén, mint sok bűnöző!

    Normálisak ezek?
    NEM!
  • who am I 7 #71
    Ja igen...full albumot már animals cannibals óta nem vettem.bocsi...Nem vagyok repper csak 15évesen voltam az :) Elég komoly producerekkel állok kapcsolatban (van studiójuk egyébként, igen) és nem magyarország szinten, de ez neked sztem annyira mind1.Vegyed csak a háromdés borítós "okosságokat".