Berta Sándor

Egyre több japán fiatal SMS-függő

Ahelyett, hogy egymással személyesen találkoznának és beszélgetnének, egyre több japán tinédzser már szinte csak és kizárólag elektronikus úton tartja kapcsolatait az ismerőseivel és barátaival.

Sok japán fiatal szabályosan függővé vált és képes akár órákat is eltölteni a mobiltelefonjával, naponta akár több tucat rövid szöveges üzenetet küldve. A japán kormány friss felmérése szerint az általános iskolások egyharmada használja rendszeresen a mobilját. A középiskolásoknál ugyanez az arány már 96 százalék! A fiatal japán lányok átlagosan naponta 124, a fiúk pedig 92 percet töltenek a mobil készülékükkel. Tény: a korszerű technikák új távlatokat nyitnak a tudásban és a távközlésben, azonban sok szigetországi tinédzser számára már csak egyszerűen drogot jelentenek.


"Számos fiatalt kérdeztünk meg, hogy az életükön kívül mi a legfontosabb a számukra. A többségük azt válaszolta: a mobilom. Sokan közülük még akkor is SMS-eznek, ha éppen esznek vagy televíziót néznek. A legrosszabb az egészben az, hogy a gyermekek szülei gyakran nem is sejtik, hogy milyen világ van a kijelzők mögött" - nyilatkozta Masashi Yasukawa, a Japán Nemzeti Internetes Tanácsadó Testület elnöke.

"Sok fiatal egész egyszerűen bizonytalannak érzi magát a mobil készüléke nélkül" - szögezte le Hideki Nakagawa, a szociológia professzora. "Az életem nem működik a mobilom nélkül. Amennyiben elfelejtettem magammal vinni az iskolába, inkább betegnek tetettem, hogy hazamehessek érte" - mondta például Ayumi Chiba, egy 20 éves diák.

"Nagyobb biztonságban érzik magukat, ha nem egy hús-vér emberi lény van velük szemben" - hangsúlyozta Tetsuro Saito, a pedagógia professzora, aki attól tart, a japán fiatalok előbb vagy utóbb elveszíthetik a kommunikációs képességeiket. "Vannak olyan emberek, akikkel még akkor is e-mailben tartom a kapcsolatot, ha tudom, hogy ott vannak az iskolában és látom őket. Úgy tűnik számomra, hogy minket csak egy eszköz köt össze" - ismerte el a 18 éves Tomomi, aki szintén naponta átlagosan 20 e-mailt küld az ismerőseinek.

A felmérésben összesen 1600 14 éves diákot kérdeztek meg a szokásaikról. A 60 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen nála van a mobilja. Közel a felük naponta 20 vagy több üzenetet küld.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 12346 #11
    oszt mitől:c antenna formájú agyrákja lesz mindenek?^^
  • barret #10
    Szegenykeim mit tudnanak csinalni ameddig nincsenek internet elott? :D
    Elutik a kieso idejuket egykis sms irogatassal.
  • Flashy #9
    pár év múlva majd jönnek az "Egyre több japán fiatal rákos" című cikkek
  • barnie1990 #8
    Mehetnek Battle Royale-t játszani
  • Sanyix #7
    LOL sok emos japo kiskcsg :D
  • FoodLFG #6
    Azért arrafelé is vannak komolyabb problémák. Ne általánosítsunk!
    http://www.gaijinsmash.net/archives/3_year_profile_the_ghetto_school.phtml

    Egyéként ennek az embernek igen szórakoztató írásai vannak =D
  • wolruf #5
    Hmmm, inkább e-maileznek ... Nagyon kevés szolgáltató nyújt ott sms szolgáltatást.
    Sokszor nem is kizárólag SMS-eznek, hanem weboldalakat nézegetnek, olvasgatnak.
    Jópofák voltak :)
  • macleod2005 #4
    Hát igen, ott az iskolákba ez a legégetőbb probléma, hogy sokat sms-eznek az iskolások.
    Nálunk inkább az hogy valakit képesek megkéselni egy telefonért.
    Az amcsik meg tiszta jóindulatból lelövöldözik egymást, mert ők inkább 9mm-essel rohangálnak mint csodatelefonnal...
  • BCS pixel #3
    azért milyen szörnyű nagy problémáik vannak már a japánoknak :D
  • mad mind #2
    Bár ahogy elnéztem, nem csak a fiatalok vannak teljesen rákattanva. Öltönyös középkorú fickó áll a metrón, és SMS-ezik vadul, csak egy pillanatra hagyja abba, amikor kilép az ajtón, aztán folytatja séta közben is. Vagy olyat is láttam aki cigiszünet közban nyomkodja a telót.